Segítene valaki megérteni a a terhesség alatt- szülés utáni jövedelmeket? Otthonlétet?
A keresetem átlag 210.000 pótlékokal , anélkül 170 körül.
Akkor ha terhes leszek első 2 hónapban dolgozhatok utánna nem az tiszta.(mert ejszakázni onnantól nem lehet és csak nappalra nem írnak be.
Tehát 2 hónalos koromtól otthon vagyok. Ekkor mennyi lesz a fizetésem? A szülési szabit kilehet innestől venni? Azzal mennyi a fizum, meddig lehetek itthon vele? 70%?
Mert ha jól értem. Első két hónapom rendes fizu.
2-8hóig megint mert szülési szabi? Vagy ez is 70%? Egyáltalán jár ilyen? Ha nem veszek ki szabit abban az évben azt is hozzáadhatom ehhez az időhöz?
8 hósan igényelhetem a CSEDet ekkor mennyi lesz a fizum?
Igaz, nem fizikai munkát végeztem, de egészen szülés előtt 2 hétig dolgoztam, pedig (csupán a korom miatt) veszélyeztetett terhes voltam.
A terhesség nem betegség! 3-4 hónapos terhesség van, akinél még nem is látszik.
Ha szólsz a munkahelyeden, hogy terhes vagy, akkor nyilván nem osztanak be éjszakára (bár az is lehet, hogy akkor nagy sürgősen "megszabadulnak" tőled.
Szülési szabadság:
"A 24 hetes időtartamot egyszerre kell kivenni, és belőle négyet már a szülés előtt lehetséges."
Bővebben itt olvashatsz róla:
A szülési szabadság az munkajogi fogalom, erre az időszakra jár a csed.
Ezek bruttó összegek amiket leírtal?
Ha terhes vagy akkor védett vagy, tehát pl köteles olyan munkarendben foglalkoztatni amit ilyenkor szabad. Ha nem tud munkát adni akkor alapber és otthon maradsz. Hidd el, inkább fog állandó nappalra rakni.
Nem küldhet el, mert védett vagy. Tappenz csalasba ne menj bele ha amúgy bírsz dolgozni. A többség 6-7-8 hónapig simán dolgozik.
Bruttó átlag béred x 0,7 x 0,85
Ennyi lesz a nettó csed alatt. Ez 24 hét, legkorábban a szülés kiirt napja előtt 4 héttel kezdheted, legkésőbb szülés napjától.
Utána jön a gyed a gyermek 2 éves koráig.
Képlete:
Min(bruttó bér, 2x minimalber) x 0,7 x 0,85 x 0,9
Jelenleg a minimálbér 149 ezer, ennek a duplája a maximum alap a gyed szamitashoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!