Mennyibe kerülne nagyjából egy igényesebb pub nyitása egy Szeged méretű városban? (Természetesen a koronavírus utánra gondoltam).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Függ nagyon sok mindentől. Amit én mondok az egy teljesen átlagos pizzéria volt (nem pub) de lehet nagyjából kalkulálni ehhez képest.
Ismeretséggel (kapcsolati tőke) 10millió, anélkül 20fölött is lehet simán.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
3: látod, még azt a kalkulációt sem akarja elvégezni, hogy mennyibe kerülhet egy áhított hely, gondolod, hogy 2 fillért kiadna bármire? :D
Ez a tipikus, vállalkozni akarok, de majd a GYK-n mindent megkérdezek, mert nem gondolkozom nem, és nem fizetek se könyvelőnek, se berendezőnek
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Gondolom arra lehet kíváncsi a kérdező, hogy mégis milyen nagyságrendben kalkuláljon. 10-15 millió alatt bele se vágj. Arra is számolni kell, hogy idő, mire beindul egy hely. Na meg az se mindegy a város melyik részén van, belvárosban előnyösebb, ahol nyüzsgés van.
Az igényesség alatt mit értesz?
Az árszabással be lehet lőni a vendégkört. Mi is járunk egy kézműves sörözőbe, azért a 700-1000 Ftos korsó ár szépen szűri a népet, és járnak oda szép számmal, szóval nem egy csöves kocsma.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
elsőnek kisebb vállalkozásba kezdj bele ne ilyen volumenbe.
tapasztald meg milyen egy vállalkozás és ha buksz ne nagyot bukj.. érted.
Szegeden meg pont hogy nincs hiány belőlük :D Vitéz utcában pl 3 (vagy asszem 4 nem tuti) pub/kocsma is van szószerint egymás mellett XD de évek óta vígan elvannak. Nincs olyan utca, ahol nem lenne pub/kocsma/étterem/beülös vagy akármi.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A 6.5 milliód rengeteg okból lesz kevés.
Egy hely megnyitása ugyanis alapjában véve 3 dolgot igényel:
- maga a hely, a berendezés, a design, a gépek, esetleg kevésbé szorosan de ide lehet venni a weboldalt, stb
- a kezdeti befektetés: kibérled a helyet (kifizeted a bérletet, leteszed a kauciót), feltöltöd piával
Eddig kb mindenki eljut a kalkulációban, ennyi kell, hogy megnyiss.
Viszont itt jön még egy komoly tétel!
- az első legalább fél év futtatása (akár több is).
Ugyanis attól, hogy megnyitottál nem fog a hely rögtön bevételt termelni, még a nullszaldó is időbe fog telni, neked viszont már az első hónap végén ki kell fizetned a személyetet, fel kell töltened újra a raktárat, fizetned kell adókat, fizetned kell a helységet, a webtárhelyedet, a takarítókat, stb-stb-stb.
És ez az amivel senki nem számol. A fél év kb nagyon alaphangon vehető egy új helynél (igen, nyilván létezik példa, hogy valaki már az első hónapban nyereséget termel, de nem ez a jellemző), mire felfut, mire nem csak viszi, de hozza is a pénzt.
És ez az, amibe 10 helyből 9 belebukik, hogy nincs elég tartaléka a kezdeti beruházások után arra, hogy működjön is, amíg elkezd befutni, amíg ellkezd pénzt termelni (ezek azok, amiket látsz, hogy berendeznek, designolnak, nagy csinnadrattával megnyitnak, aztán 1-2 hónap után bezárnak, mert arra már nem volt pénzük, hogy futtassák is a helyet. Ezen max a helység bérbeadója nyer, aki rögtön kiadja újra másnak, és kezdődik elölről a történet)
Én például több Bp-i helyen tudok, ahol fél évbe telt nekik, hogy már alulról nullszaldósak legyenek, utána még több mint fél éven át nem nagyon hozott pénzt a hely (cserébe már nem is kellett pótolni külső forrásból a veszteséget), és ezt követően indult csak be.
Ráadásul minden helynek van szezonalitása, lehet, hogy megnyitod éppen a főszezonban, akkor rögtön látszólag fut a szekér, de jön egy szezonális visszaesés, és ott is talpon kell maradnod.
Akinek több kocsmája van, az eleve úgy szokta nyitni az újat, hogy számol azzal, hogy egy ideig a többi hely fedezi az új hely költségeit, viszont ha neked ez az első, akkor fel kell bizony arra is készülnöd, hogy az elején zsebből fizeted a kiadásokat, mert a kocsmád még nem termel, vagy nem termel eleget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!