Kiknek és miért jó hogy Debrecenbe települ a BMW gyár?
Nem értek a gazdasági működéséhez, így én laikusként csak azt látom hogy Debrecenben a BMW gyár miatt:
-fel fognak menni az ingatlanok árai ez miatt nyilván a lakásbérleti díjak is (ez például miért pozitív fejlemény?)
-lesz egy újabb munkahely ahol 4 műszakban tönkretehetik az egészségüket az emberek
Értem hogy kiknek jó de az egy szűk kör:
-magasan kvalifikált szellemi munkát végzők
-magyar cégek akik beszállítanak majd a BMW-nek
De érezni fog ebből forintra váltható hasznot egy debreceni kisnyugdíjas vagy egy 8 általánost végzett betanított munkás?
Ha pl győrbe vagy tatabányára menne, akkor minimum netto 200 at kellene adni fizetésként, mert annyit minimum keresnek a másik 15 gyárban. Es meg embert is hajkurásznia kellene.
Elmegy debrecenbe, nagy a munkanélküliseg, gyorsan fog találni sok embert, és ott havi 120ert is már elvállalják, ha nem a magyar, akkor közelebb van a román vendégmunkás.
Kérdező: "Akkor is megfejthetetlennek találtam hogy hogy tudnak egy életet leélni ilyen helyeken az emberek."
Kisgyerek, benne van a pakliban hogy ilyen felfogással éhen fogsz dögleni!
Vagy menj el a fidelitaszhoz, ott még viheted valamire.
11-es: "Elmegy debrecenbe, nagy a munkanélküliseg, gyorsan fog találni sok embert, és ott havi 120ert is már elvállalják, ha nem a magyar, akkor közelebb van a román vendégmunkás."
Keveset tudsz, és azt is rosszul!
1: Debrecenben most is rengeteg munkalehetőség van és lesz a BMW nélkül is!
2: kb. 2 éven belül a debreceni átlagbérek kb. a győrivel lesznek azonosak, mert olyan léptékűek a munkahely-teremtő beruházások, hogy a munkást kénytelenek megfizetni.
3: a román vendégmunkásról csak az dumál, aki totál süket a témához: Békésből pl. rengetegen járnak át Romániába dolgozni, mert ott magasabbak a bérek mint magyarban!
Lehet. Kb 12 éve az esztergomi suzuki is tele volt román vendégmunkással. És ezt nem rosszból mondom, mert akiket ismertem, jófej volt. Volt egy pasi, joban volt akkori párommal, többször volt nâlunk vendégségbe. Ő meselt rola, h mi van otthon. Pl mikor ment haza mindig vitt valamit, vizforralo, mikro.... Normál dolog volt nekünk, ő azt mondta a faluban ahol lakik a családja ők voltak a másodikok, akiknek van mikroja.
Jelenleg is van egy romániából származó, fiatal huszonéves kolléganőm. A szülei ott élnek, évente 2x hazamegy, neha ők is jönnek. De semmi pënzért nem menne haza, mert ott alig lehet keresni, itt pedig boldogan él.
Persze nagy románia, én kb ennyit ismerek belőle, te pont a másik részét.
kkkkk111 nevű felhasználónak: 12 éve nagyon másak voltak a viszonyok Romániában is és Magyarországon is!
Cseppet sem csodálkozom, hogy Erdélyből (is) mentek a Suzukiba dolgozni!
Azóta azért nagyot fordult a világ: az erdélyi városok szédületesen épülnek és gazdagodnak: ha elmennél Kolozsvárra, azt hinnéd hogy valahol nyugaton vagy: olyan pezsgés van, hogy a mi vidéki "nagyvárosaink" a fasorban sincsenek hozzá képest. (a kis falvakra azért ez nem annyira vonatkozik... ők a medvékkel harcolnak:)
Nagyváradról naponta kisbuszokkal járnak át Békésbe, Csongrádba pl. hogy vigyék a munkásokat Romániába dolgozni. Ez van, ezt kell tudomásul venni... Kell???
Amit Debrecenről írtál: szinte az egész Kelet-Magyarországra vonatkoztatható a meglátásod, de pont Debrecen az a kivétel, ami nagyon is erősíti a szabályokat...
Gondolom vagy régen, vagy soha nem jártál ott: el kell menni, hogy láss olyan léptékű fejlődést, ami nagyon nem általános és nem is jellemző Magyarországra.
Marha jó az infrastruktúra, ott vagy átadnak valamit, vagy az alapkövet teszik le. Gyakorlatilag hegyen és folyón kívül minden van.
Én nem akarok ebbe a vitába belefolyni, csak azért írtam, hogy eloszlassam azokat a tévhiteket, amelyek általában közszájon forognak.
Találtam egy nagyon jó cikket - a hozzászólásokkal bővítve, érdemes elolvasni: hogy gondolkodnak erről az ország nyugati végében - hátha más lesz a rálátásod:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!