Az otthon termesztett, megmaradt gyümölcsöt eladhatom a piacon?
Egy kisebb kertesházban lakunk. Van egy cseresznye fánk és egy fügebokrunk, de minden évben ránk rohad a fele mert csak magunknak termesztjük. Tehát nem vagyunk őstermelők. Az lenne a kérdésem, hogy így, őstermelői igazolvány nélkül a maradék gyümölcsöt árulhatom-e a piacon?
Előre is köszi mindenkinek a segítséget.
Néhány éve még gondolkodás nélkül azt válaszoltam volna, hogy igen.
De mostanában annyi szigorúság van, hogy érdemes megkérdezni a piac fenntartójától/felügyelőjétől.
Váltsd ki az őstermelőit
A fügét meg küldd el nekem!
Elég, ha kiírod a kapura, hogy cseresznye eladó, vagy össze szeded cefrének, valaki elviszi.
Amúgy be is lehet ám főzni befőttnek, sőt le is lehet fagyasztani. Télen kiváló gyümölcslevest lehet belőle készíteni almával, szilvával. Vagy túróval keverve rétes töltelékének is kiváló.
Mi minden nyáron befőzünk 100-200 üveg befőttet és lefagyasztunk összesen vagy 20 kg magozott meggyet, cseresznyét, kajszibarackot, besztercei szilvát félkilós (inkább 50-70 dekás) kiszerelésben, nejlonzacsiban. Júniusban meggyet, cserit, júliusban a kajszit, szeptemberben a szilvát.
Túrókrémnek is kiváló, negyedkiló túróhoz fél kiló mézédes gyümölcs. Cukor sem kell bele. Csokoládé helyett a gyerekeknek is sokkal egészségesebb. Télen van, hogy két csomag fagyasztott gyümölcsöt kell elővenni egyszerre, mert mire az első kiolvadna, már el is csipegettük félig fagyottan. Nagyon finom.
Az uborkát legalább tízféleképpen le tudod savanyítani télire. Legalább nem kell csemegeuborkát venned.
Amúgy is divat most a fermentált (savanyított) zöldség, mindenféle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!