Manapság csak az pincérkedik aki masra nem lenne képes vagy nincs vegzettsége?
Ugy értem mindenki egy kis gyakorlat utan feltud szolgálni, nem kell nagy tudás.
A fizetések nagyon alacsonyak, legtöbb helyen azt mondjak örüljenek ha 8órára be vannak jelentve mert a legtöbb helyen csak 2re vagy 4re jelentik be , és dolgoznak 12órat/5nap 1héten
pl.az orszag Keleti reszen minden étteremben kivétel nélkül ez a szitu.
Az igényes drága szállodákban, éttermekben nem, ott azért komolyan megválogatják kit vesznek el pincérnek, de ott meg is vannak becsülve meg fizetve. De ilyen kis éttermekbe, pizzázókba, csárdákba szinte akárkit felvesznek aki jól néz ki, még ha hibásan beszél akkor is.
A jó pincérek akik tényleg alkalmasak erre a munkára mind külföldön vannak, vagy teljesen más munkakörben dolgoznak.
Nálunk a sarki csárdában ami legalább 20 éve üzemel onnan az a pincér is elment aki a kezdetek óta ott dolgozott és amolyan vezetője is volt a helynek, de elege lett az állandó emberhiányból és robotolásból így inkább egy menzához ment ételfutárnak ahol csak kivitte a megrendelt ebédeket és délután otthon volt minden egyes nap, és akkor tudta meg mi az a szabad hétvége. mesélte hogy ő neki nem volt soha szabad hétvégéje szinte, csak ha beteg volt.
Pesten havi 500 ezer+jattért nem találnak embert. Balaton 600-800 ezer.
14 évet dolgoztam a szakmában, nem csak a 4 tányér összefogásából
áll. De a legtöbben csak ezt látják.
Nem baj mikor a kedvenc helyed bezár erre gondolj, hogy ezt csak csikák csinálják, és ők elmentek.
Lehet 1-2 év gyakorlattal, nekem 500-t ajánlottak Bp. 3 nyelvvel, 14 év gyakorlattal, ebből 6 küföldön Fine Dinningban.
200-250 ezerét szakembert nem találsz, max olyat aki lenyomott fél év Okj-s képzést.
Nem kell nagy tudás? Ugyan kérlek. Kezdjük azzal, hogy mindent precízen meg kell tanulnod. Élelmiszerismeretet is tanulod kell, ami nem csak annyiból áll, hogy van a répa és kész. A répa részeit, ásványi anyag, vitamintartalmát is meg kell tanulni, emellett az sem hátrány, ha tudod is, hogy milyen ételekbe rakják. Felszolgáló vagy egy A'la carte étteremben, megkérdezi a vendég, hogy mi az a bécsi bundázás, mi az az orly bundázás, akkor neked tudnod kell válaszolni, mivel nem szaladgálhatsz a konyha és a vendég között, hogy megkérdezd a szakácsot, ráadásul időd sincs erre (arról ne is beszéljünk, hogy az neked gáz, ha nem tudod).
Az se mindegy, hogy hogyan teríted meg az asztalt, arra is van szabály, hogy a tányér és az asztal széle között hány centi lehet a hely, illetve az se mindegy, hogy a széket hogyan állítod be, ugyanis mindig az abrosz lelógásához kell igazítani a szék elejét. Van egyszerű éttermi terítés, aminél kanál, villa, kés, tányér és pohár kerül az asztalra, de ezt meg lehet cifrázni akkor is, ha reggelihez készítesz terítést, mert akkor kellenek pluszban dolgok. Az is megvan szabva, hogy a tányér és az evőeszköz között mennyi helynek szabad lenni, a poharat hova kell tenned, stb. Tudnod kell, hogy mi az a nagyváltás, kisváltás, sok gazdasági dolgot kell tanulnod, 14 munkaóra után is pörögnie kell az agyadnak, mert nem adhatsz vissza rosszul a vendégnek. Vigyél ki 4 teli tányért és jegyezd meg, hogy melyik vendég mit kér, az extra kéréseknek persze eleget kell tenni és ha kérnek kaját xy nélkül, ahelyett b-vel (és az összes vendég ilyen) akkor nem egyszerű nem összekeverni. Sokszor a felszolgáló csinálja a kávékat is, tudnia kell az italokat és nem csak a nevüket,hanem, hogy melyik az aperitive és melyik a digestive. Ezek csak egy-két dolgok.
Van angol 1, angol 2, francia 1, francia 2, lengyel és orosz felszolgálási mód és mindegyik eltér egymástól nyílván. Tanuld meg, hogy az egyiknél a vendég magának szed, de a másiknál már jobb oldalról közelíted meg a vendéget. Ez igaz a bor és a pezsgő felszolgálására. Nem elég, hogy elé teszed és igyad...el kell mondanod az évjáratát, származási helyét, típusát. Be kell mutatni a vendégnek az üveget, az se mindegy, hogy azt hogy mutatod be. Utána a vendégek előtt nyisd ki a bort és akkor nézd azt, hogy ki a nő, ki a férfi, kinek milyen rangja lehet, a kort is nézni kell és erre nem sok időd van, hogy eldöntsd, esetleg nehogy megsérts valakit, mert rossz sorrendben töltöd ki az italt.
Ja és még annyit mondanék, hogyha a vendég az ajánlatodat kéri, akkor nyílván nem ajánlhatsz neki gyümölcslevest, orly módon készült rántotthúst rizzsel és tartárral, ennek fejébe egy jó kis kávét, vagy fagyit, mert totális káosz lesz ott bent.🙂
Sokszor a felszolgálóknak van a legjobb memóriája, versenyek is bizonyítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!