Katás vállalkozást szeretnék inditani, hogyan kell?
Sziasztok!
Fél éve dolgozok egy vállalkozónál aki csak papírozza a munkákat. Ma igazából arra jutottam hogy van kezdőtőkém és indítanék egy katás vállalkozást de nemtudom mennyibe kerülne csak a papír része és mennyi idő lenne mindent elintézni. Igazából elég fiatal vagyok,tehát ha nem jönne be akkor is max tanulópénz de érzem magamnak a potenciált. Esetleg aki nemrég indított vállalkozást leírhatná a tapasztalatait villanyszerelő vagyok,tehát nem is a munkahiány miatt hanem csak meguntam hogy másnak termelem a pénzt kis órabérért.
Főállású katásként havi 50 ezret kell fixen fizetni, akkor is, ha nincs bevételed. Ezen kívül évi 50 iparűzési adó+ 5000 iparkamarai tagdíj. Az se árt, ha van egy könyvelőd.
Ezek amolyan fix költségek. Aztán költened kell egy kis marketingre, hogy megtalálják az ügyfelek, eszközökre, kocsira, üzemanyagra... stb.
Maga a vállalkozás elindítása nem egy nagy dolog - a többiek már leírták előttem.
Én inkább a gyakorlati részére helyezném a hangsúlyt: azt írod, fél éve dolgozol - előtte már dolgoztál a szakmában? Úgy érzed, van elég gyakorlatod, hogy akár bonyolultabb dolgokat, egy ház vezetékezését, majd utána elektromos engedélyeztetését is meg tudd akár csinálni, Vagy csak kisebb munkákat csinálnál?
KATA-s vállalkozóként a nagyobb melókat nem igen fogod megkapni, mert azokat elhalásszák a nagy halak.
Ugye azt tudod, hogy ha egyedül alapítasz egy vállalkozást, akkor a munkákat is Neked kell felhajtani (jó, most pörög az építkezés, ez még menne), de a falbontástól kezdve mindent egyedül kell csinálnod. Ha meg felveszel valakit, akkor azt be kell jelenteni - akár egyszerűsített foglalkoztatással is - és a bérét is fizetned kell.
Javaslom, olvass utána erősen, írd be a keresőbe, hogy "KATA-s egyéni vállalkozás indítása" meg hogy "egyszerűsített foglalkoztatás", hogy legalább ezzel a 2 dologgal tisztába legyél.
Aztán még valami: ha villanyszerelő vállalkozó leszel, egyáltalán nem biztos, hogy a KATA-s vállalkozás a legmegfelelőbb Neked (Bak Norbi, figyelj :D), mert ott elég sok az anyagköltség, amit le tudnál írni.
A KATA-s vállalkozás kényelmesebb, de egyáltalán nem biztos, hogy Neked jobb.
Ezt meg egy jó könyvelővel tudnád átbeszélni.
Ne hanyagold el ezeket a dolgokat, mert ha nem jól csinálod, később a bünti nagyobb lesz, mint a nyereséged :-(
" ha nagamnak csinálnám jobban járnék és az időm is beoszthatnám. "
Hát ebben nagyon tévedsz: ha magad csinálnád, BÁRMIKOR megszólalhat a telefonod, hogy munka/megrendelés van.
Alkalmazottként hazamész, becsukod az ajtót és kész. Vállalkozóként Neked kell a szabad idődben felhajtani a munkát, beszerezni az anyagokat, fogadnod kell a hívásokat, akár munka közben is, mert különben nem Te kapod meg a munkát.
Ja, és nem utolsó sorban sokkal nagyobb felelősség lesz rajtad, sokkal zaklatottabb lesz az életed: ha nem tudsz határidőre teljesíteni egy munkát (időjárás, anyaghiány, emberhiány, stb. miatt), Téged fog csesztetni a megrendelő, ha nem veszi át, mert elégedetlen, szintén rajtad csattan az ostor, el kéne érned azt is, hogy VALÓBAN kifizessenek, stb.
Nem oly egyszerű a vállalkozói lét, mint amilyennek kívülről gondolják néha...
Ne értsd félre, kérdező, nem azt mondom, hogy ne legyél vállalkozó, csak megpróbálok rávilágítani néhány sarkalatos pontjára a dolognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!