Fotósként ilyen átverős helyzetben mit csináltok?
Kaptam egy hívást egy csávótól hogy esküvői fotózást szeretne megrendelni.
Mondja hogy ő csak megszervezi a párnak akinek lesz, több fotóst megnéztek de a pár engem szeretne.
Mondom rendben beszéljük meg akkor a dolgot. Erre közli hogy akkor átküldene egy dokumentumot amiben aláírom hogy amennyiben megegyezünk a párral akkor neki 15%-ot kifizetek miután a pár utalt nekem, mert összehozta nekem ezt az üzletet.
Amint aláírtam már adja is a kontaktokat.
Végülis igent mondtam, végigfotóztam az esküvőt, pénz is meglett, neki kifizettem 15%-ot.
Finoman azért rákérdeztem a párnál, hogy hol látták a referenciáimat?
Erre mondják hogy hát az én saját fotós oldalamon mutatta nekik a pasi meg még sok más fotós weboldalát is megnézték. De mondom akkor közvetlenül engem is hívhattak volna.
Erre azt mondták a pasi jelentkezett a felhívásukra mert hogy esküvői fotóst kerestek és mondta ő leszervez mindent.
Vélemény?
Az ilyennel semmit sem kezdenék, hanem közölném vele, hogy ha a pár velem akar fotóztatni akkor majd nálam jelentkezik!
Ne dőlj be a "közvetitgetőknek", inkább reklámozd magad, és szervezz akciókat, pl ha szólsz ismerősödnek is hogy hozzám hozza a képeit kidolgozásra, vagy engem kér fel fotózni akkor 30-30% kedvezményt kaptok, vagy kupont ami a következőből levásárolható! Stb.
Alkalmi ügyfelekből senki se tud megélni egyébként se csak a visszatérőkből!
Én is elvégeztem a fotóssulit egyébként...
Ja meg a másik, hogy életképtelen ügyféllel aki azt se tudja mit akar nem lehet mit kezdeni!
A következő húzása a csávónak lehet az lesz hogy 15%-al az áraid alá ajánl majd más fotósoknál, hogy leverje az áraitokat...
Legközelebb, közöld a közvetitőcskével, hogy ő fizet neked 15%-ot ha veled akar fotóztatni!
Igy nem te szabtad meg a saját áraidat, magyarul a farok csóválta a kutyát! Csak ennyi történt!
Képzeld el ugyanezt egy ékszerésszel...
Két lábbal fog kirúgni az ajtón!
Egyébként az esküvői fotózás az egyik legigénytelenebb megbizás, mert lesz ott még vagy százezer másik a násznép között akik majd összevissza posztolgatnak mindent, aztán úgyis azt lájkolgatják majd, a párnak meg az örömanyának meg elég 10-15 papirkép és annyi...
Referenciának se valami jó...
Tipikusan olyan mint a zenésztársadalomban a "mulatós" stílus..
Művész legyél ne fotós, fotózni ma már mindenki tud,
de csak aki ért hozzá az tudja értékelni!
Gyűrűt / nyakláncot is lehet venni a kitekerős automatából,
az aliexpressről is meg az ötvöstől is!
A fotós attól fotós, hogy képes úgy és olyan képet késziteni, ahogyan más nem tud!
Csomagok vannak, minden fotós (többnyire) egyéni csomagokat árul,
a minőséget és a kreativitást meg láthatod a referenciái között, vagy egyéni elképzeléseket is figyelembe vehetnek amennyiben számukra az megvalósítható. Ez sokmindentől függ...
Nem elég a milliós cucc, látni is kell, meg komponálni tudni, aztán lehet még ezen turbózni az utómunkával, de ha a nyersanyag is egy klp xar hát azon már a csoda sem segít!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!