Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyire igaz, hogy diplomások...

Mennyire igaz, hogy diplomásokból már egyáltalán nincs munkaerőhiány? Csak olcsó gyári munkásokból és szakmunkásokból?

Figyelt kérdés

Nagyon sokan ezzel jönnek, hogy már annyi diplomás van, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük, ezért nem keresnek egyrészt szart sem, másrészt munkájuk sincsen sokaknak. Túljelentkezés van minden olyan helyre ahova diploma kell.

Ez mennyire igaz?

2019. márc. 21. 20:55
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
83%
Ez már logikailag se lehet igaz, mert a diplomás el tud menni olcsó gyári munkásnak, ha nincs más. Fordítva nem megy. Így bármely országban vagy az lehet igaz, hogy diplomásból van hiány, vagy az, hogy mindkettőből, vagy az, hogy egyikből se, de az, hogy diplomásból nincs, gyári munkásból meg van, ez lehetetlen.
2019. márc. 22. 11:20
 12/23 anonim ***** válasza:
82%

1, Kamu/büfészakos diplomából nincs hiány. ezek mennek ki külföldre, mert ott sokkal jobb (mosogatni) mint itt.

2, Olcsó mérnökből/informatikusból is hiány van, de itt az olcsón van a hangsúly. (Infonál még a jón is hangsúly van)

2019. márc. 22. 11:42
 13/23 anonim ***** válasza:
83%

Nem lehet a diplomákat egybemosni.

Mondok egy példát:

Orvos, diplomás ápolónő-mindegyik diplomás, secperc alatt találnak állást bárhol.

HR-es, könyvtár-és büfészakos-nem talál olyan hamar, mert túlkínálat van belőlük, meg az admin jellegű melókra is 200-500 ember jelentkezik még mindig.

Tehát: nem mindegy milyen diplomád van, nem mindegy beszélsz-e nyelveket, mennyit, és milyen szinten,nem mindegy hány éves vagy (sajnos a 40 felettieket kirostálják), nem mindegy hány év munkatapasztalatod van és milyen területen, melyik városban laksz, van-e jogsid, autód...stb.stb.stb.

2019. márc. 22. 14:02
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

a 13-as válaszolóval maximálisan egyetértek.

Külön kiemelném a régió fontosságát. Egyes országrészek között vagy régiókon belül városok között is nagy különbségek vannak, hogy mennyire könnyű vagy nehéz elhelyezkedni diplomával. Van olyan középfokú végzettséggel is betölthető irodai állás, amire tömegével jelentkeznek diplomások. Számít a diploma fajtája, a diplomás ember kora, neme is. Sajnos. Személyes tapasztalatom, hogy több diplomával is nehéz elhelyezkedni, mert a városban, ahol lakom, kevés a munkalehetőség, így igazán jó szakmai tapasztalatot is nehéz szerezni. Ettől függetlenül mégis a diploma felé terelgetném a gyerekeimet, és remélem, hogy jobb várost fognak találni több munkalehetőséggel.

2019. márc. 22. 16:59
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Én is csak a saját példámat tudom felhozni:

Vegyész (MSc)diplomám van. Nem tudom ez mennyire számít "büfé" szaknak...

Van egy közpfokú és egy alapfokú nyelvvizsgám. Aktívan nem használom a nyelvet. Írás/olvasás az adott nyelven még azért megy. Szóban rá kellene gyúrnom már.

40 év alatti vagyok.

Budapesten dolgozom.

Van jogosítványom, helyismeretem, vezetési gyakorlatom (évi 25-30ekm-t vezetek), egy 1 éves középkategóriás autóval rendelkezem.

Ha hétfőn felállnék a munkahelyemen, egyáltalán nem biztos, hogy azonnal mehetnék 5 másik helyre is. Nem tolonganának a munkáltatók értem. Aktív keresgéléssel talán néhány hónap alatt találnék más szakmámba vágó munkát Pesten. A jelenlegi fizetésem alulról közelíti a Lidl-Aldi árufeltöltő szintjét. Máshol sem hiszem, hogy jóval többet kapnék. Legfeljebb ha sikerülne bejutnom valamelyik nagy gyógyszergyárba. De oda meg nem egyszerű, pont azért mert van bőven lehetőségük mazsolázni a jelentkezőkből.

Régebben egyébként jelentkeztem gyári munkásnak is. Minden esetben elküldtek, arra hivatkozva, hogy túlképzett vagyok.

2019. márc. 23. 07:36
 16/23 anonim ***** válasza:
17%
Vegyészként nem hinném, hogy olyan baromi nehéz elhelyezkedni. Csak te keresgélsz rossz helyen. Olyan települsére/térségbe kell költözni aho lvan még vegyipar. Elég nyilvánvaló.
2019. márc. 23. 10:23
 17/23 anonim ***** válasza:
78%
A nyelvre gyúrnod kell. Alap és középfok (B1 és B2 szint) baráti társalgáshoz elég, de egy komoly többórás konferenciához vagy igazgatótanácsi ülés levezetéséhez kevés. Nem véletlenül kérnek sok helyen tárgyalóképes nyelvtudást (C1 szint).
2019. márc. 23. 12:18
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Félig igaz, félig nem.

Van az egyáltalán nem piacképes, büfészakos, semmi szaktudást nem adó diploma, amiből óriási túlképzés van, de jellemzően nagy szívás egy jobb helyre bekerülni viccdiplomával.

Aztán van az a diploma, aki piacképes, szükséges is, de a piac telített, szintén túlképzés van. Itt kihalásos alapon az elhelyezkedés, illetve kapcsolatok révén. Ilyen pl. a jogász, a természettudományos képzések.

Aztán van amiből óriási hiány van, ilyenek a műszaki diplomák, az orvos, az ápoló, a tanári pálya, az IT több területe. Nos ezekre a helyekre egyáltalán nincs se túlképzés, se túljelentkezés, orvosi praxisok maradnak üresen, nincs elég szaktanár az iskolákban.

2019. márc. 23. 15:42
 19/23 anonim ***** válasza:
15%

Pedagógusból is csak az infó, a fizika-kémia és az angol szakos hiányzik, a többiből van bőven.

Diplomásból is van hiány, de nagyon nem mindegy milyen diploma. Kisgyermeknevelő diplomával nem találtam munkát. Aztán elvégeztem egy másik szakon, amit ti büfészaknak neveznétek. Egy hónap után lett munkám, úgy hogy a mai napig kapok állásajánlatokat.

2019. márc. 23. 20:27
 20/23 anonim ***** válasza:
*szakot
2019. márc. 23. 20:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!