Csak én szerencsétlenkedem vagy tényleg nagyon nehéz turizmus-vendéglátás diplomával elhelyezkedni?
- Így előremenően leszögezném, hogy nem kérek a "turizmus büfészak" szintű beszólásokból. Igen tudom, hogy egy orvos, mérnök, informatikus , logisztikus stb stb előnyben van! Értelmes válaszokat várok!
Magamról annyit hogy dolgoztam pár hónapot utazási irodánál és hotelban is az egyetem alatt. 2 középfokú nyelvvizsgám van: angol és német
A helyzet az hogy már pár hónapja próbálok elhelyezkedni utazási irodánál vagy hotelnél BP-en de nagyon szenvedős a dolog. Először is mindig megkapom, hogy "5-8-10 ember van versenyben velem ... jah amúgy sok szerencsét kezdheti." :'D Nem vagyok hülye, tudom, hogy a turizmus jelenleg egy elég divatos szak de BP egy elég nagy város. Nem kéne felszívnia több embert?
Másodszor a fizetések elég változatosak. Bevallom ha ez nem számítana akkor már rég elhelyezkedhettem volna. Csoporttársaim nagyrésze nettó 140-150-et keres de volt hogy 5 csillagos szálloda 130-at ajánlott nekem. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek az ajánlatukon egy diplomával és 2 nyelvvizsgával...
Nem mondom, hogy nincs állás havi nettó 190-250 e. -ért de arra meg 8-10 ember áll sorban. Arra lennék kíváncsi, hogy aki itt turizmusos, annak is ilyen nyőgve nyelős ez az egész?
Továbbá ha tudnátok tippeket adni állásinterjúra azt megköszönném! Nyílván elmondom azt a kevés tapasztalatomat az interjúkon és mindig a pozitív tulajdonságaimat mondom el de őszintén szólva ezenkívül nem tudom hogy mit mondhatnék.
Ugyanez volt 10 éve is, mikor én belekezdtem, inkább szakmát váltottam, mehettem volna kb. recepcióra vagy utazási irodába. Kössz de kössz nem.
Az van, hogy a diplomád értéktelen. Tudom, mert az enyém is az. 2 nyelv ismerete pont jó egy SSC-hez kezdetnek, ott már értelmes kezdőfizut kapnál.
Ez egy tipikus belterjes szakma. Ángyom, néném, sógorom stb.
Esélyed sincs, ha nincs vezető spanod.
SSC vagy multi, ha TÉNYLEG beszélsz 2 nyelven.
Turvenddel nehéz elhelyezkedni, érdekes terület, de egyszerűen nincs rá akkora kereslet.
A nettó 150-et pedig, ha ennyire nem vagy piacképes, el kell fogadni. Tapasztalattal majd kérhetsz többet, de egyelőre ennyit ér a tudásod.
10 év külföldi és 18 év hazai tapasztalat után, saját itthoni üzlethálózat mellett, most jelentkeztem erre a szakra szeptembertől vendéglátós szakmunkással és érettségivel. :-)
Külföldön jobban jársz egyébként, és igen bármennyire is nem tetsző, lehet hogy a legalacsonyabb pozícióból kell és célszerű is indulni , mert ez nem elméleti műfaj és nem azokra van szükség akik lehúzzák a kötelező fél éves ( és ezen még az sem segít, ha évesre tolják ki jövő évtől ) gyakszit.
Számos hotel managert, c.e.o.-t, stb-t látni, akik szakmunkával vannak ott, mivel nem papírhoz, hanem gyakorlathoz kötött a menedzsment is már, nemcsak a szakmunkás rész. csak elérjük lassan azt a a szintet, hogy a szakmaidegenek jobban értik ezeket, mint a frissen végzettek.
Hát pedig sajnos (nem) nem azért híják büfészaknak, mert lenézik, hanem azért, mert a valóságban nincs értéke annak a papírnak.
Persze ignorálhatod a valóságot, és verheted a segged a földhöz, hogy "de miért???", de ez a szomorú valóság, ami soha nem volt titkolva.
Amúgy 8-10 ember nem is olyan sok. Vannak olyan helyek ahol 2-300 ember ált sorba ugyan arra pozícióra...
Esetleg interjún nyújthatsz extra szolgáltatást az extra esélyért...
Büfészaknak a laza, gyenge szakokat nevezik.
A vendéglátó fősuli nem könnyű én kereskedelmi szakon végeztem, a szakmai órákon/kollokviumokon/szigorlatokon kívül sok közös is volt a vendéglátósokkal a fentiekből.
Biztosan állíthatom, hogy nem büfészak egyik sem. A kezdő évfolyam fele kapott diplomát.
A gond a belterjesség, protekció. Ide sokan már a szakmából jöttek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!