Melyik egyetemen végezzem el a gazdálkodási és menedzsment szakot?
Annyiban számít talán, hogy mindenképpen állami egyetem végezd, nem ilyen IBS, Metropolitan, meg hasonlók.
A Debreceni Egyetem teljesen jó, erős egyetem.
Én pénzügy-számvitelre akarok menni és én a BGE, illetve a Debreceni Egyetem között vacillálok.
Még mindig a Corvinus az etalon olyan szempontból, hogy ott a legelitebb a hallgatóság és onnan szeretik a nagyon pedáns cégek, pl. McKinsey, elsősorban kiválogatni a fiatal tehetségeket.
De DE is nagyon jó egyetem, az esetek 95%-ában senkit nem fog érdekelni, hogy DE-s vagy éppen Corvinusos diplomád van. Amit hátrányként említenék azért mindenképp, hogy Pesten sokkal több a lehetőség, pláne Corvinuson. Rengeteg szakkoli, diákszervezet, gyakornoki pozíció között lehet válogatni. Debrecenben ezekből viszonylag kevés van.
#2 Andor ment át, mert összezördült a rektorral, és még jó néhány tanár, de közel sem a "komplett" GTK. A távozókat pótolták, illetve a távozott tanárok visszajárnak tanítani. BCE-ről is alkalmaznak óraadókat.
Ettől függetlenül a BME-t nem javaslom, mert a legnehezebb GTK.
BCE legyen a cél, az a legismertebb.
A Corvinus kicsit (nagyon) túl van dimenzionálva. Jó, nyilván a legrégebbi, legnagyobb közgazdasági egyetem, de az oktatás színvonalában és a kapott diploma értékében semmivel nem ér többet, mint pl egy DE, BGE vagy akár az ELTE.
Ne beszélve arról, hogy pl. egyedül a Corvinus az, akinek levelezőn nincs állami finanszírozású formája. Azért ez sem mindegy. Legmagasabb a tandíj is, stb.
Nemrég írattam tesztetszámvitelt végzettekkel... heten írtak, a legrosszabb pécsi, aztán két Corvinusos végzett. Biztosan szuper tdk-t csináltak, de a saját tőke számvitele, A-C korlát nem nagyon ment nekik... ahogy az önköltségszámítás sem. A legjobb eredményt egy Zalaegerszegen végzett érte el :)
Nyilván ez semmit nem jelent, de nem kell az intézmény túldimenzonálni, a hallgatón több múlik, mint azon, hol tanuélt.
6-os: Miért ne? Nem akarod, hogy többet keressen nálad vagy mi?
7-es: Végén kimondtad a lényeget, hogy ez semmit sem jelent.:)
Senki nem állított itt olyat, hogy attól valaki automatikusan okosabb lenne, hogy a Közgázra jár. Még csak azt sem, hogy átlagban, bár mindig is a legtehetségesebb diákok gyűjtőhelye volt kategóriájában (mondjuk ma már ez a különbség a bolognai rendszerben nem annyira fajsúlyos, mint anno). Ami tény viszont, hogy évről-évre innen kerülnek ki a legjobb elhelyezkedési rátákkal és legmagasabb fizukkal a diákok. Melyre nyilván nem csak az oktatás minősége hat, és nem is csak a diploma értéke, hanem maga a közeg, a rengeteg kiépíthető kapcsolat, és a korábban említett extra lehetőségek egyetem mellett, amikben egyértelműen jeleskedik az intézmény.
9, csak a fizetés nem minden...
Az, aki egy köynvelőirodában akar elhelyezkedni, ezerszer jobban jár egy olyan vidéki intézménnyel, ahol a tanárok jó része gyakorló szakember, nem csak az oktatás az élete (nekem volt olyan tanárom adóból, aki profin felmondta a törvényt, de ha elé teszel egy tao-bevallást, azt se tudja, mit lát).
És azt se felejtsd el, hogy egy fővárosi egyetemről már a gyakornoki időt is más jellegű helyeken töltik, mint egy vidékiről, és sokan kerülnek dolgozni oda, ahol gyakornokok voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!