Megéri 3D latvanytervezőnek menni?
Hát nem nagyon fogsz ezzel így elhelyezkedni. Van olyan nagyiroda, ahol valaki kifejezetten ezt tolja. Vannak egyszerű programok, amikben nagyon felhasználóbarát módon tudsz látványtervezni, ezeket nem igazán adja ki az építész a kezéből, mert nincs értelme (Artlantis, Lumion) - néhány óra alatt megvan egy teljesen használható látványterv. Viszont van, aki lemodellezi a bútorokat, a függöny ráncait, minden részletet, és gyakorlatilag programozza a látványt, na ez az, amiért egy elég szűk kört megfizetnek (Rhino, V-ray, 3DS max). Viszont aki ilyen országos és nemzetközi szintű középületet tervez Magyarországon, abból van néhány cég, az ottani 30-50 fős építészgárdából pedig 1-2 aki ezt csinálja. Szóval érzed szerintem, hogy milyen szűk a metszet.
Ezen felül pedig azért nem árt, ha építész vagy, hogy megértsd az egész funkciót, az elveket, a szerkezetet. Az egyetem pedig hosszú és kemény meló, ami utána nagyon rosszul fizet.
Nekem több évfolyamtársam is ilyen irányban dolgozik. Vannak akik saját kis céget indítottak, ma már alkalmazottakat keresnek. Másik cég nemzetközi téren mozog. [link]
Abban persze van igazság, hogy kis cégek megoldják maguknak. Az viszont nem igaz, hogy "nem nagy ügy" megtanulni ezt a szakmát.
Hiszen nem csak egy programot kell tudnod és abban sem csak egy-két dolgot. Persze van aki beéri azzal, hogy egy alap rendert készít és örül hogy van valami. De lehet rajta órákat, napokat is dolgozni, hogy tökéletes beállítás, minőség legyen.
Ha hasonlítani kell, akkor olyan mint a vezetés. Megtanítanak 30 óra alatt vezetni, de valójában még messze nem fogsz tudni jól vezetni. És mondjuk soha nem fogod elérni egy hivatásos sofőr vagy egy autóversenyző szintjét.
Összességében ez olyan, hogy megérni megéri, ha valójában ezt akarod csinálni, szereted csinálni, érdekel is. Ha csak "gondoltam egyet, ezt fogom csinálni" alapon megy, akkor nem fogja megérni.
Egyébként nem írt olyat a 2-es, hogy egyszerű megtanulni, hanem csak vannak alapvető látványterveket egyszerűen elkészítő programok. Teljesen okés amit 2-es írt az is.
Azt módosítanám inkább benne, hogy az nem igaz így, hogy "és gyakorlatilag programozza a látványt". Mert a programozás az más szakma és más munka. Hanem vannak sokkal bonyolultabb szoftverek is és el lehet menni a teljesen fotó realisztikus renderekig is.
Konkrétan ehhez nem szükséges építész végzettség, az jó lehet ha ismer alap dolgokat, de az sem szükséges. Ilyenkor az építész megtervezi a maga szoftverében és átadja a látványtervezőnek olyan másik 3d formátumban, amiben ő kéri, amiben ő dolgozik. És onnan indít a 3d munka. Az még lehet, hogy tervrajzokat kap és akkor érteni kell a tervrajz értelmezéséhez, ami alapján a látható részét lemodellezi. Vagy adott esetben a felépítési részeit is, de az már megint más amit lehet, hogy tényleg az építész csinál.
Igen, igen, így értettem, lehet, hogy nem jól írtam.
Szóval lumionban pl nagyon könnyű szép látványt csinálni, szerintem elléggé realisztikus a végeredmény, és a kezelőfelülete olyan, mintha egy számítógépes játékban dobálnál be bútorokat, növényzetet, csúszkával állítod a felhőket, szóval ezt igazából bárki meg tudja csinálni egy 3D modell alapján.
3ds max már közel sem ilyen egyszerű, abban én is nehezen boldogulnék.
Ezt már inkább belsőépítészeti tervezésre, részletes látványtervezésre használják. Ez már egy elég szűk metszet az építészetben.
Azért írtam, hogy nehéz elhelyezkedni vele, mert igen, azt a kevés igazán jó, felkapott látványtervezőt biztos, hogy szuperül megfizetik, de szerintem csak erre építeni egy karriert hatalmas kockázat.
A rossz fizetést pedig azért írtam, mert meg kell nézni egy friss építész diploma értékét a felvin (bruttó 300.000 - bár szerintem nincs ennyi és lassan is emelkedik). Vidéken 120 nettóért rajzoltatnak még mindig, de a fővárosban sem adnak többet 180-nál.
És mondjuk villamosmérnök, bruttó 440.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!