Burkolt munkaviszony létrejöhet 2 cég között ha az egyik cég katás?
a burkolt munkaviszonynak semmi köze a KATA-hoz. A KATA bevezetése előtt is felmerülhetett, hogy a kedvezőbb adózás miatt egy munkaviszonyt alvállalkozói jogviszonnyal próbálnak elfedni, legfeljebb a KATA igen kedvező adózása erre ráerősített.
Úgyhogy a kérdés bármilyen adózási forma, és bármilyen vállalkozási forma esetében felmerülhet. Lehet akár kft-d is, ha napi szinten bejársz a céghez, az ő eszközeiken dolgozol, és van ottani főnököd, aki direktben utasíthat, hogy mit csinálj, akkor az bizony munkaviszonynak minősülhet.
Dehogy lesz. Mivel nem én dolgozok ott, hanem a Kft-m. Innentől irreleváns, hogy hányszemélyes a kft. De ha ennyire biztosan állítod, akkor mutass rá akár precedenst, akár jogszabályt. Véleményem szerint egyiket sem fogsz tudni.
Ez hasonló a katás 3 milliós kapcsolt vállalkozáshoz. Egyértelmű, hogy mondjuk én és a feleségem kapcsoltnak számítunk. Viszont ha én katás ev-ből számlázok a feleségem egyéni vállalkozásába, akkor már fel sem merülhet a kapcsoltság, mivel egyéni vállalkozásnál nem tudja értelmezni a törvény a kapcsoltság fogalmát, így akár kiszámlázhatok neki 3 milliót büntiadó nélkül. Ezt csak azért írtam, mert a logika és a jog nem mindig jár kéz a kézben.
6: "egyéni vállalkozásnál nem tudja értelmezni a törvény a kapcsoltság fogalmát"
már hogyne tudná? bármilyen vállalkozási formánál értelmezhető a kapcsoltság fogalma, akár két rt-nél is.
Nem. Két egyéni vállalkozó között törvényileg nem értelmezhető a kapcsoltság fogalma. Amennyiben nem hiszed el, nézz utána :)
Max akkor lehetne kapcsoltság, ha az én egyénimből a feleségem kft-jébe számláznék. Nah, akkor már kapcsolt. De egyéni és egyéni közt nincs kapcsoltság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!