Őstermelők!Ha piacon szeretnék árulni,eladni.Mi az amit csak Őstermelő ként adatok el,és mi az amit nem?! Például:tojást,paradicsomot,füstölt húst,sajtot?Tehát mihez muszáj,hogy őstermelő legyek, és mihez nem?!
"Tehát mihez muszáj,hogy őstermelő legyek, és mihez nem?!"
Semmihez nem "muszáj", hogy őstermelő legyél - bármit árulhatsz egyéni vállalkozóként is, csak jóval kedvezőtlenebb adózással.
Az őstermelő jellemzően azt árul, amit megtermel. Ha állatokat tartasz, akkor árulhatsz füstölt húst, de attól, hogy őstermelő vagy, azt nem csinálhatod, hogy veszel húst, elviszed egy füstölőbe azt jó napot, árulod fülstölt húsként.
Legálisan csak akkor árulhatod, ha Te tartottad az állatokat.
Őstermelőként mindazokat a terményeket árulhatod, amiket a falugazdásznál bejelentettél. Tételesen fel kell sorolni az őstermelői kiváltásánál, hogy hány m2-en, miket termelsz. Ja, és nagyon fontos, hogy feldolgozás előtti állapot. Tehát már további engedély kell lekvár, befőtt, szörp árusítására.
Állattenyésztés már bonyolultabb, de a falugazdász minden kérdésedre válaszol.
"Mi a módja annak,hogy őstermelő lehessek,és ennek mik a költségei?!"
Hát először is nem árt, ha rendelekezel hozzá földterülettel, alkalmas hellyel, stb. Ha csak a BP. VII.ker-i társasházi lakásod van, semmi más, akkor arra nem fogják megadni :-)
Minden más infót megtalálsz az interneten illetve a falugazdász elmondja.
Én is tavaly váltottam ki ugyanezen okokból.
1. lépés: NAV, kérsz egy adószámot.
2. lépés: helyi falugazdászt felhívod, elmondod, mit szeretnél, ő elmondja, mit vigyél magaddal. Többek között 2000 ft-ot, ami az éves agrárkamarai tagsági díj.
3. lépés: elmész egy papír-írószerbe, és veszel egy nyugtatömböt. Ehhez az adószámod és címed kell.
Eladás esetén adnod kell nyugtát, de kérés esetén számlát is adhatsz, de azt már csak online.
Tavalyig évi 600 ezer ft bevételig volt adómentes, idén már több, még én sem néztem utána. Természetesen ha vettél gépet, permetszert, vetőmagot, azt levonod a bevételedből.
Elég, ha egyszerű módon, akár kézzel vezeted a bevételed, kiadásod.
A falugazdász mindent elmond.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!