Mit tudnék tenni?
Sziasztok!
26 éves vagyok, egyetemi tanulmányaimat most fogom befejezni januárban államvizsgázok. Párommal saját házat vettünk azt újítjuk fel és folyamatosan tömjük pénzzel, mellette még okj-s képzésre járok szóval .. zajlik az élet.
Van egy nagymamám akinek most nagyon nagy anyagi segítségre lenne szüksége, szinte minden fizetésemből adok neki egy minimális összeget, (5-10 ezer ft) , mert a rokkant lányával él, az hogy a saját anyukám segítsen neki most nem opció, mindjárt ki is fejtem az egészet.
Az anyukám, nagymamám másik (egészséges lánya), most vált el apámtól és egyedül kell ezután boldogulnia, ezért ő msot pénzügyileg nem tud segíteni.
Tehát nagymamámat most támogatnom kellene hirtelen 500 ezer forinttal, ami jelenleg nincs, mert az összes pénzemet a saját ház felújítására költöm.
Diákhitelt fizetek, meg LPT-t ami szeptemberben fog lejárni, havi 50 ezret teszek félre nagyjából. És 145 ezret keresek jelenleg.
Nagymamám egész gyerekkoromban vigyázott rám, szinte ő nevelt fel.
Anyám testvérével él együtt, aki egy rokkant , mellesleg nem dolgozik, munkakerülő stb, nem tudunk vele mit csinálni mert sohasem dolgozott, nagymamám tartja el a nyugdíjából.
Nagymamám nyugdíja kb 70-75 ezer ft, ezt kell beosztania egy hónapra, ezért szoktam segíteni, bevásárolok szép kártyával, adok pénzt...vagy ha tudom hogy valami elromlik stb akkor megveszem neki.
Egyenlőre kellene valami megoldás a mostani 500 ezres kiadásra. Vajon adnak-e még diákhitelt nekem? Persze kihasználtam a kamatmentest, de van még kedvező a Diákhitel, de nem tudom, hogy így megkapnám-e.
Illetve mostmár kellene egy fix megoldás az anyagi helyzetére, amiben én támogatnám.
Azt találtam ki, hogy süthetne otthon tortákat szabaidejében, illetve mindenféle kézműves süteményt, pont most fogok neki venni egy gáztűzhelyet, mert elromlott a jelenlegi.....akkor azt úgy kellene kiválasztanom, hogy jól működjön a tortasütéshez.
Egy kis faluban él, esetleg megpróbálhatnék neki csinálni egy fb oldalt, instagram stb. hátha tudna vele keresni, ha havi 20 ezret már az is hatalmas segítség lenne számára. Én megvenném a hozzávalókat, és csinálnám a "marketinget".
Mennyire lenne hülyeség ezt megpróbálni ?
Sajnos én nem tehetem meg a jelenlegi helyzetben ,hogy mindig segítsek pénzügyileg.
Kérlek ha van jobb ötleted azt oszd meg velem. Kérlek.
Illetve azért gondoltam a tortasütésre, mert az nekem mellesleg elég jól megy, ha mamámnak nem is annyira. Szabadidejében elég sokat sütöget, tehát élvezi. Értelmes, recept után bármit elkészít.
Kézügyessége nem tudom mennyire jó, de régen emlékszem hogy pulcsikat kötött, bár szerintem azt most senki sem venné meg.
Hát ha hivatalosan akarod csinálni, akkor már most halott ötlet. Élelmiszerre rendkívül sok és kemény szabályozás vonatkozik, a külön konyhától, külön hűtőktől elkezdve, a haccp-n át, rengeteg dologig.
Ha meg feketén akarnátok csinálni, akkor gondolom érzed, hogy facebook-instagram hirdetés mennyire veszélyes lehet.
Ahogy 2-es írja: legálisan nem lehet, mert vállalkozói kell hozzá, komoly élelmiszerbiztonsági előírások: bárki megbetegszik, allergiás sokkot kap valamelyik összetevőtől, máris Tiétek a felelősség.
Illegálisan meg Facebookon hirdetni kifejezetten esztelenség - bármikor lebukhat.
Gondolom, nem szeretnél több százezres bírságot a nyakába.
Inkább ezen kellene változtatni:
"Nagymamám egész gyerekkoromban vigyázott rám, szinte ő nevelt fel.
Anyám testvérével él együtt, aki egy rokkant , mellesleg nem dolgozik, munkakerülő stb, nem tudunk vele mit csinálni mert sohasem dolgozott, nagymamám tartja el a nyugdíjából."
A 75 ezres nyugdíj amúgy sem sok, az "ingyenélő" nem kap rokkantsági ellátást?
Felejtsd el! Egy halom engedély, végzettség és vállalkozás kell ehhez!
Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy garantált bérminimumból hogy vettél saját házat hitel nélkül. Vagy a párod vette?
4-es: ha figyelmesen elolvasod, akkor leírta, hogy tanulás mellett dolgozik, DIÁKHITELT vett fel + támogatja a nagymamáját.
Lakástakarékban is van pénze
Szerintem le a kalappal a kérdező előtt.
Házat meg lehet, hogy olcsón vettek már 2-3 millióért is lehet venni... Igaz, arra költeni kell, de lehet.
Sziasztok!
Először is köszönöm a válaszokat.
A szüleimnél éltem amíg volt rá lehetőségem és segítettem nekik anyaglilag, sokszor én vásároltam be, kifizettem számlákat, de egyébként nem kértek tőlem pénzt a "mamahotelért". Így tudtam spórolni, ráadásul már 5 éve dolgozom, előtte diákmunka volt és mellette nappalin végeztem az akkori okj-t.
A házat évekig nézegettük a párommal, mert egy fél rom volt amit szétloptak, aztán rátaláltunk ingatlan árverésen és olcsón 3,3 m ft-ért sikerült megvenni. Innen összerakhatod kedves 4-es honnét van a bérminimumos házunk. Párommal összespóroltunk rá. Ennyi az annyi.
Ötlet egyébiránt a problémára? Menjek el részmunkaidőben dolgozni valahová ? A nagymamámat nem küldöm el, 74 éves...
Kedves 3-as válaszoló!
Kitenni nem lehet mert a nagymamám nem engedi.
A rokkant nyugdíját nem tudom hová teszi, nagymamám nemrég fizette ki a hiteltartozást amit felhalmozott a "keresztanyám". Mert sajnos gyerekkoromban nem tudtam megakadályozni, hogya nagymamám aláírja a kezességet, ez már 15 éves történet, megváltoztatni nem lehet. Meg amúgy sem foglalkozom mi volt régen, a jelenlegi helyzeten és a jövőn szeretnék változtatni.. nem a múlton rágódni, illetve azon kattogni, hogy mit csináljak a rokkanttal. Nem azért írom, hogy nem tudunk mit tenni, mert keresem a kifogásokat, hanem valójában többször leültünk bezsélgetni, többször elmondtam a véleményemet az elmúlt 7-8 év alatt és soha nem változott semmi. Lerágott csont.
"A rokkant nyugdíját nem tudom hová teszi, nagymamám nemrég fizette ki a hiteltartozást amit felhalmozott a "keresztanyám"."
Értem én, hogy segíteni akarsz a nagymamádnak, de igazából nem az lenne a megoldás, hogy Te még többet dolgozol - akkor is az lenne a megoldás, hogy az illető valamit csináljon - pl. legalább a rokkantsági ellátását leadja.
Én nem tudom megváltoztatni ezt, többször próbáltam , szépen, aztán már csúnyán is, mégsem változtak a dolgok. Próbált vele beszélni anyám is, eredménytelenül.
Attól is tartunk, hogy ha nagymamám meghal (bele sem merek gondolni), nem fizeti majd a számlákat és végül elveszik a házat, édesanyám amúgy is le akar mondani emiatt a házról, de keresztanyámnak nincs gyereke így nem tudom kire szállna majd az adóság?!
Nálunk a faluban van egy ilyen sütögetős néni. Nem hiszem, hogy van vállalkozása. Nagyon sokan járnak hozzá. Finom, házias sütiket készít. Kis családi összejövetelek esetén nagyon kedvelik.
Nyilván elég egy rosszakaró és akkor bukta. Nem tudom, hogy csinálja, hogy elkerüli a büntetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!