Magyarországon diplomával elhelyezkedni vagy kimenni Ausztriába mosogatni? Melyiket érdemesebb csinálni?
Itt van példának, élelmiszermérnök képzés.
A képzést indító intézmények:
1. Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és K. Kar
2. Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
3. Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
4. Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar
Kapacitás min. < max.:
10 - 80
5 - 35
5 - 15
10 - 95
20 - 200
-----------
össz kapacitás: 50 - 425 fő
Közben rákerestem jelenleg hány állásban követelmény az élelmiszermérnök végzettség: 23 állást találtam. Ezt mondjuk meg kétszerezhetjük a később képződő állások miatt és a flukuáció miatt (amúgy az átlag flu.: 10%/év), legyen 46 állás.
Vagyis a négy egyetemen összesen, még ha a minimális létszámmal is oktatják, már akkor is kétszeres túlképzést csinálnak, ha a max. létszámmal akkor meg 18 szoros (!) túlképzést csinálnak. És erősen kétlem, hogy az egyetem elvégzéséig akár csak a végzettek létszámának felére, a 200 főre felmenne a munkaerő kereslet élelmiszermérnökök iránt.
Végzés utáni kilátások (DPR):
dolgozik 55%
dolgozik és tanul 17%
tanul 15%
álláskereső 2%
egyéb 11%
Tehát csak 2%-uk álláskereső a végzés utáni évben? Vagy, hogy? Erősen kétlem. Meg kérdés mit jelent az, hogy dolgozik? A végzettségében dolgozik?
Persze azt tudom én is, hogy a munkaerőpiac ennél összetettebb, de azért mégis mi értelme sorozatgyártani exobolygó kutatókat...?
Soha nem volt összhangban a képzés a munkaerőpiaci kereslettel. Akkor sok egyetem zárhatna be, lennének munka nélkül az egyetemi tanárok. És amire még kereslet is van, ott sincs semmi köze a tananyagnak a konkrét munkához. Vegyük példának a bölcsészképzést. Most tanárból állítólag hiány van. Én ott végeztem, azt kellett tanulni, amibe a prof éppen belemélyedt, kutatott. Pl. volt szeminárium Vörösmarty korai drámáiból. Minden betűt el kellett olvasni, amit ezekről írtak. Mégis mi a fenének?!
Még középiskolában sem tananyag. De azt mondták, hogy a bölcsészkar nem tanárképzés, hanem kutatókat képeznek. Kutatókat? Minek? Mit kutat ennyi ember?! Inkább a középiskolai tananyagot vettük volna át részletesebben, vagy módszertant tanítottak volna. De azt nem.
Attól, hogy indul képzés, még nem jelenti azt, hogy jelentkezned is kell rá.
Ha annyira hülye vagy, hogy elmégy egy kamu szakra, így jártál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!