Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » BIO gyümölcs és - nem bio -...

BIO gyümölcs és - nem bio - bortermelési kérdés. Egyáltalán nem kifizetődő a minőségi borkészítés! Inkább a mennyiségre kellene az újdonsült gazdálkodóknak ráállniuk. Állítják ezt egyre több helyen hazánkban. Mit értenek mennyiségi alatt? Illetve...

Figyelt kérdés

Inkább a mennyiségre kellene az újdonsült gazdálkodóknak ráállniuk. Állítják ezt egyre több helyen hazánkban. Mit értenek mennyiségi alatt?


(Például mekkora mennyiség, vagyis hány palack lenne szükséges - minimum - a mennyiségi borelőállításhoz?)


Ugyanakkor miért lenne ez jobb megoldás a minőségi helyett? Magyarul miért áldozott le (egyesek szerint) a hazai minőségi bortermelés? Vagyis miért nem rúghat ma már labdába a francia/olasz minőségi borok mellett?

__________________________________________________


Illetve még kérdeznék a bio gyümölcstermesztéssel kapcsolatban is:


Nagyobb városok mellett falvakban/tanyákon éttermeknek-szállodáknak szállítva, vagy akár termelői piacokon (a hét bizonyos napjain árusítva) ez a fajta gazdaság - még - piacképes?


Hoz(hat) stabil, nem kiemelkedő nyereséget, ha messze nem kicsiben (persze azért nem is - a nagy átlag számára elérhetetlen - Agrárbáró méretekben) művelik?



2023. máj. 8. 18:10
 1/9 anonim ***** válasza:

"Állítják ezt egyre több helyen hazánkban."

Kik állítják? Mi a forrás?

Éppen ellenkezőleg, 10-20 éve azt sulykolják, hogy a minőségi bortermelés az egyetlen út a spanyol, olasz, argentin olcsó bor dömpingjével szemben.

2023. máj. 8. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Privátban szívesen beszélgetek erről mert eléggé benne vagyok a témában. Itt nem vesztegetném fölöslegesen a karaktereket, legyen elég annyi hogy nálunk is egyre népszerűbbek azok a borok amik a szőlőn kívül orrfacsaró mennyiségű kén + 20-30 kemikália helyett csak minimális mennyiségű ként vagy még tartalmaznak. Tehát csak szőlőt.

Szőlő, szőlő, szőlő, ahhoz kéne érteni elsősorban, és a szőlő nem burgonya, ha érted mire gondolok. Arról nem beszélve, hogy vannak távolabbi, nem bortermelő országok, ahol arányaiban is sokkal nagyobb igény van ilyen borokra.


Gyümölcs: erre pedig nem még hanem már van igény, de szerintem csak úgy kivitelezhető ha vannak kapcsolataid a caúcsgasztronómiában. Sajnos ahhoz még mindig túl fillérb.szók az emberek hogy akárcsak 10%-kal többet fizessenek olyan gyümölcsért a piacon amitől nem lesznek betegek.

Gyümölcs kultúránk fasorban sincs a borkultúránkhoz képest pontosabban a bor kb az egyetlen hazai termék aminek van kultúrája.

De gyümölcsöt nem termesztek ezért ezek csak külső megfigyelések.

2023. máj. 9. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
*vagy még azt sem
2023. máj. 9. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Most mit várnak amikor a népesség 80%-nak teljesen el van cseszve az izlelése is?


Mert mindenhol minden élelmiszerben csak a glükóz fruktóz meg az aroma, meg az ízfokozók, az alkoholfogyasztás 18 év alatt tilos hivatalosan, meg a társadalmi megítélése sem jó az alkoholistáknak mert a droggal meg a szenvedélybetegséggel kötik össze már teljesen.


Innentől termelhetsz te akármit kb. Erőltetheted te a 8 éves cabernet sauvignon-t az étteremben a marhasülthöz, a fizetőképes 23-34 közötti korosztály akkor is csak egy jéghideg kólát akar majd inni.


Ez van.

2023. máj. 10. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

"Sajnos ahhoz még mindig túl fillérb.szók az emberek hogy akárcsak 10%-kal többet fizessenek olyan gyümölcsért a piacon amitől nem lesznek betegek"


Mert ha nem a gyümölcstől leszel beteg akkor majd a többi kajától amiről úgyse mondasz le, ahogy a többi élvezeti cikkről sem, és ahogyana gyógyszert is be fogod szedni miután a mellékhatásokat elolvastad (vagy el se olvastad).


Nincs erre már idő, az emberek élnek ahogy tudnak aztán jut amennyi jut!

2023. máj. 10. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

4, pontosan, sokaknál (kb mindenhol) egy pohár bor/sör ebédre SEM része a vasárnapi ebédnek. Akkor mit várjunk... persze nem a 8 éves cabernet lenne itt a lényeg, hanem bármi ami helyi és finom. Ahol a cabernet, ott a cabernet.

5, sajnos ebben is van valami... leggyakrabban én is letudom annyival, hogy leszaladok a közeli lidibe este 9-kor a "normálisabb" dolgokért... biopiac helyett, ami kéthetente van a túlvégen :(

2023. máj. 10. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Amit biztos megvesz az ember (aki dohányzik), az 70 ezerért a havi cigije. Pedig ezt a 70 ezret költhetné gyümölcsre is. De a ciginek függője, a gyümölcsnek nem, sőt, az "drága", arra sajnálja a pénzt. Napi 2000 a cigire az oké.

A másik, itt falun leszállnak délután a 10 éves forma duci kislányok az iskolabuszról és mielőtt haza mennének még bejönnek a kisboltba cukros nyalókáért. A nagyobbak energiaitalért. Pedig mindkettő árán már vehetnének 2-3 almát, banánt. De nincs rá igényük, mert rájuk van hagyva és azt vesznek a zsebpénzükből amit akarnak és nekik ezek finomabbak, mint a gyümölcs.

És valahol igazuk van, mert sokszor a lidiben, pennyben, zöldségesnél tavaly éretlenül leszedett és 8 hónapja tárolt lengyel, német alma savanykás, ízetlen, egyáltalán nem édes, zamatos, mint az itthon a szezonban a kertben éretten leszedett alma.

2023. máj. 10. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Pontosan, és sajnos a gyümölcs házi feldolgozása is kiveszőben van. Pedig mennyivel jobb egy igazi lekvár, befőtt, gyümölcsös lepény ezeknél a vackoknál...

De igazából az a réteg is kialakult aki "nem tud a fáról enni". Saját apámon, más idősebbeken is ezt látom, esze ágában nem lenne a kertből vagy a környékről szezonálisat, pl. cseresznyét (és ingyen :)) enni, inkább megveszi lidlben, amit megszokott. Erdei gyümölcsöt nem ismeri. Meg persze tömi magát vitaminnal, nyomelemmel.

A franciák jobban állnak e téren de pl az olaszoknál is tarol a szupermarket gyümölcs, a kajsziról konkrétan azt hiszik valami savanyú ringlószerű kőkemény izé.

Ezt a szintet is nehéz lenne elérnünk, hát még az ideálisat... hacsak be nem üt valami krach és az emberek rá nem szoknak a ház körüli élelemre, nem tudom mennyi az esély. Az a fajta termesztés is kiveszőben van ami célfajtákat (befőzés stb) is számon tartana, csak a "piacosság" a lényeg. Legyen szép színes (persze csak módjával, semmi piros körte vagy ilyssmi) és b.szott nagy.

2023. máj. 10. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
1500 négyzetméteres kertünkben van jó pár gyümölcsfa, bio, mert sosem permetezem. Ezekből szoktuk elrakni minden évben a család téli befőttjeit, lekvárjait és fagyasztott gyümölcseit. 3 féle alma, körte, szilva, kajszi, őszi, cseresznye, meggy, dió. Csak ajánlani tudom a saját érett gyümölcs zamatát!
2023. máj. 10. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!