Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Kell engedélyt kérnem ez esetben?

Kell engedélyt kérnem ez esetben?

Figyelt kérdés

Példaként mondjuk van a Tibi csoki mint gyártó aki csokikat gyárt és árul.

Ha én viszont egy saját kézműves tárgyaimnak létrehozok webshopot és ott mondjuk kézműves szappant készítek amire ráírom, vagyis a neve Tibi csoki lenne (tehát tibi csoki illatú szappan) akkor engem ezért a Tibi csoki beperelhet? Kell engedélyt kérnem tőlük?

Vagy mondjuk Coccolino öblítő neve lenne a szappannak, mert ez az illat utal rá? Erre beperelhetnek?

2021. aug. 19. 14:15
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg ezek le vannak védve. De ha pl Csoki Tibi néven nyomod, akkor az már jó lehet.
2021. aug. 19. 14:32
 2/10 A kérdező kommentje:
Fokoznám még annyival hogy esetleg a tibi csokinak a formáját kiönteném szappanból? Tehát magának a csokinak a formáját kialakítom de mondjuk csak annyit írnék rá hogy csoki illatú szappan?
2021. aug. 19. 14:33
 3/10 anonim ***** válasza:
77%
Ezzel az ötleteddel mindenképpen keress fel egy jogászt szerintem.
2021. aug. 19. 14:37
 4/10 anonim ***** válasza:
83%
ami le van védve (név, forma, illat, íz, stb) azt nem használhatod csak úgy. a tibi csoki esetén minimum a név le van védve, de lehet a forma is, ennek utána kell nézni
2021. aug. 19. 15:02
 5/10 A kérdező kommentje:
Hol tudok utána nézni ennek? Sajnos nem találok neten sehol sem ilyen oldalt
2021. aug. 19. 15:05
 6/10 anonim ***** válasza:
82%
Fel kell keresned egy szabadalmi jogokban jártas ügyvédet. Egyedül kb esélytelen ennek utána járnod szerintem.
2021. aug. 19. 15:07
 7/10 anonim ***** válasza:
81%

Tibi Csoki tuti, hogy le van védve. Nem azért írom, hogy utánanéztem, de kizárt, hogy ne legyen.

Arra is figyelni kell, hogy a közel azonos, megtévesztő, könnyen összekeverhető vagy tévesen, azonosságot sugalló neveket ugyanúgy nem használhatod.

Pont azért, hogy ne legyen kiskapu, hogy egy nagyon apró változással kikerüljük a szabadalmat, de a vásárlókat tévedésbe ejtjük illetve az eredeti termék, márkanév ismertségét használjuk ki.

Ami a formát illeti, azt is le lehet védeni.

Na de a tábla csokoládék jellemzően egyformán néznek ki.

Azt viszont már akkor nem lehet, mert aki tábla csokit akar gyártani, kb. mind ilyet gyárt. Persze a Tibi vagy más meglévő védett márkanév nem írható rá.

Tényleg keress meg vele egy szabadalmi ügyvivőt. Jobban jársz mint ügyvéddel, mert ez eléggé határterület és kevesen jártasak benne igazán.

2021. aug. 20. 10:09
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igazából a Tibi csokit csak példaként hoztam fel, másról lenne szó de egyértelműen ugyanez a kérdéskör. Tehát hogy lehet-e egy teljesen más termékben megjeleníteni akár a nevét akár a formáját stb.

Azon is gondolkoztam hogy felveszem a céggel a kapcsolatot hogy engedélyt kérjek hozzá, hiszen nekik ez valamilyen szinten akár reklám is lehetne. (Az én termékemnek semmi köze nem lenne az övékhez,nem konkurenciának számít, ők egy ételt gyártanak, én pedig dekorációs tárgyat ábrázolnék belőle). De persze tudom ez nem így működik, érthető hogy az ő "tulajdonuk".

Még azon is agyalok hogy ha felvenném a kapcsolatot velük akkor az emailben tegyem vagy személyesen.... Személyesen annyira kicsinek érzem a témát a találkozóra és lehet csak kinevetnének...

2021. aug. 20. 10:34
 9/10 anonim ***** válasza:
20%

Tibis csoki

Tibbi csoki

Csoki Tibi

Tibi csokik

Tibi csokija

Csokis Tibi

2021. aug. 24. 11:25
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi az ötleteket de közben írtam hogy a Tibi csokit csak példának írtam, nem pont erről a cégről van szó. Itt inkább az érdekel hogy ilyen esetben lehet-e még ha a nevet nem is de mondjuk a formát kialakítani egy teljesen más kategóriájú terméken? Tehát nem ugyanúgy ételként hanem dísztárgyként kialakítani.
2021. aug. 24. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!