Szerintetek mi ér többet? A nyelvtudás vagy az msc?
Gépészmérnök végzettségem van és szeretnék msc-re menni, de felmerült bennem az a kérdés, hogy mi számít inkább a munkaerőpiacon és a fizetés szempontjából. Az angol és vagy német nyelvtudás vagy pedig az msc?
Szerintetek melyikbe érdemes energiát fektetni?
Az msc-t levelezőn végezném munka mellett.
Msc. A nyelvvizsga senkit sem érdekel, a valós nyelvismeret annál inkább. Azoknál az állásoknál, ahol szükség van a magas szintű nyeltudáshoz, interjún úgy is meggyőződnek róla, hogy mi a helyzet. Kb. 5' alatt el tudják dönteni. Továbbá a komolyabb gépész álláshirdetéseknél követelmény az Msc. diploma. Én eddig 4 gépgyártó cégnél dolgoztam, a gépészménököknek sehol nem volt szükséges az angol vagy német nyelvismeret. A gépész a gyártási folyamat azon részében vesz részt, ami "otthon" a négy fal között, cégen belül zajlik. Egy villamosmérnök vagy programozó vagy projekt manager vagy sales manager más, ők mind közvetlenül kapcsolatban vannak a külföldi ügyfelekkel, és a villamos tervező valamint a programozó a külföldi géptelepítéseket általában végig is viszi. A gépészmérnök nem. Ő maximum a műhelyig megy ki (cégen belül), és nincs közvetlenül kapcsolatban a vevőkkel.
Nyilván van kivétel is, de a föntebb leírt a jellemző. Nem azt mondom hogy nem kell a nyelv, de mérnök pályák közül, pont hogy gépésznek jóval fontosabb egy Msc. mint egy felsőfokú nyelvvizsga, vagy azzal egyenértékű bármilyen nyelvtudás.
Ne csak karrierben gondolkozz szerintem!
Nyelvtudásra az élet minden területén szükséged lehet, a mesterre pedig csak a karriered kapcsán. Nekem többet ér a nyelvtudás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!