Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Önfoglalkoztatók kompenzációs...

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása?

Figyelt kérdés

Én hülye most tudtam meg, hogy van ilyen, és még jogosult is vagyok rá, de 29-én beállítottam, hogy július elsejétől szünetel a vállalkozásom.

Így is igényelhető (szünetel jelenleg), vagy egy esetleges újraindítás után? Mondjuk 2-3 hónap múlva újrakezdeném, vagy csak ezért a következő hónapban?

2022. júl. 2. 01:04
 1/7 anonim ***** válasza:
1 hónal mumkaügyi regisztráció kell hozzá, és nem lehet szünetelő vállalkozásod, sőt tev. Körben az amit korábban folytattál vállalkozói tevékenységre sem igényelheted, de egyébként létezik, sőt főállásban eleve ezzel célszerű indítani a vállalkozást.
2022. júl. 2. 05:40
 2/7 anonim ***** válasza:
Újraindításhoz egyébként van külön pályázati lehetőség ( igaz ebből a kedvezőbbet felfüggesztették a napokban) + 9 havi bértámogatás is alkalmazottak esetén.
2022. júl. 2. 09:03
 3/7 A kérdező kommentje:

Én erről beszélek: [link]

Itt azt írja:

"Amennyiben igénybe vetted az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását, akkor vállaltad, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 2 hónapban nem szünetelteted és nem is szünteted meg a vállalkozásod. (A 2022. május 26-ai Magyar Közlönyben szereplő jogszabály-módosítás következtében ez a két hónapos fenntartási kötelezettség 1 hónapra rövidült!) Ennek tényéről (tehát arról, hogy ezen időszakban nem szüneteltetted / szüntetetted meg a vállalkozásod) az előbb említett 1 hónapos időszak lejártát követő 8 napon belül egy beszámoló lapon nyilatkozol. (Vagyis kitöltöd és beküldöd a Foglalkoztatási Osztály felé.)"

Ezekszerint annyit kell vállalni, hogy június 1-től kezdve 1 hónapig nem szüneteltetem, elsejétől már okés, mert 1 hónapra módosult.

Plusz a gyakran ismételt kérdésekben ez áll:

"Szüneteltető önfoglalkoztató is igényelheti az egyszeri kompenzációs támogatást, de a

támogatásban részesülés esetén vállalja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő két

hónapig a vállalkozását nem szünetelteti, tehát erre a szünetelés kapcsán figyelnie kell." Ez a két hónap ugye egyre módosult.

Aztán lehet én értelmezem rosszul, nem vagyok ebben annyira jó.

2022. júl. 2. 10:47
 4/7 anonim ***** válasza:

Ezt most igényelni már nem tudod.

2021. november 30-ig kellett.

2022. júl. 2. 11:52
 5/7 A kérdező kommentje:

"Vagyis a beszámoló lapot 2022. július 1. és 8. között kell beküldeni."

Megint van, ha jól értelmezem, mert a járványhelyzet megint szünetel.

2022. júl. 2. 14:24
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem, ez a veszélyhelyzet alatt volt egyszeri juttatás,azoknak kik nem tudták volna kitermelni a bért és járulékokat a korlátizások miatt. 1 havi gar bérmikimum összegre lehetett pályázni, aminek voltqk/még most is vannak fenntartási kötelezettségei.

Az elszámolólap, a fenntartási időszakra szól. Mivel megszűnt a veszélyhelyzet, ezért júniustól augusztusig nem szüneteltetheti vagy szüntetheti meg a vállalkozást az, aki ezt igénybe vette tavaly ősszel.

Ha megszünteti, vagy szünetelteti akkor vissza kell fizetnie a tavaly kapott támogatást.

Az elszámoló lap azért van, hogy lássák valóban működik és meg is fizette a járulékokat a vállalkozás.

Az esetedben ha felvetted volna most a szüneteltetés miatt vissza kellene fizetned.

Ha segítség kell pályázatokban szivesen állok rendelkezésedre, több opció is van az esetedre.

2022. júl. 2. 15:20
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást!
2022. júl. 2. 19:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!