Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Burkolt munkaviszony létrejöhe...

Burkolt munkaviszony létrejöhet 2 cég között ha az egyik cég katás?

Figyelt kérdés
Katás Bt. sokat számláz egy kft-nek akkor burkolt munkaviszony lehetséges vagy csak egyéni vállalkozókra igaz ez?
2022. febr. 6. 18:28
 1/8 A kérdező kommentje:
a bt és a kft két teljesen független cég
2022. febr. 6. 18:30
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem.
2022. febr. 6. 19:23
 3/8 xswerdy ***** válasza:
48%

a burkolt munkaviszonynak semmi köze a KATA-hoz. A KATA bevezetése előtt is felmerülhetett, hogy a kedvezőbb adózás miatt egy munkaviszonyt alvállalkozói jogviszonnyal próbálnak elfedni, legfeljebb a KATA igen kedvező adózása erre ráerősített.

Úgyhogy a kérdés bármilyen adózási forma, és bármilyen vállalkozási forma esetében felmerülhet. Lehet akár kft-d is, ha napi szinten bejársz a céghez, az ő eszközeiken dolgozol, és van ottani főnököd, aki direktben utasíthat, hogy mit csinálj, akkor az bizony munkaviszonynak minősülhet.

2022. febr. 7. 09:53
 4/8 anonim ***** válasza:
58%
Jogi személyek között alapjáraton értelmezhetetlen a munkaviszony fogalma, szóval nem, nem merülhet fel burkolt munkaviszony egy bt és kft között.
2022. febr. 7. 09:56
 5/8 xswerdy ***** válasza:
dehogy nem. Ha Te egy 1 személyes kft vagy, és te magad dolgozol egy másik cégnek úgy, mintha munkavállaló lennél, de a céged számláz, az bizony burkolt munkaviszonynak lesz minősítve.
2022. febr. 7. 10:00
 6/8 anonim ***** válasza:

Dehogy lesz. Mivel nem én dolgozok ott, hanem a Kft-m. Innentől irreleváns, hogy hányszemélyes a kft. De ha ennyire biztosan állítod, akkor mutass rá akár precedenst, akár jogszabályt. Véleményem szerint egyiket sem fogsz tudni.

Ez hasonló a katás 3 milliós kapcsolt vállalkozáshoz. Egyértelmű, hogy mondjuk én és a feleségem kapcsoltnak számítunk. Viszont ha én katás ev-ből számlázok a feleségem egyéni vállalkozásába, akkor már fel sem merülhet a kapcsoltság, mivel egyéni vállalkozásnál nem tudja értelmezni a törvény a kapcsoltság fogalmát, így akár kiszámlázhatok neki 3 milliót büntiadó nélkül. Ezt csak azért írtam, mert a logika és a jog nem mindig jár kéz a kézben.

2022. febr. 7. 10:10
 7/8 xswerdy ***** válasza:

6: "egyéni vállalkozásnál nem tudja értelmezni a törvény a kapcsoltság fogalmát"

már hogyne tudná? bármilyen vállalkozási formánál értelmezhető a kapcsoltság fogalma, akár két rt-nél is.

2022. febr. 7. 10:26
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem. Két egyéni vállalkozó között törvényileg nem értelmezhető a kapcsoltság fogalma. Amennyiben nem hiszed el, nézz utána :)

Max akkor lehetne kapcsoltság, ha az én egyénimből a feleségem kft-jébe számláznék. Nah, akkor már kapcsolt. De egyéni és egyéni közt nincs kapcsoltság.

2022. febr. 7. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!