Kaliforniai helyzetkép, érdekel? Van információd más helyekről?
Egyik ismerős most jött haza 5 hónap után kaliforniából,
15% os munkanélküliség Kaliforniában, 60-70 év körüli hajléktalanok, fadoboz negyedek lakókocsi negyedek a város peremén.
Nincsenek igazi állami kórházak minden Rt-k kezében amik profitorientáltak.
350$ alap TB amit kötelezően vonnak.
Vizitdij 60$
Egy rovar csipés érte ismerősömet ami elgennyesedett..
kenetvétel 120$
vizelet 75$
aztán rosszul lett, hasi görcs.
hasi UH 1200$
élelmiszerárak kaliforniában iszonyat.
Mindennapos ha valakit agyonlönek az ATM mellett, konkrét eset történt.
Jön a rendőrség, a helikopter, és szabályosan levadásszák az elkövetőt ha tudják, nagyon szervezett a rendőrség!
Egy hét alapszabi amikor elkezdesz melózni
3 évente 1 nappal emelkedik és nem biztos hogy visszavesz a cég ha szabira mész.
Kint is ugyanúgy a protekció, és az ismerettségi rendszer müködik, ha nincs ajánlód átlépnek rajtad.
Egy 16 nm es lakást (tizenhat) bérelt havi 160 ezer forintnak megfelelő összegért rezsivel együtt.
Van információd más helyekről?
tegnap 22:38
Szerintem sehova, ha el is tudsz helyezkedni azzal van baj, hogy az árakhoz képest nagyon kevés a fizetés amit kapsz.
Szóval ilyen árak mellett amiket írtam nem sokat számít egy havi 5 ezer dolláros fizetés..
Annyi mintha itthon keresnél 60 ezret.
nagyon nem ertek veled egyet Canadaval kapcsolatban!
Leirom a helyzetet Hamiltonnal (Ontario) kapcsolatban.
Adott egy 1 gyerekes csalad magyar anyaval és arab szarmazasu de az orszagabol kitagadott ferjjel (ez tette lehetove a letelepedesi engedelyt)
Itthon Budapesten az anya munkanelkuli, az apa feketen dolgozik napi 2 muszakban, kozponti futeses aberletben elnek, az apa fizetese es a segely eppenhogy eleg arra hogy legyen mit enni es a gyerek jarjon iskolaba. Ha nem is nyomor de nagyon rossz korulmenyek, a csalad heti 1 nap tud csak egyutt lenni jo esetben. Auto vagy barmilyen luxustermek szoba se johet, egyszeruen nincsen ra penz. Felretenni egy fillert sem lehet csak ha 1 honapot szukolkodik a 2 szulo akkor esetleg a gyerek karacsonyi ajandekara meg egy kiados csaladi vacsorara telik.
Ez mellett felhet az ember hogy a ferje munkaadoja mikor mond fel neki vagy mikor futnak bele egy ellenorzesbe.
Az etkezes is szornyu, az apa mar reggel 5kor dolgozik és nincs ideje enni. Az anya inkabb nem eszik csak hogy tudjon adni reggelire penzt a gyereknek meg csomagoljon valami tizorait.
Az apa a munkahelyen ebedel valami zsemlet vagy kiflit, az anya meg mar megszokta hogy megvarja a csaladot vacsorara. Akkor kerulhet az asztalra finom fott etel bosegesen de ennek ara a folyamatos sporolas.
Az iskola szart sem fizet ki, minden tankonyvet meg kell venni (igaz felaron a hatranyos helyzetueknek de igy is sok).
Az anya aztan kozvetiton keresztul talal munkat (igaz minimalbereset) es hala egnek vegre lazithat a csalad, finomabb eteleket lehet venni, neha meg lehet engedni egy-egy uj ruhat vagy ilyesmit.
Ekkor elhatarozza a csalad hogy az apa tarsadalmi helyzetet kihasznalva kiutazik Kanadaba sporolas utan szuloi segitseggel.
Kanadaban el az anya egyik kozepiskolai osztalytarsa es a csaladja 10 eve akik vallaljak hogy rovid ideig naluk lehetnek.
A csalad kiutazik Kanadaba, es elmondom 3 ev utan a helyzetet:
Az anya egy sajtgyarban dolgozik reggeltol delutanig es megtanul angolul jo eros kozepszinten.
Az apa szerzodtetett dolgozoja lesz egy koltozteto cegnek hala a perfect angoljanak es a kitartasanak.
Az anya estenkent takarit egy lepcsohazban (nagyon sok lehetoseg van ha dolgozni akar az ember, ilyen "aljamunkak" vannak sokan).
Eredmeny: Ujipitesu 2,5 szobas gyonyoru lakas berlese.
Auto vasarlasa (igaz hitelre de belefert), szamitogep,laptop, playstation a gyereknek, markas ruhak (bar ez lenyegtelen tudom csak hogy ereztessem kicsit a kulonbseget), napi 3 kiados etkezes es belefernek napi szinten ragcsalnivalok, nasik, neha etterem, a gyerek a barataival hetvegen gyorsetterembe jarhat, fagyizhat, stb.
Az iskola meg az utolso darab radirt is kifizeti ha eppen az kell mert elfogyott. Az iskola szervez kiranulast usa-ba es nem is kerul sokba.
Igaz a korhaz draga, de pl az aramert nem is kell fizetni.
Es meg meselhetnek egy csomo dolgot!
Szerintem erezheto a kulonbseg es latszik hogy igaz sok munkaval de milyen szepen meg lehet elni ott, es rengeteg a kelet-europai, kulon iskola is van a bevandorloknak. Sok-sok szerb, szlav koltozott ki az utobbi 15 evben...
A csalad annak koszonheti hogy maradhattak hogy az apa hontalan de ezt mar emitettem. Egyebnkent hazakuldtek volna oket.
Tehat azert ne mondjuk hogy mekkora nyomor van Kanadaban...
Ja es bocsi az ekezetekert de igy gyorsabban bepotyogtem =)
utoirat: nem rolunk hanem testveremrol beszeltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!