Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Mit is jelent pontosan a...

Mit is jelent pontosan a vállakozói kivét?

Figyelt kérdés
Tegnap alapítottam egyéni vállalkozást, viszont nem KATÁt választottam, mert számomra ez nem érné meg. (Előfordulhat, hogy egy hónapban kevesebb bevételem lesz, mint a KATA összege.) Így a költségelszámolásos szja-t választottam. Viszont az ügyintéző említett valamit, hogy a havi jövedelmemről bevallást kell készítenem és járulékot fizetnem. Viszont úgy éreztem, hogy ezt ő sem pontosan érti és nem is tudta elmagyarázni. Tudnátok ebben segíteni, hogy hogyan is működik pontosan ez az egész, akár konkrét példákkal?
2020. júl. 21. 22:44
 1/10 anonim ***** válasza:
20%
adózás szempontjából munkabérként viselkedik, viszont költségként elszámolható adóalap meghatározásánál
2020. júl. 21. 22:52
 2/10 anonim ***** válasza:
65%

Neked erősen ajánlott a könyvelő.

Van heti 36 órát elérő munkaviszonyod? Ha van, akkor havonta nem kell fizetned semmit, csak ha ki szeretnél venni pénzt a vállalkozásból ("fizetést"). Év végén pedig leadózod az eredményt. Havonta így is kell bevallást adni.

Ha nincs ilyen jogviszonyod akkor viszont havonta meg kell fizetned saját magad után a járulékokat.

2020. júl. 22. 01:00
 3/10 anonim ***** válasza:
64%

Most komolyan mondod, hogy úgy alapítottál egyéni vállalkozást, hogy előtte nem beszéltél egy könyvelővel és fogalmad sincs az adózásról?

Igen nagyon meg fogsz lepődni:

"Előfordulhat, hogy egy hónapban kevesebb bevételem lesz, mint a KATA összege."

Ha nincs heti 36 órát meghaladó főfoglalkozásod, akkor főfoglalkozású egyéni vállalkozóként, tételes adózással TÖBB, mint havi 50 ezer ft adót és járulékot kell fizetned, akkor is, ha nincs bevételed - ugyanis ebben az esetben a minimálbér után kell adóznod.

Szóval igen, sürgősen menj el egy könyvelőhöz.

Az ügyintézőnek nem csodálom, hogy fogalma sem volt róla: neki a tevékenységi köröket és a vállalkozás alapítást kell tudnia - az adózás nem az Ő feladata, hanem a könyvelőé.

Amúgy a neten is utána tudnál olvasni.

2020. júl. 22. 07:06
 4/10 anonim ***** válasza:
66%
Nem biztos, hogy jobban jártál vele, mert a járulékokat akkor is kell fizetni, ha nincs bevételed. Szerintem is sürgősen beszélj egy könyvelővel.
2020. júl. 22. 08:24
 5/10 anonim ***** válasza:
21%
Először nem akartad átgondolni, hogy megéri-e vállalkozni, ha a havi bevételed kevesebb mint 50 ezer forint? Ez nekem két nagyobb bevásárlás.
2020. júl. 22. 09:51
 6/10 anonim ***** válasza:
28%

5, nekem meg egy bevásárlás...

Kérdező, milyen tevékenységi kör? Milyen ügyintézővel beszéltél? Van 36 órát meghaladó munkaviszonyod?

2020. júl. 22. 10:40
 7/10 A kérdező kommentje:

Naszóval.

1, van 36 órát meghaladó munkaviszonyom.

2, NAV ügyintéző volt, ott talán illene tudni ezt-azt az adózásról.

3, Miért nem KATA: fényképész a fő tevékenységem, ezzel is foglalkozom. 25.000 forint KATÁt kéne fizetnem. Ha jön egy hónapban egy család, akitől egy fotózásért 22.000 forintot kapok, akkor még nekem kell ráfizetnem a KATÁra.

4, Miért nem kérdeztem meg könyvelőt: gondoltam, hogy ha már fizetek egy valag adót, akkor a NAVtól megkaphatom azt az információt, információmennyiséget ingyen, amire szükségem van. De hát erre már aznap rájöttem, hogy tévedtem.

Mondjuk köszi a válaszokat, de ezektől most mégjobban segghülyének érzem magam. (Mondjuk ezekhez a szarságokhoz mindig az is voltam...) Szóval, ha valaki egy példával tudná szemléltetni a dolgot, azt nagyon megköszönném! :)

2020. júl. 22. 10:58
 8/10 anonim ***** válasza:
12%
Fényképész végzettséged van?
2020. júl. 22. 11:01
 9/10 A kérdező kommentje:

8as

igen, lövésem nincs, hogy hogy jösz ez a kérdéshez.

2020. júl. 22. 11:02
 10/10 anonim ***** válasza:
23%

Mert a fotós vállalkozáshoz kötelező a fotós végzettség.

Amúgy így lehetsz másodállású szja vállalkozó, de akkor is kell havonta 58as bevallást adni nullával.

2020. júl. 22. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!