Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Fukarkodás önmagaddal?

Fukarkodás önmagaddal?

Figyelt kérdés

Te hogy kezeled a pénzügyeidet? Kinézel egy 40-50.000 forintos dolgot és mi alapján döntesz, hogy megveszed-e? Illetve, fukar vagy önmagaddal?

Én pl minden megkeresett pénzem próbálom félretenni, és a jövőre előregondolni. De valóban megéri, hogy sajnálok 26-27 évesen magamtól 30-40.000 forintot?

2019. júl. 16. 20:15
 1/5 anonim ***** válasza:
50%

30-40 ezret ne sajnálj magadtól 26 és 27 éves korod között.

Az nincs 2 ezer forint havonta.

A gond akkor van, ha ezt az összeget te havonta gondoltad elszórni. Mert az szerintem sok, ha csak nem keresel milliókat. (400-at keresek és én soknak érzem havi szinten 30-40-et szükségtelen dolgokra szórni, mittudomén drága telefon)

Persze mindenki azt csinál amit akar, csak nem kell csodálkozni, hogy két egyforma fizetésű ember közül az egyik 35-40 évesen hitel mentes lakással rendelkezik, a másik meg 50 év felett is nyögi a hitelt vagy albit.

Mindenki maga dönt.

2019. júl. 16. 21:16
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Azt javaslom, tedd bele a pénzügyi terveidbe, hogy mennyi pénzt költhetsz magadra, mondjuk évi szinten. Így te döntöd el előre, mennyire leszel fukar magaddal. Szerintem kell olyasmire költeni, ami a saját örömöd szolgálja, de nem mindegy, milyen gyakran és mértékben - ezt dönts el előre, mert apránként többet költ az ember, mint gondolná.

Így amikor szeretnéd "megajándékozni magad", nézd meg, mennyi pénz van erre, és vásárlási döntést már csak arról hozz, hogy a rendelkezésre álló magadra szánt összegből megéri-e beáldozni a célra annyit, amibe kerül, vagy sem.

Működik.

2019. júl. 16. 21:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Én előre felosztom, a fizum x%-a ilyenekre való, magamra elkölteni "luxus" dolgokra. Ha adott hónapban nem költöm el, akkor legalább több marad jövő hónapra.

(Havi kb 10.000 forintról beszélünk, nem százezrekről)

Egyébként az alapján döntök, hogy tényleg szükségem van-e rá, tényleg használnám-e, tényleg reális-e az az ár érte. Például ha elromlik a telefonom, akkor nyilván kiadok 50k-t egy újra. De ha még jó a régi, akkor minek pazaroljam erre a pénzem? Vagy: mivel szeretek fotózni, ahhoz kiegészítőket megengedem néha magamnak, viszont pl. videojátékot ennyiért nem vennék, mert annyira az nem köt le.

Legtöbbször felírom magamnak, hogy mit szeretnék, és ha x hónap múlva még mindig úgy érzem, hogy kell, akkor megveszem. Nem sóherkedek magammal túlságosan, viszont a fölösleges cuccok vásárolgatását mindenképpen el akarom kerülni.

2019. júl. 17. 11:59
 4/5 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy tudom, hogy 1-2 hónapon belül költenem kell a kocsira hasonló összegben, mint ez a 30-40.000-es tétel, amiről beszélek. És még más dolgok is vannak, amik kérdésesek, hogy vagy kell költeni rájuk vagy nem. Csinálhatnám, hogy majd ha kiderült, hogy kell e költeni rájuk, akkor veszem meg a kinézett dolgot, de ez ebben az esetben nem működik.
2019. júl. 17. 17:28
 5/5 anonim ***** válasza:

"Kinézel egy 40-50.000 forintos dolgot és mi alapján döntesz, hogy megveszed-e?"

Nagyon egyszerű, tudom hogy szarul keresek és mennyire nehezen jön a pénz, de milyen könnyen megy. Ergo, szinte mindig az a döntésem, hogy nem veszek meg semmit, amit kinézek magamnak. Pontosabban jó pár év elteltével esetleg.

2019. júl. 19. 10:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!