Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Kell e attól tartani, hogy az...

Kell e attól tartani, hogy az automatizáció és a robotok elveszik a munkámat? Mi lesz akkor? Éhenhalunk?

Figyelt kérdés

Büfészakos diplomával betanított munkán kívül nem sok helyre van esélyem elmenni.Normális szakmám meg nincsen.

Én eléggé félek már ettől,hiszen sok helyen már a boltokban is önkiszolgáló robotpénztárak vannak.Szerintem ez borzalmas.

2019. ápr. 14. 15:36
1 2
 11/15 mindentudó99 ***** válasza:
Próbálj meg egész nap glettelni csiszolni. Nem olyan könnyű szakma az. Nem csak abból áll hogy gurítják a hengert. De az biztos hogy szobafestőként is jól lehet keresni. Lakatos festő villanyszerelő cnc-s ezek mind keresett szakmák. Elvégzel egy villanyszerelői vagy gépbeállítói okj-s szakmát. Elmész biorobotnak egy gyárba. Összehaverkodsz a karbantartással és az első adandó alkalommal megpályázol egy karbantartóibállást. Ha már bent vagy ismernek sokszor eltekintenek a tapasztalattól. Sokan csinálják így.
2019. ápr. 14. 17:17
 12/15 anonim ***** válasza:

Egyetértek azokkal az előző válaszolókkal, akik azt írták, hogy ilyesmitől még egy ideig nem kell tartani. Magyarországon / Kelet-EU-ban még iszonyat különbségek vannak egy "biorobot" és egy ipari robot költségei között. Abból a pénzből amibe egy ipari robot megvásárlása és beüzemelése (mérnöki órabér, gyártói támogatás, stb.) kerül szerintem hónapokig, ha nem évekig lehet fizetni egy betanított munkás bérét. Plusz vannak olyan "betanított" jellegű munkák, amit még mindig nagyon nehéz lenne robotizálni, mert sokkal fejlettebb gépi látást és intelligensebb döntéshozást igényelne a robot részéről.

Szerintem mindig fog kellene ember a robotok mellé is, aki felügyeli őket és szükség esetén be tud avatkozni, váratlan helyzetekben meg tudja oldani a hibát ami miatt megállt a robot. Annyi hogy az arány, hogy hány robot jut egy emberre egyre jobban el fog tolódni a robotok felé ahogy fejlődik a technika.

És most nem mérnökökről beszéltem, akik megtervezik az ilyen rendszereket. Valami középfokú műszaki végzettséget azért tudnék javasolni, hogy kevésbé kelljen rettegnek a robotoktól ;-)

2019. ápr. 14. 19:08
 13/15 mindentudó99 ***** válasza:
Egy robot nem képes kijavítani egy apró hibáját se. Sőt ha egy szenzor peporosodik nem képes saját magának letakarítani. És soha nem is fogja tudni. Teljesen nem tudják k8váltani az embert soha szerintem.
2019. ápr. 14. 19:46
 14/15 anonim ***** válasza:

Hányadik ilyen kérdés lesz még? Nem fogják soha elvenni a munkát. A robotizáció is folyamatosan új munkahelyeket és munkaköröket teremt.

És amíg ilyen mértékű olcsó embertömegek állnak rendelkezésre, fölsöleges lesz bajlódni a drága és bonyolult technológiákkal. A kifejlesztése, legyártása, beüzemelése, üzemeltetése, karbantartása mind mind iszonyatosan drága az ilyen ipar robotoknak. Ráadásul a hozzájuk tartozó "személyzet" (mérnökök, informatikusok, gépészek stb) is sokkal többe kerül, mint néhány "biorobot" foglalkoztatása.

Persze sok téren nyilván hatékonyabb, de mindig fog maradni olyan munkakör ahova mindenféle képzettség nélkül is kelleni fognak az embertömegek.

2019. ápr. 15. 09:02
 15/15 anonim ***** válasza:

Aki hülye, az igen éhen hal.

Bár ez csak képletesen értendő, a valóságban "csak" annyi történik, hogy a brazil gettókhoz hasonló helyekre fogsz kényszerülni, és élsz majd amiből tudsz.

2019. ápr. 16. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!