Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Kata után mire érdemes váltani...

Kata után mire érdemes váltani, ha cégeknek is számláztam néha?

Figyelt kérdés
Tehát, van főállásom. Emelett Katáztam. Cégeknek is adtam számlát a munkámért. Nem kell nagy dologra gondolni éves szintem 3-4 alkalomról beszélek. Ha őket elveszítem az szívás. Mit tehetnék? Amúgy magánembernek minek a számla ha katás vagy?

2022. júl. 12. 07:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Lehetsz pl. átalányadózó. Főállás mellett nagyon megéri főleg az adómentes értékhatár miatt.

Nekem például azért kellett számla magánszemélyként mert így tudtam elszámolni az otthon felújítási támogatást.

2022. júl. 12. 08:15
 2/15 anonim ***** válasza:
Mennyi az adómentes határ?
2022. júl. 12. 08:17
 3/15 anonim ***** válasza:
Valószínűleg az átalányadóval jobban is jársz, mint a KATA-val, az adómentes értékhatár miatt
2022. júl. 12. 08:18
 4/15 anonim ***** válasza:

Az adómentes értékhatár 1,2 millió forint jövedelem (jövedelem, nem bevétel!!).

Az adómentes bevétel attól függ, hogy milyen költséghányadba esel a tevékenységeddel:

40% - 2 millió forint

80% - 6 millió forint

90% - 12 millió forint.

2022. júl. 12. 08:22
 5/15 anonim ***** válasza:
12 misi az éves tervezett, 10-nél vagyok most.
2022. júl. 12. 08:26
 6/15 A kérdező kommentje:
Ezt könyvelővel kell intézni gondolom. A munkahelyemnek ehhez van köze?
2022. júl. 12. 08:29
 7/15 anonim ***** válasza:

Átalányadózás. Főállás mellett kis volumenű bevétellel eddig is jobb volt, mint a KATA, mert ha van főállásod, akkor az átalányadónál a járulékoknak sincs minimuma, plusz ugye évi 1,2 millióig SZJA sincs.

Szóval ha mondjuk havonta 100 ezer bevételed van belőle, akkor leírsz 40% költséget, a 60 ezerre fizetsz 19 ezer járulékot és slussz, mivel benne vagy az évi 1,2 millióban.

2022. júl. 12. 08:42
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Munkahelyednek nincs köze hozzá. És igen, ajánlatos könyvelővel intézni. Viszont arra kérnék mindenkit, hogy ne rohanjatok rögtön a könyvelőhöz, nekünk is értelmezni kell majd az elfogadott törvényt. Van kb 6 hét az átállásra, egy kis szusszanást hagyjatok majd, hogy mindenkinek a megfelelő döntést tudjuk meghozni :)
2022. júl. 12. 08:44
 9/15 anonim ***** válasza:
#7 - nem, ez nem így van. Ha beleférsz adómentes jövedelembe, akkor arra járulékot sem kell megfizetni. Szóval a négyes válaszban leírt értékhatárig másodállásban semmit (még iparűzésit sem) kell fizetni.
2022. júl. 12. 08:45
 10/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Mondjuk érdekes, amikor a könyvelővel beszéltem mikor a katát indítottam, nem ajánlotta fel ezt az általánoy történetet. Így most buktam 250.000 forintot plusz az SZJA visszatérítésből is nagyon keveset kaptam vissza... (50e)...

2022. júl. 12. 08:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!