Házilag készítek szederbort. Őstermelő vagyok, kiüvegzve szeretném árusítani vásárokon, piacokon. Milyen szabályok vonatkoznak rám ez esetben, egyáltalán kisember számára lehetséges e tisztán, legálisan na és persze rentábilisan megvalósítani ezt?
Őstermelőként az általad megtermelt javak feleslegét értékesíthetnek (gyümölcs, zöldség,állat,stb)
Ha feldolgozott terméket szeretnél eladni (szörp, lekvár,hús,...) akkor kistermelői is kell, amihez kell NÉBIH engedély az előállítási helyre ( pl megmutatod neki a konyhádat, ha rendes tiszta kulturált akkor még szokták adni).
Mindenképp a falugazdásznál érdeklődj, csak egyél bonyolultabb mint a sima őstermelő, de ugyan úgy megvalósítható extra beruházások nélkül.
Itt még ugye az jön rá pluszba, hogy alkoholos italt akarsz árulni, ami ráadásul jövedéki adó köteles. Pl a szőlőbornál a pincét adoraktarnak kell minősíteni, időnként jöhet NAV ellenőrzés hogy tényleg csak a bejelentett mennyiség van ott, ez nem tudom, hogy gyümölcsbornál hogy alakul - falugazdász megmondja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!