Megtudná mondani valaki, hogy mibe kerülhet kb: egy nagyon elhanyagolt halastónak hektárja?
A fás, bozótos mocsárterület logikus volna művelési ágnak, viszont könnyen lehet más is, és a területre vonatkozó hivatalos előírások megszabnak sokmindent arról, hogyan hasznosítható a föld. Emiatt vétel előtt bármilyen földnél mindenképp érdemes kideríteni, mi a művelési ága, milyen övezeti jelű, milyen más szabályok vonatkoznak rá. Elég száraz téma, de fontos, milyen korlátozásokat írnak elő a szabályok.
Művelési ág: a tulajdoni lapon rajta van. Helyrajzi szám ismeretében ingyenesen kérhető a földhivatalban személyesen betekintés bármennyi tulajdoni lapba (ügyfélkapuval 3 lekérése ingyenes). Azért vetettem fel, hogy esetleg erdő is lehet, mivel szántón, legelőn egybefüggő 5000m2 -t elérő beerdősülést átminősítenek erdővé, itt hasonló előfordulhat (ha még nem történt meg, fennállhat ilyen veszély).
Övezeti jel a település rendezési tervén a térképről leolvasható, és a település Helyi Építési Szabályzatában (HÉSZ) az egyes övezeti jelű területekre vonatkozó szabályok fel vannak sorolva. Ezek a település honlapján leggyakrabban fenn vannak, vagy itt: [link]
Ha van a településnek Településképi Rendelete, abban is érdemes vonatkozásokat keresni.
Hogy a természet ennyire él ezen a helyen, ebből kiindulva lehetséges, hogy Natura 2000 terület, ezt is érdemes térképen (pl. MePAR) megnézni, hogy az-e. Meg esetleg vízvédelmi terület...
Az ilyen unalmas szabályoknak alaposan utánanézni nagyon fontos tud lenni. (Hrsz. ha nem ismert, arra is van térkép.)
A terület árát ezek is meghatározzák.
A részben szabad tófelület jól hangzik, hogy így megoldanád a halászatot, meg az esetleges vízibivalyos karbantartás is.
Köszönöm szépen ezt a hasznos választ , vagy felvilágosítást , ez nagyon nagy segítség lehet , nem csak a tó , hanem bármely terület megvásárlási szándék esetében . Azt gondolom , ezek nagyon fontos szempontok , amiket itt le írtál nekem .
Nagyon tisztában lehetsz ezekkel az látszik , de nagyon jó , hogy ezt felvetetted , köszönöm .
Örülök, hogy segítség az írásom.
Azért vagyok képben, mert nekem egy kisebb területem van nemrég óta, kisebbfajta munkálatok lesznek csak ott, de ilyeneknek utána kellett néznem. Jó volna, ha magyar kézre kerülnének a magyar földek, meg a terved is jól hangzik.
Még attól tartok, van egy nulladik lépés, amit szintén nem nagyon kötnek az emberek orrára: hogy 1 hektár feletti termőföldet vásárolhasson valaki, földművesnek kell lennie, legegyszerűbben egy néhány hónapos OKJ (pl. aranykalászos gazda) tanfolyam után lehet regisztrálni földművesként.
Csak hogy ne könnyítsék meg a magyar ember dolgát. Akad "gyorsított"tanfolyam is, szinte mindenki csak a papírért megy...
Igen , nagyon hasznos számomra az írásod , talán az eddigi leghasznosabb itt , bár nem akarom kritizálni egyik hozzászólót sem , akik őszinte , segítő szándékkal írtak .
Nagyon örülök , hogy úgy vélekedsz , hogy minél több föld kerüljön Magyar kézbe .
Sajnos tudok olyant , hogy Magyar termőföldet , külföldi állampolgár vett meg , Magyar állampolgáron keresztül .
Az aranykalászos gazda tanfolyamról is hallottam fura dolgokat .
Unokatesóm pl: volt ilyen tanfolyamon , ha jól tudom Baján indult .
Azt mondta unokatesóm , hogy 2 alkalommal kellett a tanfolyamon részt vennie , először akkor , amikor be kellett fizetni a tanfolyam díját + volt egy kb : 2 órás megbeszélés .
A 2. alkalom akkor volt , amikor személyesen átvehették a bizonyítványt és még ajándékba kaptak is egy ( T ) - ( Mezőgazdasági vontató ) jogosítványt is , és már is aranykalászos gazda lett .
Visszatérve a területhez , amit ki néztem , talán ha lenne lehetőség valamilyen úton , állami támogatáshoz jutni .
Köszönöm!
Akkor Te is ezen a véleményen vagy, remek.
Akkor az valamivel még "könnyítettebb" tanfolyam, mint amit én gyorsvégeztem.
A támogatások sűrűjéhez én sajnos kevés vagyok, egyféle került nekem csak képbe, agrár területalapú támogatás kapcsán vétel után kerestem fel a falugazdászt, aki segített ebben ingyen. Tudtommal más településeken is jellemzően készségesek a falugazdászok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!