Jelentkezett már valaki munkára a Jó közérzet vitaminboltba? Milyennek találta az állásinterjút?
Felháborító tapasztalatot sikerült szereznem a tegnapi nap folyamán. Interjúra mentem a fenti céghez, elsőként egy kétoldalas adatlapot kellett kitöltenem. Ezzel nem is lett volna gond, na de a kérdések. Épp csak a melltartó méretemre nem voltak kíváncsiak..
A legjobb kérdések:
- "utolsó 3 munkahelye, a volt főnökeim neve és elérhetősége".
Hát, a nevek még csak eszembe jutnak, de az elérhetőség??
Tizenévek teltek el, honnan a fenéből tudnám?
-"Milyen gyakran beteg, milyen betegségei vannak?"
Könyörgöm, nem vagyok már fiatal, vannak nyavalyáim, de ezzel az erővel sehol nem tudnék elhelyezkedni (sajna, nem is tudok, már kb. a kétszázadik jelentkezésnél tartok és nagyrészt szóra sem méltatnak..)
De a legszebb:
-"Milyen betegségei vannak Édesanyámnak és Édesapámnak?"
B@sszus, anyámat nem is ismerem, apám pedig elhunyt 8 éve nem hétköznapi körülmények között...
Köszi a kérdést.._
"Mennyi időre való megtakarításom van?"
Egy éve nem találok munkát, mert 50 évesen nem kellek sehová...Ugyan mennyi tartalékom lehet??
Igaz, kis betűvel szerepelt a lapon, hogy nem kötelező mindent kitölteni, de nyilván az üresen hagyott adatlapokat már dobják is a kukába.
Akkor a meglepődés miatt szóhoz sem jutottam, de utólag (sajnos, már hazajöttem) úgy felháborodtam, hogy legszívesebben odavágtam volna a papírt, hogy köszönöm a "kellemes" kérdéseket, igen jólesett eszembe juttatni életem legszarabb momentumait...
Tudtommal az egészségi állapotra és vagyoni helyzetre nem szabad rákérdezni, főleg nem írásban.
Kár, hogy nem álltam fel és hoztam haza a papírt, mert szívesen megjelentettem volna valahol.
"utolsó 3 munkahelye, a volt főnökeim neve és elérhetősége".
Ezt szinte minden munkahelyen megkérdezik. Részben annak ellenőrzése céljából, hogy a jelentkező valóban dolgozott-e az említett munkahelyen, részben azért, hogy információt szerezzenek, mennyire voltak elégedettek a korábbi munkáltatók.
"Milyen gyakran beteg, milyen betegségei vannak?"
Egyrészt bem vagy köteles erre válaszolni, de ennek a kérdésbek is több oka van. Részben az, hogy a munkáltató nagyjávól képben legyen, milyen gyakran várható, higy kirsel a munkából, részben pedig, ne tévesszük szem elől, hogy egy vitaminüzletbe jelentkeztél, ahol nem kimondottan hiteles egy betegeskedő ember. Plusz marketing célja is van. Ha beteges vagy, szedj vitamint, ergo, vásárolj.
"-"Milyen betegségei vannak Édesanyámnak és Édesapámnak?"
B@sszus, anyámat nem is ismerem, apám pedig elhunyt 8 éve nem hétköznapi körülmények között..."
Ezen kár megsértődni, a munkáltató nem tudhatja, hogy nem élnek a szüleid. Mellesleg erre a kérdésre sem vagy köteles válaszolni, de a kérdés célja az előbbihez hasonló. Van e átfedés, van e olyan betegséged, ami örökletes?
"Mennyi időre való megtakarításom van?" Ezen sem kell megsértődni, a munkáltató nem tudhatja, hogy te mióta keresel állást, hiszen nem gondolatolvasó. A kérdőív meg egy általános sablon. A HR-esek egyre gyakrabban próbálják megtudni a jelentkező anyagi helyzetét, bár jutalékos munkáknál szokványosabbnak számít ez a kérdés. Sajnos a szcientológusokbál is gyakran előfordul ez a kérdés csak ők más célból akarják tudni a välaszt. Itt azért nekem picit megszólalt a vészcsengő...
Összességében viszont nem kell csodálkozni. Változott a világ, nem keveset.
De mivel magad mondtad, hogy a papír tanúsága szerint nem kötelezően meg álaszolandó kérdések ezek, ne foglalkozz vele! Ha zavar, ne töltsd ki. Felesleges előre eldönteni, hogy ha nem töltöd ki, akkor biztosan ez lesz, meg az lesz.
Nem kell ezt ennyire túlkombinálni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!