Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Milyen tevékenységi kör s...

Milyen tevékenységi kör s egyéb engedély kell ahhoz ha a vállalkozások annyiból áll hogy megveszek hasznalt dolgokat maganszemelytől s eladóm drágábban szintén magánszemélynek? mi van azokkal a cucokkal amik a sajatjaim s semmi papírom nincs róla?

Figyelt kérdés
Évi 600 000 Ft alatt ez akkor is adómentes ha közben hasonlót csinálok vállalkozóként is?
2022. febr. 4. 10:46
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Oké, akkor trollkodás :) Ha nem akarod, akkor ne értsd :)

Egy szóval sem mondtam, hogy duplán kéne bármit is befizetni. Jah, és nem én találom ki, hogy üzletszerű. Egy esetleges vizsgálatnál a nav mondhatja, hogy azzá minősíti. Engem pont nem érdekel, hogy mit csinálsz én csak segíteni akartam. De innentől teljesen leszarom, amit írsz, mert látszik, hogy csak a kötekedésre mész.

2022. febr. 4. 13:57
 22/33 A kérdező kommentje:
Hisz leírtad hogy ha egy vállalkozás mellett van magán eladás akkor adocsas ha nincs utóbbi után járulék fizetve miközben a vállalkozás által van... Már azt se tudod miket trollkodsz itt össze már saját magadat se tudod követni. Belebonyolodtal a hulyesegedbe
2022. febr. 4. 14:02
 23/33 anonim ***** válasza:

Ne veszekedjetek már ilyen hülyeségen.

Ha két havonta eladsz egy drónt azt nagy eséllyel nem fogja a nav vegzálni.

Először is van neked egy családod akik mind eladhatnak és máris eloszlik minimum háromfelé az összeg. Ezenkívül vannak barátaid is akiket szintén megkérhetsz rá hogy működjenek közre az adás-vételben. Ha bárki kérdi akkor a haver tőled nyerte gomfociban.

Mivel speciális a hobbid ezáltal ismert lehetsz ebben a körben, valószínüleg nem akarnak bemártani a hatóságnál de ha nem tudnak a kereskedelmi tevékenységedről akkor nincs is mit mondaniuk róla.

Nem tudom hogy ezek a gépek rendelkeznek-e valamilyen hatósági jelzéssel de feltételezem hogy csak gyári sorozatszámuk van, ez és a nagy érték miatt biztos hogy mindenki kér számlát vagy adásvételit de ki tudja hogy ki vagy te? Mivel az adás vétel kézpénzben történik, lehetsz te Jaroslav Litomer, Kassáról. De elég csak annyit mondanod hogy egy szlovák rokonod megbízott az értékesítéssel, onnantól a papíron lehet akár Miloš Zeman- neve is, bár ő cseh :)

2022. febr. 4. 14:20
 24/33 A kérdező kommentje:

Az én esetemben ez a játék kategória, gyártási szám nélküli mind. Aminél van gyártási szám annál már nehany darabbal át lehetne lépni az evi 600 000 forintot de akár egyetlen egy darabnalnis es meg az is bőven lehet hobby is...

Ugyanakkor nem akarnám csak kpben csinálni ezért akarnám a törvényt betartva csinálni.

2022. febr. 4. 14:36
 25/33 anonim ***** válasza:

Én már értem, hogy hol csúszhatott el a kérdező a válaszok értelmezésében. Egy alapvető tényen.

A törvények szerint, bármilyen pénz- és/vagy tárgyforgalom esetén a magánszemély és az E.V. két különböző személy, hiába ugyanaz.

Az eladás milyensége, a vétel milyenségétől függ. Leírom neked az összes variációt (arra most nem térek ki, hogy valóban a saját használt cuccod-e, vagy direkt a későbbi eladásért vetted):

1. Megveszed magánszemélyként, eladod magánszemélyként

Így nincs gond, 600.000 HUF-ig adómentes.

2. Megveszed magánszemélyként, de E.V.-ként adnád el

Ezt szintén megteheted. Az E.V. feled vásárolhat a magánszemély feledtől, csak legyen normálisan bevételezve, könyvelve, adózva.

Viszont ez levonódik a magánszemélyként lévő 600.000 HUF-ból is, illetve E.V-ként is adózandó bevétel lesz (vagy levonódik a KATA keretből).

3. Megveszed E.V.-ként, eladod E.V.-ként

Szintén nincs probléma, számlák legyenek meg kifelé és befelé egyaránt.

4. Megveszed E.V-ként, de magánszemélyként adnád el

Ezt is megteheted, csak ki kell számláznod magadnak.

Viszont ez szintén leadózandó bevételként fog megjelenni (vagy csökkenti a KATA keretet), és csökkenti a 600.000-es keretet is.

---

Szóval kicsit zanzásítva:

-Ha ugyanolyan minőségedben adod el, ahogyan vetted, akkor nincs gond.

-Ha magánszemélyként vetted, de E.V.-ként adnád el, az a legrosszabb, mert minden létező keretedet csökkenti/adót keletkeztet. (Ráadásul ez a legmacerásabb, mivel magánszemély nem állíthat ki számlát, teljesen máshogy kell bevételezni.)

-Ha E.V.-ként veszed, de magánszemélyként adnád el, az szintén nem túl vészes, mert a bevétel mellé már volt kiadásod, amivel csökkentheted az összeget.

Tehát ami fontos, hogy csak úgy adhatod el adott feledként a terméket, ha az adott feled tulajdonában van.

Igen, a két feled között is el kell adnod magadnak. Ami pedig ide fontos: NEM ajándékozhatod, és NEM lehet irreálisan alacsony árú.

Ahogyan pedig korábban mondták, az ár "irreális" alacsonyságáról a NAV fog szubjektíven ítélkezni.

Tehát nem tudsz sehogysem adóoptimalizálni magánszemély/E.V. területen.

2022. febr. 4. 22:36
 26/33 anonim ***** válasza:
48%
A gondolatmenetedbe csak ott csúszott hiba, hogy az ev nem számlázhat saját magának mint magánszemély. Mint ahogy pl magánszemélyként bérbe sem adhatom az ingatlanomat az ev-mnek. Mivel jogilag az ev is természetes személy, így nem állhat saját magával szerződéses viszonyban, nem számlázhat magának. Meg amúgy sem értem minek jössz ide te is trollkodni közénk :D
2022. febr. 4. 23:11
 27/33 A kérdező kommentje:
Ő egy értelmes dolgot mondott aminek utána lehet nézni. De aki tényleg trollkodott az értelmetlen dolgokat írt. Amúgy nekem a fő gondom amin elakadtak az az hogy a saját cuccaimrol nincs semmi papírom. Melyik az a magánszemély aki évekig megőrzi egy vásárolt cucc papírjait? Mégcsak nem is adopapir. És melyik magánszemély papirozza a használt cuccot ha a másik fél nem akarja? 2 évig van garancia, addig megőrzöm a szamlat, oké de volt már hogy addigra se volt meg. De ha nem kell saját magamnak eladni hanem lehetek EV mellett magánszemély is akkor magamnak el se kell adni. Ez akkor nem gond. Akkor évi 600 ezerig eladom azt amibe nem köthet bele a NAV, amit pedig mostantól vásárolok azt már gondosan papirozom s őrzöm azt
2022. febr. 5. 09:20
 28/33 anonim ***** válasza:
Magánszemélyként nem is vagy köteles megőrizni a beszerzést, adózásnál figyelembe veheted a 75%-os szabályt.
2022. febr. 5. 11:10
 29/33 A kérdező kommentje:
De 600 ezer fölött nem csak adózni kell hanem vállalkozói is kell.
2022. febr. 5. 12:08
 30/33 anonim ***** válasza:
0%
Le se sz*rja a NAV. Elviszed személyesen a drónt átadják a kp-t és semmi nyoma, hogy te most gipsz jakab vagy vagy kielégít elek. Azt hiszed valaki ül a NAV-tól a vatera fölött és ellenőrzi a több millió adásvételt?
2022. febr. 5. 12:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!