Magyarországon miért jellemző ez a pofátlan munkaerőpiaci jelenség? Külföldön is jellemző?
Már több kérdést is láttam, amiben a kérdező kivan akadva, tegyük hozzá jogosan,hogy a 0 tapasztalattal rendelkező új kolléga fizetése ugyanannyi, mint az övé, aki 2-3 éve ott van.
Ez nem egyedi jelenség a magyar munkaerőpiacon, mérnöki,gazdasági területen is jellemző ez a pofátlan jelenség.
Az illetők teljesen jogosan, azért érzik, nincsen megbecsülve.
A jobb cégeknél junior,medior,senior kategóriák bevezetésével orvosolják.
És egy , a területen kezdő junior nem kereshet annyit, mint egy medior.
Emiatt nincsen feszültség a cégnél, nem kezdenek felmondani a jobbnál jobb munkavállalók.
Viszont a "cigánykodó" cégeknél, előfordul,hogy a 2-3 éve ott dolgozó ugyanannyit kap, mint a tegnapelőtt felvett frissdiplomás.
Nyilván, ha valakinek van tapasztalata az adott területen és úgy kerül egy adott céghez, ott teljesen jogos,hogy akár többet is kereshet, mint az ott levő munkavállalók.
Viszont,ha egy teljesen kezdő kap annyit, mint egy 3 éves tapasztalattal rendelkező,akkor kinyílnak a bicskák a zsebekben és nem az új kollégákra haragszanak,hanem a vezetőségre.
Ugyanis, milyen következtetést von le ebből a munkavállaló?Azt,hogy nincs megbecsülve, a tapasztalat, lojalitás nem érték.
Az is megállapítható,hogy ezeknél a "cigánykodó", spórolós cégeknél nagy a fluktuáció.
Ahol meg a junior,medior,senior kategorizálás van, ott kisebb.Mivel, ott érezhetően nagyobb a megbecsülés.
Ezek általában nem frissdiplomások, azokat sehol nem fizetik hülyére, alkudni sem tudnak. Meg örüljenek, hogy tapasztalatot szerezhetnek.
A kérdezők új kollégákra gondolnak, akik annyit kapnak, mint aki 2-3 éve ott van, és ez fáj nekik. De a fáradtságot nem veszik, hogy pl megtudják, milyen tapasztala van az újoncnak.
"Ezek általában nem frissdiplomások, azokat sehol nem fizetik hülyére, alkudni sem tudnak."
Na várjál, nem arról van szó, hogy az új kolléga túl sokat kap. Ő csak megkapja ami az aktuális piaci bér. A régi kollégák kapnak túl keveset, akár mélyen piaci ár alatt.
14: egyiket sem mondtam, amúgy egyetértek, az ott dolgozók bérét szinten kellene tartani. Csak azt mondom, hogy hibás a percepció. Pláne nem mindegy milyen munkakörről beszélünk. Van, ahol a friss dolgozó pont olyan jó munkát tud végezni, mint aki 3 éve ott van.
De az is lehet, hogy aki 3 éve ott van, annak a munkájával nem elégedettek, így nem emelnek neki. Minek is, hiszen többért kaphatnak olyan újat, aki még jobban is dolgozik.
Sajnos ez 10 éve is így volt, sőt 15 évvel ezelőtt, átsoroltak mindenkit a részlegenél. Másik részlegen 5 ezer ft-tal keresett kevesebbett a srác 8 általánossal. Mire közöltem a HR-sel, hogy nem ezért tanultam 4 évet, meg 2 nyelvet.
Nem tetszett neki, felmondtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!