Tényleg így működik az egyéni vállalkozóknál az átalányadózás?
Egyéni vállalkozás indításán gondozom. Elkeztdem utána nézni a dolgoknak, viszont elég sok az infó így elsőre.
NAV oldaláról letöltöttem egy átalányadózás (nekem talán ez érné meg a legjobban, alanyi adómentességgel karöltve) kalkulátort és számolgattam abban is.
Olvastam, hogy idén 1.392.000 Ft számított jövedelemig nem kell Szja-t fizetni. Az elindítandó vállalkozás jövedelme vélhetően ez alatt lenne. Ha a kalkulátorban beállítom, hogy 36 órás állás mellett csinálnám (van munkám, ezt mellékállásnak szánnám), akkor ekkora jövedelemnél még a TB és a SzOCHO is kinullázódik. Így egy évre elvileg csak az iparűzési adót kellene fizetni (meg majd a könyvelőt).
A kérdésem az lenne, hogy jól gondolkodok-e eddig, vagy van amit még figyelembe kéne vennem. Könyvelővel is fogok beszélni, csak próbálok előtte egy kicsit képbe kerülni.
Még jobb is ennél, mert 40% költséghányaddal számolva is 2.3M körül van az adómentes limit. Ha pedig olyat végzel ahol 80% kh van, ott ennél is jóval több.
Egyébként nagyjából jól számolod. Kulcsikérdés, hogy legyen munkád mellette, illetve ehhez minden hónapban könyvelő fog kelleni, ami min. 10k.
"2.3M körül van az adómentes limit"
Ez a bevétel limitje, az 1.392.000 Ft pedig az abból a bevételből számított jövedelem.
Tehát 40%-os költséghányad esetén a két adat valójában ugyanaz.
Egyébként ez már akár december elsejétől változhat, amennyiben akkor valóban emelkedik a minimálbér.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!