Manapság mennyit keres egy építészmérnök alkalmazottként és milyen fizetések voltak 3-5 éve?
Hát ez nagyon változó, mert baromira szerteágazó a szakma, a struktúrák, a megbízói kör, függ a tudásodtól is.
Az, hogy mennyit kerestem 5 éve annyira nem lesz releváns, mert tapasztalat miatt nőtt a bérem.
Én 4-5 éve nettó 130 ezerrel kezdtem, Bsc diplomával, műszaki rajzolóként, vidéki nagyvárosban. Kis cég második embere voltam és vagyok azóta is. Egyetemhez képest rohamtempóban fejlődtem, profi lettem 3D modellezésben, látványtervezésben, gyors és pontos vagyok. Megcsináltam egy energetikai vizsgát, értek a joghoz, önállóan dolgozom. Elvégeztem egy MSC képzést. Most ezzel így 260 a fizum, ezen felül amennyire kedvem és időm van, megcsinálok pár plusz munkát. Vannak jobb mérnöki fizetések, de önálló modern irodám van, nem túlórázom, jó a légkör. 1 év múlva lesz jogosultságom, akkor várhatóan 300-400 köré emelkedik a bér, ha minden jól megy. Pestről kaptam 350-es ajánlatot, de nem vállaltam, túlóra, nagy iroda, ingázás, brutál albérletárak.
Viszont nem vagyok reprezentatív példa, rengetegen benne ragadnak a műszaki rajzolásban, nem fejlődnek sehová, kb. 10 kollégától kellett eddig megválnunk, mert nem hozták ezt a színvonalat, nem értették mi történik, nem látták át a dolgokat, nem ismerték a szerkezeteket.
Kivitelezésben ettől hamar többet is el lehet érni, de lélekölőbb meló. Vannak irodák, ahol a havi 120 ezres rajzoltatás megy most is, túlórával. A megbízók lenéznek, mert valami rajzolgató balféknek gondolnak, nem látják át mit csinálsz, mennyi összefüggés van, mennyi problémát oldasz meg, csak az olcsósítás okosítás megy, meg a határidők hajtása. Közben egy kőműves többet visz haza...
Szóval nem egyszerű szakma, de én szeretem, nem cserélném másra. Nem egyszerű boldogulni benne, kell hozzá egy kis mazochizmus, viszont jelenleg meg lehet élni belőle. Biztos, hogy van egyszerűbb meló, amivel többet lehet keresni. De legalább nem unalmas. Csak néha :)
A statikusokat, ahogy az első válaszoló írja, jobban megfizetik, de ők nem építész, hanem építő mérnökök.
Ahogy mondtam, kivitelezésben nagyobbak a pénzek, ott ugye nem csak az idődből élsz, hanem az építőanyagon, a munkabéreken, mindenen van haszon. Uniós pénzekről ne is beszéljünk, mindenki tudja, hogy 3X-os az ár, harmadból megépül (bár még az is sokszor eltűnik), harmad a vállalkozóé, harmad azé, aki beszervezte a vállakozót.
A tervező viszont csak az idejét adja el, az ügyfelet nem érdekli, milyen nehéz úton jutsz el a végeredményhez, csak a végeredmény a lényeg. Sőt, minél nagyobb a harc, annál kevésbé becsülnek meg, mert azt látják, hogy csak szenvedsz, nem megy valamiért, biztos buta vagy. Holott a végsőkig próbálod tökéletesíteni a házat. Persze ez sem igaz mindenkire, rengeteg a kókler, akinek tényleg nem megy. Rengeteg ügyeskedő van, aki ugyan azokat a sablonokat adja el mindenkinek. Ellenben vannak sztárépítészek, akik tényleg jól dolgoznak és jól is keresnek.
Szó mi szó, ha becsületesen játszol, akkor nehéz a szakma. De ezt nem panaszkodásnak szánom, én így is elégedett vagyok.
Első, a statikusok nem építészmérnökök.
Én statikus vagyok, sok építészt ismerek, nettó 140 kezdő fizu, aztán 3-5 év alatt felmegy nettó 200-250-re, ha nagyon szerencséje van akkor 300-ra, de ez ritka.
Kezdő statikusként én is megkaptam a nettó 300-at, de minden szombaton dolgozni kellett és napi 9-10 óra. Így már nem is éri meg annyira ugye?
Sajnos avval van a baj szerintem is, ha egyáltalán mondjuk keresel is annyit mint egy más iparágban dolgozó mérnök akkor te építész/építő mérnökként heti 6 nap mész túlóra hegyekkel ugyanannyi pénzért.
Ha meg átszámolja az ember órabérre akkor meg nevetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!