Milyen szankciót kapok, ha lemondom a Katát, abbahagyom az egyéni vállalkozást ?
Áfás katás vagyok, 2 hónapja se alapult a vállalkozás és nem úgy megy ahogy szeretném, konkrét hivatalos bevételem még nem is volt.
A könyvelőm szerint 3 hónapon belül kell bár egy hivatalos alapszámlát benyújtani valakinek, vagy bevonják az engedélyt .
Ha magamtól lemondom, jár ez valami szankcióval vagy kötelezettséggel ?
Már hogy ha nem bocsátasz ki számlát, akkor megszűnik a KATA? Én ilyenről még nem hallottam. KATA alapvetően 3 okból szűnhet meg: 1) te magad megszünteted, 2) a NAV valami illegális tevékenységen kap, 3) több mint 100 000 a tartozásod a NAV felé év végén. Nem vagy köteles dolgozni és számlákat kiadni, az nem érdekli az adóhivatalt, ha nem dolgozol és nulla bevételt adózol le havi ötvenezerrel.
Mi a tevékenységed?
#3.
Látom az okoskodás an otthon vagy.
#1.
Először is, 6 havi TB tartozás, nem törlesztése után kerülhet erre sor.
Másodjára kriptovaluta bányászat .
Ez is te vagy? https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..
Amúgy fenntartom a második válaszomban írtakat, ha a könyvelőd ezt mondta, akkor egy kókler és minél hamarabb keress másikat.
Ha a linkelt kérdés is te vagy, akkor ajánlom a hetes választ.
Én 2016 ban adtam vissza, akkor azt mondta a könyvelőm, hogy hülye voltam mert így 2 évig nem is nyithatom újra!
Amiről te írsz arról nem hallottam. Viszont jobban jársz ha szünetelteted, nem visszaadod.
#4 Pont ma jártam az adóhivatalnál, elhoztam egy friss, ropogós katás prospektust, ebben szó szerint:
„A kata adóalanyiság megszűnéséről a NAV hoz határozatot (...) az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása utolsó hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 000 forintot.”
Katásként közöd nincs a TB-járulékhoz, főállású katánál lefedi a havi 50 000-ed, mellékállásúnál meg lefedi a főállásod. Ha fizetted a havi 8000-et, nyugodtan igényeld vissza, mert neked nem kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!