Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Augusztus 29-én jelentettem...

Augusztus 29-én jelentettem be a KATA-mat, mert szeptembertől vállalkozni fogok. Fizetnem kell augusztusért is?

Figyelt kérdés
2019. szept. 2. 20:16
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nem a 9-es vagyok, bár a százalékunk azonos:

kérdező, azéárt egy kérdést megért volna itt, a gyakorin legalább a dolog.

Ezt még én is megmondtam Neked, - mint ahogy jó pár embernek leírtam már, pedig nem vagyok könyvelő, hogy a bejelentés napjától kell fizetni. Azaz, ha aug. 29én jelentetted be, akkor aug. 29-től van vállalkozásod, azaz szept. 12-ig ki kell fizetned az 50 vagy 25 ezret, attól függően, hogy főfoglalkozásként vagy mellékként csinálod.

Iparúzési adót is kell fizetned és a kamarai regisztrációt se feletsd el.

2019. szept. 3. 10:08
 12/17 anonim ***** válasza:

távol áll tőlem, hogy általánosítsak, csak mindenki jön itt azzal, hogy menjen könyvelőhöz az ember, mert anélkül nem lehet megoldani. --- csak leírtam, hogy könyvelővel sem mindig egyszerűbb (a "kollégák" pl dicsérik nagyon a saját könyvelőjüket, de most egyelőre próbálom megoldani magamnak. Mentor programra is jelentkeztem anno, de mindig pont az ország másik felében voltam, amikor előadásokat tartottak.

itt se szoktak mindig segíteni, bár szerencsére vannak nagyon segítőkész emberek itt :), tanultam már pár dolgot, meg a NAV telefonon is, meg itt is: [link]

szóval, most, hogy rá vagyok kényszerítve, hogy részletesen utánajárjak dolgoknak kezdek belerázódni, csak mondjuk, a már meglévő állandó ügyfél mellett, az újak keresése közben illetve tanulás mellett nem egyszerű, még ezzel is foglalkozni :$ -

2019. szept. 3. 10:54
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem általánosítás, csak épp évekkel ezelőtt (10-15 éve) egy ugyanazon könyvelő lekönyvelte az összes céged vállalkozásod, ma már 3 év alatt egy ev-det is háromszor kell önrevizni.

És olyan szempontból érdekes, hogy ezen már meg sem lepődik senki. Mint mondják ismerik a helyzetet.

Illetve érdekes kérdést vet fel hogy miért is nem hivta fel erre a figyelmet a kérdezőnek a könyvelője vagy pl. ha jól emlékszem hiába fizet kis összeget negyedévre a 75%-os társunk, ha iparkamararol sem szólnak neki, meg a megszüntetésről. És idővel meg sokszorosát kérhetik.

"Megélhetési könyvelők" tömege kezd megjelenni a valóban normálisak mellett. Igy magának a vállalkozónak is legalabb ilyen szintű könyvelés- adózási ismeret kell ahhoz, hogy legalabb az ilyeneknek ne dőljön már be és fizessen feleslegesen a semmire.

Aztán hogy ez miért elnézett dolog a normálisabbak által és miért nincs egy szakmao szűrés az más kérdés, de amíg az alul kvalifikált vállalkozói " kereslet " ( boldog- boldogtalan 0 kompetenciával vállalkozó akar lenni) megvan rá, addig biztos megélnek ezek a könyvelők is.

2019. szept. 3. 13:27
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Véleményem szerint szigorítani kellene a szakmai követelményeket. Most gyakorlatilag bárki elvállalhatja egy ilyen vállalkozás könyvelését. És ez így nincs jól. Plusz a vállalkozók többsége azt nézi, hogy legyen minél olcsóbb, mert a könyvelő az egy szükséges rossz. De hát olcsó húsnak híg a leve... Kíváncsi lennék hány katásnak, vagy bármilyen ev-nek van szerződése a könyvelőjével, illetve hány könyvelőnek van pl felelősségbiztosítása, egyke meghatalmazása (ezeket amúgy mind kötelezővé tenném a könyvelők részére), stb. Ha ezek nincsenek, akkor esély sincs az érdekérvényesítésre, valamint az esetleges bírságok megtérítésére. Ezen kívül sokkal szigorúbb szakmai ellenőrzéseket kellene bevezetni és akkor kikopna a szakmából a sok hobbikönyvelő, akik az ilyen dolgokat benézik. Bocsi, de annyi banális dolog van, amit ha valaki 5 percig használja a google-t, akkor nem tudja nem megtalálni az ilyen infokat.

Szóval szakmabeliként mondhatom, hogy sajnos mindkét oldal hibás, illetve maga a rendszer is bőven ráncfelvarrásra szorul már.

2019. szept. 3. 14:03
 15/17 anonim ***** válasza:

#14, teljesen igazad van, én is hibás voltam, mert a könyvelő felkészültnek tünt (kftje van, mérlegképes), én meg utálom az ilyen jellegű papírmunkát, ráadásul nem a vak világba vállalkoztam, hanem egy fix ajánlatom már volt egy partnertől egy hosszabb szerződésre (nem, nem színlelt munkaviszony), szóval úgy gondoltam havi 8 ezeret megér egy könyvelő, akit többrn ajánlottak. Hát nem.

Mondjuk, bírságokat úgy tűnik megúsztam. De a szarságainak a rendbehozatala miatt ügyintézéssel töltöttem az időm és nem pénzkereséssel.

Ennyi, tanultam belőle, és remélem, jövőre túllépem az évi 12 M-t, akkor több ésszel állok neki új könyvelőt keresni.

2019. szept. 3. 20:35
 16/17 anonim ***** válasza:
Ilyesmiben tudok segíteni, ha esetleg szükséged lenne rá :D
2019. szept. 3. 23:27
 17/17 anonim ***** válasza:
Dobd át privátban az email címed, megkereslek, ha már olyan sokat fogok keresni, hogy túllépem a kata aam keretet! :€
2019. szept. 4. 02:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!