Mit csinál pontosan egy történész? Az egyetem után hol lehet vele elhelyezkedni?
Szerintem amit ki lehetett deríteni a rendelkezésre álló dokumentumok, tárgyi emlékek alapján, azt már kiderítették.
Max ha ásatások során találnak új dolgokat, ott lehet rá szükség, pl. múzeum alkalmazottjaként jelen van az ilyen helyeken, és utána dokumentálja, hogy kelta vagy római kori maradványok, ilyesmi.
Túl sok munkalehetőséget nem tudok elképzelni, viszont mivel elég rendesen fejlődik az ország és épülnek pl autópályák, új ipari parkok, ezek építését kötelezően régészeti feltárás előzi meg, ami akár évekig tart.
Van ismerősöm ilyen ásatáson, bár ő csak adminisztrál. Aki a történelem szerelmese, annak érdekes lehet, de egyébként kint vannak a tűző napon tavasztól őszig, az egész társaság le van égve, ami bőrrák-rizikófaktor, és a 40 fokban sepregetik a homokot. Ilyenkor télen meg a raktárakban címkézik fel a csontokat.
Mindezt közalkalmazotti bérért.
Én nem hiszem, hogy megéri, tényleg csak akkor, ha ez volt életed álma.
"Mit csinál pontosan egy történész?" Kutatja a törtémnmelmet. Azért szinte minden évben jó pár cikk jelenik meg az ügyben, hogy új bizonyítékokat találtak XY személy, népcsoport, törtnelmi esemény kapcsán, ami akár az egész addigi nézőpontunkat meg is változtathatja.
LEvéltárakban, könyvtárakban kutat, különböző hagyatékokat vizsgál meg. Az ásatásokon meg nem hinném, hogy a történész is ott sül egész nap...
És igen, egyébként rengeteg ásatás van, mivel a legtöbb településünknek elég régra visszamenő múltja van, így szinte bizotsan kellenek történészek egy-egy nagyobb építkezéshez.
Szerintem nem egy nagyon keresett végzettség, nicns is túlzottan szükség rájuk nagy számban, de ha valakit TÉNYLEG érdekel és kiemelkedő a szakmában szinte biztos, hogy el fog tudni vele helyezkedni.
"Szerintem nem egy nagyon keresett végzettség, nicns is túlzottan szükség rájuk nagy számban,... "
No, ezzel a részével maximálisan egyetértek, különösképpen, hogy most még létszámleépítések is vannak az ELTE-n. TTK-ról is küldtek el tanárokat.
És a mondat második felével, hogy ha kiemelkedően jó, akkor érvényesülhet - hát, véleményem szerint, mire megismernék, elismernék a szakmában, addigra simán éhen hal - vagy elmegy taxisnak :-)
Az a tapasztalatom, hogy amik tudományos cikk-ként megjelennek manapság, azok mind csak feltételezések.
Valaki híres akar lenni, vagy csak mást gondol, mint az eddig emberek, de sokszor akkora blődségeket állítanak, hogy a szakma nem győz szégyenkezni.
Levéltárakban lehet évtizedeket eltölteni, tudom, hogy kutatásnak hívják, de én nem tartom annak. Ott nincsenek olyan dolgok, amiket előtte már sokan ne "kutattak" volna, tehát új dolog nem fog kiderülni.
Persze, évente van egy új cikk Attila hun vezér sírjáról, mert a neves történészek szerint itt van - jövőre meg amott lesz. Gyakorlati eredmény: nulla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!