Szakács legyek vagy mechatronikai technikus?
Mindkettőhöz húz a szívem, mert mindkettő nagyon érdekes szakma. De, nem tudok dönteni... Külföldön - és itthon vajon melyiknek jobbak a lehetőségei?!
A szakács kicsit jobban érdekel a mechatronikai technikusnál, de félek,hogy azt meg nem bírnám!
Ugyanis akkora a szakács hiány, hogy hetente 4 - 5 napot iy ledolgoztatnak az emberrel 15 - 16 órában! Legalábbis ezt hallottam.
Igen jól hallottad, plusz tegyük hozzá, h ünnepkor is dolgozni kell egy szakácsnak, hiszen az éttermek, akkor is nyitva vannak.
Ha nekem kéne választani én a mechatronikai technikusit választanám. Bónusz lenne, ha ezt egyetemen/fősulin tanulnád.
Mit er a kerdezo a technikussal? Amikor villamosmernokoket ,gepeszmernokoket vesznek fel, es ok se keresnek kezdokent jol. Maga a technikus egy alap ahhoz hogy elvegezd a mérnöki kart.
En a helyedben ketkezi szakmat tanulnek,amivel lehet maszekolni,es nem fugsz egy adott cegtol,hanem ha esetleg nem talalsz jo munkahelyet alapitasz egy egyeni vallalkozast.
En a hegesztot is ajanlanam neked, villanyszerelo is jo, burkolo, festo, stb. Szakacs is jo csak azzal az a gond, ha nem vagy benne kiemelkedo, akkor nem tudsz nyitni sajat etteremet se, plussz ahhoz kell tőke is, es fugsz mas etteremtol,tehat etteremben dolgozol silany fizetesert akar napi 16 orát.
Haverom szakács már vagy 3 éve. Pizzaszakácsként kezdte(amúgy papírja sincs róla, hogy szakács!), 29 éves, és pont ma találkoztam vele.
Ő heti 5 napot dolgozik 9 - 21 óráig, 1500 - as órabérért.
Szereti, de semmi élete nincs mellette.
Persze, jól hangzik az egyetem, de 27 évesen már öregnek érzem magam az egyetemhez! Meg az a baj, hogy elég gyengusz lett az érettségim, és újra kéne 2 tárgyból érettségiznem.
Egyébként jó ötlet a szakmunka is, de elgondolkodató egy haverom tanácsa is, hogy, ha már van érettségim, akkor lépjek feljebb a ranglétrán, és legyek pl. technikus.
Az étteremben ahol én dolgozom havi 16napot dolgozunk szakácsként 10-22.
A fizikai terhelést hamar megszokod, úgy vettem észre hogy az inkább idősebb korban jön elő. A szellemi megterhelés viszont néha túl sok.De a legnagyobb negativum, hogy a főnökség MINDENHOL szemét pénzéhes banda. Nem embernek tekintenek, ha ezt a szakmát választod, ezzel pedig indul a domino effektus, a tulaj bsztatja a séfet, a séf mindenkit a konyhán.
Ez általánositás, de ahhoz hogy egy jó közösséggel biró munkahelyet találj nagyon kicsi. Ha nem birnád a stresszt akkor ne ezt a szakmát válaszd.
Ráadásul szived-lelked beleadod mert tényleg jót akarsz a vendég elé rakni, és kapod az ivet a főnöktől,a kollégától, a vendég is néha akkor barom(sajnos néha betévednek orbitális kretének, őket is ki kell szolgálni). Szóval nagyon hálátlan munka.
Meg amikor a heti ötödik napon zárás előtt beesik egy asztal, hogy ők még esznek, te meg este 11kor még a rostlapot takaritod akkor sokra mész azzal, hogy ez "milyen szép szakma".
tegnap 08:55 válaszoló vagyok.
Igy van aszakács önmagában jó szakma, ha nem lenne fönököd, meg pénzéhes étterem tulajdonos.
Beledet kidolgozod de csak 200 ezret kapsz hó végén 16 órázással.
Technikusi jó, de de mint már írtam azzal nem tudsz vállalkozni.
Én jártam technikusira, épületgépészeti.
Tudod mi a különbség az épületgépész technikus és a központi fütés és gázszerelő között?
Az hogy üyge a technikusi érettségihez kötött viszont elméletet tanulsz, nagyon kevés ygakorlattal, és irányitani , meg tervezni mérnök alatt tudsz dolgozni, kevés fizetésért.
Gázszerelő uygan 8 általánoshoz kötött de azzal ellehet menni maszekolni, fusizni, katás egyéni vállalkozással, akár havi 800 ezerért is tudsz dolgozni, vagy még többért, mivel te saját magad a fönököd.
És ennél jobb nincs, ha sajét fönököd vagy te határozod mega fizetést magadnak és nem más, és nincs felettesed nincs fönökőd.
Akkor te még "szerencsés" vagy, hogy havi 16 napot dolgozol, mert hallok olyanokról is, akik heti 6 napot dolgoznak.
igen, a szakács az szép szakma, de azért van bőven hátul ütője is!
Szenvedélyesen kell szeretni ahhoz, hogy valaki ezt csinálja élete végéig!
De, a szakácsokat állítólag külföldön ennyire nem hajtják túl, mint itt.
Valóban, az a legjobb, ha valaki vállalkozó(főleg, hogy kb. mindenki feketén csinálja; legalábbis én még egyiktől se kaptam számlát... semmilyen szerelőtől sem...)!
Viszont, odáig is el kell jutni, hogy valakinek elég tudása legyen a vállalkozáshoz!
annál tényleg nincs jobb, ha a saját magad ura vagy!
Viszont, az a baj, - munkaerő hiány ide - vagy oda - hogy a pályakezdő szakembereket még mindig nehezen alkalmazzák bárhova is... Nem könnyebb most se elhelyezkedni, mint 10 éve a válság idején... Vagyis, nem sokkal könnyebb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!