Kirúgtak mert nem voltam hajlandó 3 ember munkáját elvégezni?
Elment a cégtől 2 kollégám, így a főnököm kiosztotta hogy mostantól én fogom végezni az ő eddig munkájukat is! Vagy vállalom vagy szedjem össze a cuccaimat, így belementem. Új munkaszerződést nem kaptam és fizetésemelést sem, pedig kértem. Napi plusz 2-3 óra munkával jár, plusz ebédszünetben is a gép mellett ülök. Túlórát nem fizet! Lecsúsztathatom ... azt mondta hogy ez napi 1-2(!) óra nettó munka, így a hónap utolsó hetében amikor nincs munkánk, akkor otthon maradhatok 3 napot.
Most betelt a pohár a héten! Megtudtam hogy több kolléga is fizetésemelést kapott, nem is keveset. Persze, amit megspórolt a 2 ember fizetésén, azt odaadta másoknak. Mondtam neki, hogy mivel a szerződésemben csak a saját munkámról van szó, így nem fogom másét ingyen megcsinálni, vegyen rá fel valakit vagy adja oda másnak.
Erre azt mondta, azonnali hatállyal elbocsát, mert nem végzem el a munkámat!
Ilyen esetben fordulhatok végkielégítésért, kártérítésért mert indokolatlanul rúgtak ki? A saját munkám elvégzését bizonyítani tudom!
Végre valaki kiáll magáért!
Nem kell félni a főnöktől! Ő is rád van utalva, mint ahogy Te is rá, ezt fel kellene fognia mindenkinek.
Ha nem próbaidőn vagy, jó indok kell, miért akar elbocsájtani.
Szép egy bagázs lehet, ha te napi 2 óra munkával megcsinálod, amit ők 2x8 óra alatt :) Ennyi erővel akkor felvehetne egy embert 8 helyett, aki dolgozik is.
Amúgy meg fel kell állni és otthagyni. Én is ezt tettem. Mikor elmondtam, hogy szerintem nem áll arányban az elvégzett munka a fizetésemmel, elmagyarázták, hogy sajnos ennyi jön ki, nincs több bevétel, majd térjünk vissza rá, ha jobban megy a cégnek - majd akkor emelnek. Mondtam, hogy ezt sajnos nem tudom megvárni, mert van jobb ajánlatom. Na akkor hirtelen mégis sikerült volna valahogy vért izzadva kigazdálkodnia a cégnek, csak maradjak. Hát, így már köszi, nem.
Addig van hatalma egy vezetőnek, amíg az alkalmazottak hagyják. Nem kell minden kakit lenyelni, ki kell állni magadért.
"Ilyen esetben fordulhatok végkielégítésért, kártérítésért mert indokolatlanul rúgtak ki? A saját munkám elvégzését bizonyítani tudom!"
Természetesen igen.
Indokolatlanul nem rúghat ki, hiszen a próbaidőn túli azonnali hatályú felmondást köteles indokolni. Ha az indok nem valós, akkor jogellenesnek minősítheti a felmondást a bíróság. Ilyen esetben jár a dolgozónak végkielégítés (ha "sima" felmondás esetén is járna), valamint a felmondási időre járó távolléti díjának megfelelő összeg. Ezen felül sérelmi díjat is követelhet a munkáltatótól.
Bíróságra az azonnali hatályú felmondás átvételét követő 30 napon belül fordulhatsz keresettel. A határidő jogvesztő, tehát a 31. napon a bírósághoz beérkezett keresetet nem fogják érdemben tárgyalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!