Hogyan juthatok a jogos pénzemhez?
Kezdő egyéni vállalkozóként építőipari szerelési munkát végeztem két emberemmel, akiket napi bejelntéssel minden nap bejelentettem, amíg ment a munka. A megrendelő cég első emberével abban állapodtunk meg szóban, hogy kezdjük el a munkát, meglátjuk, hogy megy, aztán írunk egy szerződést. Azzal hitegetett, hogy legalább 2 hónapig tudok dolgozni náluk. Az embereimmel kaptunk névre szóló mágneskártyát is a beléptetőkapuhoz, így meg sem fordult a fejemben, hogy ekkora szívás lesz ez a történet. Minden erre szánt pénzemet betettem a munkába, intéztem a szállást, a kaját,előleget fizettem az embereimnek, de csúnyán át átdobtak minket a palánkon. Bő két hét telt el, elvégeztünk annyi munkát, amennyit tudtunk, de a szerződés nem készült el, mert a főnök közben elutazott a karibi térségbe telelni, és teljesen elérhetetlenné vált. A saját múvezetője se tzdta elérni, a szerződési adatokat is továbbküldte neki, közben a fő megrendelő az én megbízómnak szánt területet átadta a románoknak, így le kellett vonulni a területről. Az általam és az embereim által elvégzett munkát leigazoltan átvették, de a mai napig nem fizettek ki, pedig eltelt másfél hónap. A cégvezető elérhetetlen, nem reagál se telefonrhívásra, sem sms-re, csak a művezetőjével és egy beosztottjával tudok néha kommunikálni, ők normálisak, de hiába adják át a kérésemet, a fönők nem reagál, ők is nagyon nehezen tudják elérni.
Közben leinformáltama céget, jó nevük van a szakmában, nincs piszkos ügyük papíron, viszont se weblapjuk, se online elérhetőségük nincs megadva sehol, kommunikálni lehetetlen velük. Ahogy én levettem az infót, arról van szó, hogy van ez a cégvezető, aki nagy lábon él, de leszarja a cég dolgait, ő intézi a pénzügyeket is, de kommunikláni nem lehet vele. Az ő szintjén uzsonnapénz, amivel tartozik, de én emiatt nem tudtam sem az adót, sem az embereimet rendesen kifizetni.
Nem is a pénz része zavar a legjobban, hanem, hogy ennyire semmibe veszik az embert.... De az ingyen elvégzett munka az jó volt nekik......
Mit tehetek, ha kamarai bejegyzés szerint hivatalosan nem vetették alá magukat a kamara által szervezett választottbíróságnak?
Küldtem hivatalos felszólítást is a bejegyzett székhelycímre, hogy egyeztetés miatt keressenek meg, de semmi reakció.
Ezt megtehetik büntetlenül?
Bizonyítani tudom, hogy náluk dolgoztam, még a mágneskártya is megvan névre szólóan.
Küldessek fizetési meghagyást nekik és menjen jogi útra a történet:
Van valami köztes megoldás?
Ha bemegyek az iparkamarához, rajtuk kereszül valami kommunikáció elindítható, hogy fizessenek ki a rohadékok, mert nem akarok bíróságr járni emiatt?
A másik fontos kérdés, elvégeztem a munkát, de mivel árban nem állapodtunk meg, mivel elérhetetlenné vált így számlázni sem tudtam, a NAV felé ezt jelentsem, hogy emiatt nem tudtam eleget tenni a számlaadási kötelezettségnek?
Mindenféleképpen ügyvéd.
Gondolom, ez a jövőre nézve tanulópénz lesz neked.
Mi az ilyen dolgok elkerülésére szakaszosan számláztunk (szerződésben ebben állapodtunk meg), és mindig ügyeltünk arra, hogy szükség legyen ránk a következő szakasznál is, amihez csak akkor vonultunk fel, ha az utolsó szakaszról elkészült számla összegét is kifizették -> nyomásgyakorlás.
Aki nem volt hajlandó így leszerződni velünk, azzal nem kötöttünk szerződést. Nyilván a számunkra addig ismeretlen megrendelő (fővállalkozó) esetén csináltuk csak ezt. Akivel évtizedes volt a munkakapcsolat, azokkal nem, mert már bizonyították többször, hogy megbízhatóak.
Sokadik alvállalkozónak nem szabad lenni!
Ha a munka jellege megkívánta, hogy mi is tovább szerződjünk valaki mással, mert volt olyan feladatrész, ami nem a profilunk volt, az alvállalkozói szerződésben kikötöttük, hogy ők további alvállalkozót nem vonhatnak be arra a munkára.
Nagyon észnél kell lenni, sok a gerinctelen szemétláda...
Azt írod a munkát leigazolták és hivatalosan átvették tőled.
Ez bőségesen elég egy fizetési meghagyásra.
Nagyon régi trükk ez már az építőiparban... 🙂
Munkát nem kezdünk szerződés nélkül.
E-naplóba minden nap beleirunk.
Tig nélkül nem adjuk vissza a munkateruletet.
Tanuld meg ezeket mielőbb!
"abban állapodtunk meg szóban, hogy kezdjük el a munkát, meglátjuk, hogy megy, aztán írunk egy szerződést"
LoL, grat, ezt pont így kell :D :D :D
"elvégeztem a munkát, de mivel árban nem állapodtunk meg"
LoooooL, ekkora madarat :D :D :D :D :D
Köszönöm az észrevételeket.
Először is azért bíztam meg ennyire a cégben, mert egy előző projekten az egyik munkatársukkal dolgoztam, akiben maximálisan megbízok. Ő jelenleg is ennek a cégnek dolgozik és megpróbált segíteni, de a cégvezetőt ő sem éri el, egyszerűen senkinek nem veszi fel a telefont, szinte elérhetetllen.
Szóval ez az opció még benne van, hpgy szimőla hanyagság miatt tart itt ez a történet.
Mindenestre bemegyek a kamarához is, hátha tudnak valahogy közvetíteni, a johi utat csak végső esetre hagynám.
jav:hogy szimpla hanyagság
jav: jogi utat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!