Mennyire számít a munkáltatónak a diploma minősítése, évek elteltével?
Egy büfészakon kettes diplomát szereztem 10 éve, nem én választottam és nem érdekelt, mellette dolgoztam is, opponensnek pedig kifogtam a legköcsögebb tanárt aki a záróvizsgán is ott volt.
A munkahelyemen meg vannak velem elégedve de jó lenne továbblépni ahol többet keresnék, ha már van valami papírom jelentkeznék diplomát kérő helyre is. Csak végzés után még a legalja munkahelyen is szóba került és húzták a szájukat, érettségis helyen lehet jobb lenne letagadni az egészet.
Inkább azzal foglalkoznál ha többre vágysz, hogy valami ráépülő diplomát szerezzél. Biztos van valami szakirányú továbbképzés az adott munkakörben.
Na, ha lenne valami ilyen aktuális, a diplomára ráépülő továbbképzésed amit nem kettesre végeznél el, az abból írt szakdolgozatod, mellette az adott munkakörben szerzett gyakorlatod, akkor már AZ lenne a beszédtéma az interjúkon (ezt is írhatnád be első helyre az önéletrajzba), nem pedig az alapdiplomád milyensége, amit max. a HR-es látna mikor lefénymásolja a felvétel után.
Számomra ez nyilvánvaló volt, én azzal kezdtem miután felvettek az alapdiplomám utáni munkahelyemre, hogy be is iratkoztam egy olyan szakirányú továbbképzésre ami érdekelt és munka mellett elvégeztem a saját keresetemből. Ez már négyes átlagú lett.
Azokat a szakmai, emberi kapcsolatokat, amiket a képzés során szereztem, a mai napig hasznosítom, ha nem is hullik az ölembe minden nap egy jobb állásajánlat. Szóval nekem igencsak bejött ez.
De ezeket még azok a volt kollégáim sem voltak képesek felismerni, akik valami amúgy potenciálisan piacképes alapdiplomával kerültek be velem ugyanarra a kezdő munkehelyre (pl. közgazdász, jogász, IT-s). Mondjuk nekem rá is ment szinte minden péntekem meg szombatom a képzésre 2 éven át, amit a saját szabadságaim terhére vettem ki, a képzést meg a saját zsebemből fizettem, ahelyett hogy elbuliztam volna.
Na de cserébe én már rég nem is vagyok ott, míg a fentemlítettek jobbára igen. Aztán látom facebookon hogy panaszkodnak, hogy így szar, úgy szar, egyre szarabb, és hogy milyen szopó az élet hogy mások mennyit keresnek, őket meg egyre jobban csicskáztatják a semmiért.
Hja kérem... hát igen.. nem is tudom, miért lehet ez...
Nana...
Azért ez attól függ, milyen helyen.
Jogászoknál pl. nagy divat a diploma minősítése után érdeklődni. Sőt a helye után is, hogy ELTE adta-e azt a diplomát?
Programozóknál meg diploma se kell, semmi nem kell, csak tudás legyen.
Egy jó önéletrajzban a diploma megnevezése csak egy sor az utolsó oldalon. Ha meggyőző munkatapasztalatod van, akkor nem nagyon érdekel senkit, hogy mi volt az egyetemen.
Sőt az sem érdekel senkit, hogy mit csináltál 5 évvel ezelőtt mert az már nem releváns tapasztalat.
Szánj néhány napot egy ütős önéletrajz készítésére. Rengeteg helyen találsz információt a neten.
5 éves teljes képzés volt, nem alapdiploma. A ráépülők, mesterek se érdekelnek igazán, ami talán érdekelt volna, az nem indul már. A szakirányom is érdekelt de nem túl piacképes mivel nem a gazdasággal hanem a környezetvédelemmel foglalkozik - államvizsgán ezért meg is akartak húzni, hogy milyen gazdaságtalan f°szságokat írok, mit számít pár erdő meg hülye gazda a profittal szemben.
Ugye nekem még egy diploma pénzbe kerülne ami két gyerek mellett máshová is elkel, bár nem is az lenne a fő probléma, hanem az idő.
Helyben egy gagyi főiskola van tehát utazni kellene, szabit kivenni - ami viszont a szünetekre is kellene, mivel a férjem nem tud bármikor szabira menni.
Esetleg helyben OKJ-n gondolkodtam, pénzügy vagy valami keresettebb.
Diplomával az a helyzet, hogy az egy eldöntendő kérdés. Van/nincs. A többi senkit sem érdekel, mindenki pontosan tudja, hogy a felsőoktatásban a tényleges tudás és az érdemjegyek között sokszor sesmmiféle kapcsolat nem fedezhető fel.
Jogászoknál érdekesebb lehet, illetve bizonyos IT területeken (nem is feltétlen az érdemjegy, hanem a tanintézmény).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!