Ti is éreztétek már így a végzettségetekkel, munkátokkal kapcsolatban?
Az ország egyik legjobb egyetemén végeztem, az elvileg legpiacképesebb szakok egyikén (hogy mi, az itt most teljesen lényegtelen is).
Magával az elhelyezkedéssel nem is volt gondom, rögtön az egyetem után már el tudtam kezdeni dolgozni.
Az első helyen, kezdőként kaptam 350.000 nettó+cafit.
Innen 1,5 év után átjöttem egy másik helyre, itt most 430.000 nettót kapok. Itt vagyok most fél éve, tehát összesen 2 éve dolgozom.
Tudom-tudom, ne sírja mert sokan ennek a felének is örülnének, de belegondoltam, hogy még így is teljesen esélytelen, hogy belátható időn belül tudjak venni Budapesten egy normálisabb helyen lévő lakást meg valami jobb autót.
És nem a Rózsadombon gondolkodom lakásban, hanem csak a 13-ban valami kis 50m2-es újépítésűben, de még a 20-30% önerő összegyűjtése is esélytelennek tűnik.
És autóban sem A8-as Audiban meg gondolkodom, csak valami kis középkategóriás kompaktban, ami új.
Mire kifizetem a 130e-t albérletre, meg a 43-50-t rezsire, kb annyi marad, ami kajára, megélhetésre elég, jó ha hó végén egy 50-60 ezret félre tudok tenni, abból meg 20 év mire a kb 10 millió önerő összejönne egy lakáshoz.
Szóval teljesen el vagyok most kenődve, bármi ötletet szívesen fogadok.
18: Bp-en??? 75-80e-ért?
Hol?
Szerintem faragj le a költségeidből, havi 430 nettó az nagyon jó pénznek számít Pesten is. Én pl sajnálnám a fizetésem 1/3 részét albira kiadni. Havi 70+ rezsiért már ki tudsz venni egy szobát jó helyen és csak 1 lakótársad lenne.
Mivel egy normális méretű lakás, ami jó helyen van 30 milliótól kezdődik, ezért kellene 6-7 millió önerő minimum, de inkább 10. Lakásváltással a jelenlegi 60 ezres megtakarítást 130 ezerre növelnéd. Plusz több otthoni főzés stb., lenne az 150-160 is havonta, de egy kicsit muszáj több áldozatot hozni. Évi 2 milliós megtakarításból belátható időn belül lakáshoz jutnál.
Egyébként a párommal mi havi 500at keresünk nettóban, de ebben a havi cafi is benne van, de albérlet mellett is félre tudunk tenni 100at. Remélhetőleg a fizetésünk is növekedni fog a következő években, hisz pályakezdők vagyunk még, így még tovább növelhető a megtakarításunk majd.
Aki nettó 750k-val esélytelennek érzi, az súlyosan szellemi fogyatékos, és megérdemli, hogy sose legyen háza.
Alapból megérett a világ a pusztulásra, ha ennyire életképtelen embereknek adnak ennyi pénzt. De majd egy válság helyre rakja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!