Diplomások hogy lehetséges hogy külföldi mosogató állásoknál kötnek ki?
Hogy tud úgy félresiklani az élete hogy erre "vetemedik"?
Lakótársam volt egy srác aki BME-n végzett gépészmérnökként, Londonba ment Tesco raktárba.Kérdezem miért??? Hát megkapta diplomáját és sehová nem vették fel. Azt ne mondjátok hogy már ez is büfészak amit bárki elvégez. XD
Míg mások meg azonnal jó cégekhez kerülnek gyakornoki programban és elindul a karrierjük. Mi történhet a háttérben hogy ugyanazon egyetemről, ugyanolyan kompetenciákkal, ugyanolyan képességekkel ennyire máshogy alakul az életük?
Azt hittem ez is valami kamu bicskanyitogató kérdés. De aztán jönnek a válaszok amik megerősítik.
Egyetlen választ tudok elképzelni: ezek az emberek nem hallottak még soha a szakmai előremenetelről. Tehát hogy első évben lehet hogy csak 150 ezer nettót keres, de aztán emelkedik a fizetése. Ha viszont Londonban mosogat, soha nem fog emelkedni a fizetése.
Mert ha megnézed a felméréseket, a frissdiplomásoknak biline lóg a kezük. Azt hiszik, hogy a kezdőfizetés 400nettó. Aztán amikor eléjük tolják az ajánlatot feleennyiről, akkor azt mondják, hogy inkább 400nettóért mosogatnak Londonban. Pedig ha lehúzna pár évet kezdőként, kevesebb pénzért, utána sokkal többet kereshetne, mint Londonban mosogatva valaha is fog. A junior éveket befektetésként kellene kezelni.
Másrészt attól, hogy két embernek ugyanolyan diplomája van, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanannyira értékes a munkaerőpiacon. Nyelvtudás, soft skillek terén elég nagy a szórás azért.
"Egyébként meg a hazai bérek olyan szinten röhejesek, főleg kezdőként, hogy jobban megéri wc-t pucolni kinnt, mint itthon kezdő mérnökként szerencsétlenkedni."
Igen, amikor meg jönne egy jobb állás, mit mondasz? Tapasztalt WC-pucoló vagyok angol tapasztalattal?
Én azért mentem ausztriába alacsony pozicióba, mert nem voltam boldog abban a munkakörben amit a diplomámmal el tudtam végezni, de a pénz kellett...
Most 3 év után, kicsi félretett pénzzel újra itthon vagyok és szeretnék belevágni egy újabb szakba, de ezúttal tudatosabban választok.
"Hogy tud úgy félresiklani az élete hogy erre "vetemedik"?"
Én elvégeztem egy bölcsészszakot. Nem keresett, nem túl értékes, de diploma. Nem is számítottam komolyabb munkára adminisztrációnál meg hasonló tinglitangli irodai láblógatásnál; esetleg szállodai recepciót vállaltam volna be a nyelvtudásom miatt, de ezekkel teljesen meg lettem volna elégedve.
Nos a valóságban 2 év alatt 120 helyre adtam be az önéletrajzomat, időrendi sorban ezekre a helyekre vettek fel:
-3 műszakos gyár valós minimálbérért
-árufeltöltés hipermarketben nettó 120-ért
-számtech üzlet nettó 140-ért, havi 200 órában
A boltból felmondtam, mert sok volt a rézbőrűekkel az incidens, majd ismét 3 hónap munkanélküliség következett. Volt egy pár napos kalandom mosogatóként egy étteremben, ahol nettó 220-at kaptam volna, de közösen úgy döntöttünk, hogy nem vagyok odavaló. Na de mindegy, hát mondom most már van tapasztalatom is, azonnal találok munkát. Hohó! Hát hogy a lófszba ne! Újabb 30 helyre jelentkeztem, amiből 1 interjú született, oda se vettek fel. Visszamentem a boltba, ahol azóta legalább emelés volt és már a hajmeresztő nettó 175 megvan.
Én csak azért nem mentem ki külföldre, mert ha én ott kifizetem a lakhatást, ugyanúgy jövök ki, mint itthon kb. bármi munkakörben. Velem ellentétben szoftverfejlesztő OKJ-t végzett ismerősöm vígan készíti a kávét Manchester környékén, és nem bánta meg, mert ők a barátnőjével és a testvérével bérelnek egy 2 szobás lakást, így négyfelé oszlik a költség.
"Mi történhet a háttérben hogy ugyanazon egyetemről, ugyanolyan kompetenciákkal, ugyanolyan képességekkel ennyire máshogy alakul az életük?"
Magyarországon vagyunk. A kulcsszó itthon a protekció. Na meg amikor a HR-esek bevallottan fénykép alapján szűrnek első körben, akkor ott már tudni, hogy qrva nagy gáz van a toronyban az országban.
"a barátnőjével és a testvérével bérelnek egy 2 szobás lakást, így négyfelé oszlik a költség"
Nem jön ki a matek, ugye? Persze, hogy nem, mert a testvérének a férje is velük él. Na, így már megvan a 4 fő.
16:
Nem, az nem diploma, hanem egy db wc papír. Verheted a melled arra, hogy végig buliztál 3évet, de attól még nem fognak diplomás számba venni.
@18
Ki nem állhatom az emberek társaságát, nemhogy még bulizzak. :D
Miért 0%-oztátok le a válaszom?
Full igaz, amit írtam...
11es vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!