Munkavállaló szemszögéből hogyan zajlik egy felmondás?
Közel 3 évet töltöttem első és jelenlegi munkahelyemen de most már ideje megválnom a cégtől mert besokalltam. Indokom a kötelező túlóra ami napi szinten és előzetes bejelentés nélkül történik. Általában 1-4 óra túlórám van, a naptól függ. (erről jelenléti ív is van ha kell) tudtommal törvénytelen kötelezni a munkavállalót mind előzetes bejelentés nélkül, mind mindennaposan. Határozott munkaszerződésről van szó.
Kérdéseim a következők:
1, a felmondást a közvetlen felettesemnek vagy a területi vezetőnek kell beadnom?
2, kell-e indokolnom a felmondásomat?
3, kell-e abban az esetben indokolnom ha azonnal szeretnék eljönni?
4, indoklásnál (ha kell) a valódi okomat írjam-e vagy valami mást? (erre tippeket is kérnék)
1, a felmondást a közvetlen felettesemnek vagy a területi vezetőnek kell beadnom?
Közvetlen felettesnek.
Nem kötelező indokolni.
A rendkívüli felmondásnak komoly feltételei vannak, a túlóra ehhez édeskevés. Ha nem áll meg a rendkívüli felmondás indoka, kártérítésre kötelezhetnek.
4, indoklásnál (ha kell) a valódi okomat írjam-e vagy valami mást? (erre tippeket is kérnék)
Ha írsz okot, az csak a valóság legyen, egyébként jó kis munkaügyi pert kaphatsz a nyakadba.
Azt írtad határozott mhhnkaszerzodesed van. Ez nálad mig jelent, hatarozoitt idejű? Ha nem jár le a felmondás napjáig, akkor a hátralévő időszakra követelheti a munkáltató hogy a szerződés szerinti béredet fizesd meg neki a szerződés lejártáig
Én mindig a közvetlen felettesemnek adtam be, két példányban, hogy egyiket hozza vissza aláírba. Tudni fogja, kinek kell adnia.
Azonnali hatállyal akkor tudsz csak felmondani, ha valami nagyon durva okod van - törvénybe ütköző dolgot kér a felettesed vagy ilyesmi. A sok túlóra sajnos erre nem indok. Egyéb esetben nem kell indokolni a felmondást.
Most olvastam el újra a kérdést, a határozott munkaviszony alatt pontsan mit értesz? Ha határozott idejű, akkor viszont nem is tudsz csak úgy felmondani menet közben.
Határozott idejű szerződést nem egyszerű felmondani.
De ha elolvasod rendesen a munkaszerződésedet, benne van, milyen esetekben, és hogyan szüntethető meg.
bocsánat bocsánat félreírtam határozatlan! időközben még egy kérdés eszembe jutott: egyoldalú felmondást azaz munkavállalói felmondást vagy kapásból közös megegyezéses felmondást vigyek hozzá?
köszönöm az eddigi válaszokat!
Első dolog, hogy olvasd végig a munkaszerződésed ide vonatkozó részeit.
Sok helyen van kötelező felmondási idő (nálunk ez 3 hónap). Ez alatt a munkáltatónak joga van ott tartani. Ha mégis elmész akkor követelheti rajtad a munkád értékét (munkabéred).
Nálunk ez úgy megy, hogy aki fel akar mondani az megkeresi a "munkáltatói jogkör gyakorlóját", nálunk ez az igazgató, lehet, hogy nálad ez a közvetlen felettes. Jelzi a felmondási szándékát. Amennyiben nincs a munkáltatónak ez ellen kifogása közös megegyezéssel akár másnapi időponttal felbontható a munkaszerződés vagy a felmondási időt követően. Elszámolnak és elválnak útjaik.
Ha valamelyik fél nem egyezik bele akkor már más a helyzet. Erről a munka törvénykönyve és a munkaszerződésed, (esetleg kollektív szerződés) rendelkezik.
A felmondás munkavállalói felmondás.
Majd a munkaviszony megszüntetés lesz közös megegyezés.
Azonnali hatállyal csak rendkívüli indokkal mondhatsz fel (a túlóra nem az).
Amúgy 1 hónapos felmondási időd van. Ha már 3 éve ott vagy, csak kibírsz még 1 hónapot, nem???
A sima felmondást nem kell megindokolnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!