Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Abból nekem lehet valami...

Abból nekem lehet valami bajom ha nem jelent be a munkáltató?

Figyelt kérdés
Ma volt a 3. Aledolgozott napom, de mindig elfelejtem idaadni az irataimat és ő se kéri tőlem, de közben pedig elvileg minden napra be vagyok jelentve és az előző helyen ahol dolgoztam ott azért kellettek az urataim a bejelentéshez. Én emiatt csak sejtem, hogy nem helentett be, de ha így van csak őt büntetik meg vagy engem is?
2018. júl. 14. 23:42
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
58%

Pl. nem vagy biztosított, és nem kapsz eü. ellátást ingyen.

És nem kapsz táppénzt sem, ha lebetegedel.

A nagyobb baj, ha munkába menet vagy munkahelyi baleset ér, és nem viseli érte a felelősséget a munkáltatód.

Olvasgasd az Mt-t, sok kötelessége van Veled szemben a munkáltatónak, amihez így nem jutsz hozzá.

Vagy ha valamihez munkaviszony kell, akkor arra nem vagy jogosult a jövőben (pl. munkanélküli ellátás, GYED, nyugdíj, stb.).

2018. júl. 14. 23:46
 2/13 anonim ***** válasza:
Az neked nem elég büntetés, hogy ha nem jelent be, nem vagy biztosított?
2018. júl. 14. 23:47
 3/13 A kérdező kommentje:
Az kimaradt, hogy amúgy semmilyen papírt se írtam alá, szerződést se láttam. Amúgy egy büfében dolgozok, és megvan az üzenirvostól a papír is. Még 16 éves diák vagyok
2018. júl. 14. 23:48
 4/13 anonim ***** válasza:
Be tudsz menni a kerületi munkaügyi hivatalba, vagy a kormányhivatalba és ott megmondják egyébként, amit tudni kell erről Neked.
2018. júl. 14. 23:54
 5/13 anonim ***** válasza:

16 éves diák vagy. Tehát most nyáron dolgozol.

"elfelejtem idaadni az irataimat és ő se kéri tőlem, de közben pedig elvileg minden napra be vagyok jelentve"

De csak elvileg...

Ugyanis az adóhatóság felé történő bejelentéshez szükségeltetnek az adataid, egyébként mégis mit jelent be, ha ezeket nem tudja?

Abban az esetben, ha bizonyíthatóan megtévesztett a jogviszonyoddal kapcsolatban a munkáltató, vagyis joggal feltételezhetted, hogy hivatalosan vagy foglalkoztatva, nem büntetnek meg egy munkaügyi ellenőrzés alkalmával. Abban az esetben viszont a munkavállalót is szankcionálják, ha tudhatott arról, hogy feketén foglalkoztatják.

Nekem most úgy tűnik, hogy feketén vagy foglalkoztatva. Munkaviszonyról nem írtál alá papírt, tehát maximum egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül foglalkoztathat a munkáltató. Mindkét esetben kellenek hozzá az adataid.

Én azt mondom, sürgősen add le az adataidat, és az elkövetkező napokra - valószínűleg - nem lesznek ilyen gondjaid.

Az nem lehet, hogy ha nem is az okmányaidról, de például az előző helyről kapott iratról tudja az adataidat?

Egyáltalán iskolaszövetkezeten keresztül alkalmaznak? Mert akkor nem kizárt, hogy tudják a lényeges adataidat.

2018. júl. 15. 05:14
 6/13 anonim ***** válasza:
58%

"nem kapsz eü. ellátást ingyen."

Ha alkalmival jelent be akkor sem kapsz tb-t.

Alkalmi esetén szerződés sincs.

2018. júl. 15. 07:17
 7/13 anonim ***** válasza:

Tisztázzunk valamit: ha diák, akkor eleve biztosított - emiatt nem kell parázni.

Ha meg van az egészségügyi kiskönyv, akkor valamilyen adataidat csak tudja - lehet, egyszerűsített foglalkoztatással vagy bejelentve azokra a napokra, amikor dolgozol.

De az a legegyszerűbb, ha odamész és megkérdezed, hogy mi a helyzet és megadod az adataidat.

2018. júl. 15. 08:31
 8/13 anonim ***** válasza:
60%
Ja, és hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, lehet bajod, ha nem jelent be a munkáltató: pl. ha nem fizet ki, akkor semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz reklamálni, ha nem annyit fizet, mint amennyit dolgoztál, akkor sem, stb.
2018. júl. 15. 08:33
 9/13 anonim ***** válasza:

Ha alkamiba dolgozol, akkor is kellenek az adataid. Jelenléti ívet írsz, kamera van ott ahol dolgozol?

Jelenleg fekete munkás vagy, szóval ha nincs semmilyen bizonyíték a kezedben, ha nem fizet ki így jártál, viszont alkalmi bejelentés esetén van bizonyíték a kezedben. Amúgy meg 2 perc összeírni a személyes adataidat egy papíron és odaadni a főnöködnek. Alkalmi bejelentéssel csak 15 napot dolgozhatsz egy hónapban, ezt jó ha tudod.

2018. júl. 15. 09:21
 10/13 A kérdező kommentje:
Alkalmi bejelentessel megy, ma be is jelentett mara meg holnapra, de en csutrotoktol dolgoztam, illetve vanegy srac aki mar 3 eve dolgozik nala es o is volt tegnapi is es ot is csak mara meg holnapra jelentett be. A holnapi lesz az 5.munkanapom, a kedd szabadnap lesz utana meg nem tudom mi hogyan tovabb. Es igen sajat magam mentem el, egy csaladi ismerosunk a beszallitoja o rajta keresztul mentem el, a kornyeken egy csomo bufet ismer jar naponta es o csak ezt a helyet ajanlotta
2018. júl. 16. 00:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!