Friss vállalkozóként megtalált a Metro. Ha vásárolok, azt kötelező bejövő számlaként elszámolni?
3 hónapja vagyok vállalkozó. Jött a Metro áruháztól egy promo a vállalkozásra, amiben ajándékutalványt is küldtek. Ha felhasználom az utalványt, akkor nyilván a számlán rajta lesz az adószámom. Ezt a számlát muszáj leadnom a könyvelőnek és elszámolni a vállalkozásba?
Átalányadós egyéni vállalkozó vagyok és mivel szellemi tevékenységet végzek, gyakorlatilag semmilyen költségem nincs, illetve élelmiszert vennék a Metroban is, ami nyilván nem kapcsolódik a vállalkozáshoz.
De ez átalányadós vállakozó esetében is így van? Mert ugye itt nekem semmilyen költségszámlát nem kell elszámolnom.
Továbbadni nem adok tovább semmit, semmilyen kereskedelmi tevékenység nincs felvéve a vállalkozásba.
"akkor előfordulhat, hogy a NAV úgy gondolja,"
A NAV bármikor bárkit ellenőrizhet. Adott esetben kihagyta a számlát, mert úgy döntött, hogy nem számolja el. Semmi jelentősége, ha ez az összeg nem hiányzik a cég pénztárából/bankszámlájáról, és készletre sem került az, amit vásárolt.
Nem kell semmit túlgondolni.
"És készletem sincs, mert nem foglalkozok kereskedelemmel."
Aki vásárol alapanyagot, stb. annak alapból van készlete. Vagy vezet róla nyilvántartást (beszerzés, felhasználás), vagy év végén leltároz. Ez nem csak kereskedőkre vonatkozik.
A 8-as válaszomat a 4-es válaszolónak szántam egyébként.
A lényeg még mindig az, hogy nem köteles senki elszámolni a bevételével szemben a költségeit. Az csak egy lehetőség. Akinek nem inge, ne vegye magára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!