Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása?
Én hülye most tudtam meg, hogy van ilyen, és még jogosult is vagyok rá, de 29-én beállítottam, hogy július elsejétől szünetel a vállalkozásom.
Így is igényelhető (szünetel jelenleg), vagy egy esetleges újraindítás után? Mondjuk 2-3 hónap múlva újrakezdeném, vagy csak ezért a következő hónapban?

Én erről beszélek: [link]
Itt azt írja:
"Amennyiben igénybe vetted az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását, akkor vállaltad, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 2 hónapban nem szünetelteted és nem is szünteted meg a vállalkozásod. (A 2022. május 26-ai Magyar Közlönyben szereplő jogszabály-módosítás következtében ez a két hónapos fenntartási kötelezettség 1 hónapra rövidült!) Ennek tényéről (tehát arról, hogy ezen időszakban nem szüneteltetted / szüntetetted meg a vállalkozásod) az előbb említett 1 hónapos időszak lejártát követő 8 napon belül egy beszámoló lapon nyilatkozol. (Vagyis kitöltöd és beküldöd a Foglalkoztatási Osztály felé.)"
Ezekszerint annyit kell vállalni, hogy június 1-től kezdve 1 hónapig nem szüneteltetem, elsejétől már okés, mert 1 hónapra módosult.
Plusz a gyakran ismételt kérdésekben ez áll:
"Szüneteltető önfoglalkoztató is igényelheti az egyszeri kompenzációs támogatást, de a
támogatásban részesülés esetén vállalja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő két
hónapig a vállalkozását nem szünetelteti, tehát erre a szünetelés kapcsán figyelnie kell." Ez a két hónap ugye egyre módosult.
Aztán lehet én értelmezem rosszul, nem vagyok ebben annyira jó.

Ezt most igényelni már nem tudod.
2021. november 30-ig kellett.
"Vagyis a beszámoló lapot 2022. július 1. és 8. között kell beküldeni."
Megint van, ha jól értelmezem, mert a járványhelyzet megint szünetel.

Nem, ez a veszélyhelyzet alatt volt egyszeri juttatás,azoknak kik nem tudták volna kitermelni a bért és járulékokat a korlátizások miatt. 1 havi gar bérmikimum összegre lehetett pályázni, aminek voltqk/még most is vannak fenntartási kötelezettségei.
Az elszámolólap, a fenntartási időszakra szól. Mivel megszűnt a veszélyhelyzet, ezért júniustól augusztusig nem szüneteltetheti vagy szüntetheti meg a vállalkozást az, aki ezt igénybe vette tavaly ősszel.
Ha megszünteti, vagy szünetelteti akkor vissza kell fizetnie a tavaly kapott támogatást.
Az elszámoló lap azért van, hogy lássák valóban működik és meg is fizette a járulékokat a vállalkozás.
Az esetedben ha felvetted volna most a szüneteltetés miatt vissza kellene fizetned.
Ha segítség kell pályázatokban szivesen állok rendelkezésedre, több opció is van az esetedre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!