Ti is észrevettétek, hogy elszaladtak a bérek?
Hónapokkal ezelőtt kihívtam egy asztalost, ismeretségi alapon és feketén, egy félnapos munkáról volt szó, alig akarta elvállalni, úgy tele van, szó szerint könyörögni kellett...
A fél napnyi munkáért 20 000 forintot kért, én éreztem úgy magam, hogy szívességet tettem, tőlem még indult tovább máshova.
A házat kifestettük, profi munkát végeztek, panasz nem lehet rájuk, hárman 3 nap alatt végeztek, 500 000 forintot fizettem, ebből 120 volt maga a festék, 380 a munkadíj, nem nehéz kiszámolni, hogy 42 000 forint/fő áron dolgoztak, s természetesen ők is vállaltak még mellettem máshol munkát.
A klímát 2 nap alatt 70 ezer forintért tette fel a szerelő, családi ház, nem kellett lakótelepi tömb tetején mászkálni, könnyű munka volt.
Éttermet üzemeltettem, szakácsot nem találtam 3 nap munka- 3 nap szabad ütemre, fizetett étkezéssel és szállással a 3 nap között 280 000 forint alatt, de ez még az "ügyes, de papír nélküli" kategória, egy klasszis szakács 400 alatt nem jön el egyszerűen...
Takarítónőt 1500/óra alatt nem találok, az összes Ausztriába ingázik, dupláját keresik még így is, csak az idősebbeket lehet megcsípni.
Szeretnék ásott medencét, kértem is árajánlatot egy markolóval rendelkező ismerőstől a városban, kereken 100 000 forintért vállalná, egy nap megvan.
A markoló régi, ráadásul 5 utcára lakik, nincs semmi költsége, nyilván számla nélkül érti Ő is.
Egy idős bácsi jár hozzánk pakolni a fát és metszeni a szőlőt, 800 forintot fizetünk neki óránként, plusz a sörök, borok, inkább kikapcsolódás ez neki, de 800-ért nekünk kell úgy érezni, mintha szívességet tennénk.
A pszichológus 12 000 forintot kért tőlem egyetlen (!) óráért pár héttel ezelőtt, egész nap tele van.
Hogy ne csak értelmiségi legyen, 1 órás masszázsért 5500 forintot hagytam ott, külön szalon sincs, családi ház egy szobája...
Nyugat-Magyarországról beszélünk, s egyébként ellenzéki érzelmű vagyok, de ezt a trendet egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Nem szaladtak el a bérek. Ez a realitás. Egyre kevesebb szakember van ezért meg kell őket fizetni. Ha nem tetszik az ár akkor keress másik szakembert, vagy csináld meg magad!
Én nyáron pótvizsgára készítek fel diákokat feketén. Tavaly 2500ft/60perc áron tanítottam, idén mindenkitől 4000ft/60perc óradíjat kértem. Nem tudom miért de idén több magántanítványom van, mint tavaly.
Az ország nyugati felén hatalmas szakember hiány van, ezért akik még otthon dolgoznak, azok megkérik az árát.
Én is pl. nyelvtanítással foglalkozom, tavaly még 2700 Ft-ot kértem, nemrég emeltem 3500-ra, és így is van sok új jelentkező.
nyugatiasodnak az árak, de még mindig nem érték el azt a szintet.
az egyik oldal még mindig kevesli, a másik oldal már most sokallja. ki tudja mi lesz ebből (de hát kereslet-kínálat, majd kialakul). sajnos, nem sajnos, ez van.
(12. azt a 2700-at épp ideje volt emelni, én 5000 forintot fizetek 90 percért egy nyelvtanárnak és nem is a nagy nyelvek közül, szerintem még az is középkategóriás ár)
Nyelvórákért Kőszegen egyébként 5000 forint/80 percet fizetünk (papíron másfél óra lenne, de van benne egy 10 perces szünet és még így is mindig előbb végeznek).
Ugyanaz a helyzet: gyakorlatilag meg kellett köszönnünk hálálkodva a tanárnőnek, hogy talált helyet a sok diák között, és ezzel nem túloztam semennyit.
Érdekes módon mindig csak MÁSOK bére szalad meg, az én meg a környezetem bére az soha... hogy is van ez?
Diplomás szakoktatóként tizenéves múlttal szakképzési centrumban 750-es nettó órabért kapok.
Ha átmegyek másik iskolába ott is ennyit, már ha egyáltalán kellek máshova.
2012-ben is ennyit kaptam, 6 évvel később 2018-ban is ennyit kapok.
Hol szaladtak el a bérek?
Keleten ha 500 Ft-os órabért kínálsz (feketén, zsebbe), még össze is verekszenek a munkások, hogy ki jöjjön...
Tudom, mert ingatlannal üzletelek, és az ország minden részén adtam-vettem ingatlant, és az ezzel kapcsolatos munkákra (takarítás, földmunka, bozótirtás, festés, stb.) helyben keresek embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!