Magyarországon miért nincsen annyira elterjedve, hogy beleírják a béreket az álláshirdetésbe?
Pedig még egy sor bőven elférne ott, online hirdetéseknél meg aztán pláne.
Miért rossz,ha nincs kiírva?
Azért, mert egymás idejét raboljuk, mind munkavállaló, mind munkáltató szemszögéből nézve.
Sok sikertelen interjútól, sikertelen bértárgyalástól kímélné meg magát mindkét fél.
Továbbá, ha ki lenne írva, az növelné a versenyt, több munkáltatót is bérfejlesztésre kényszerítene.
Nem tudom, de egyetértek veled.
És valahol paréjságnak tartom, hogy felsorolnak fél oldalnyi követelményt, de arról, hogy ők mit adnak, vagy nem írnak semmit, vagy csak a szokásos "versenyképes fizetés és előrelépési lehetőség" dumát írják. Amikor nem írnak semmit a bérekről, valahogy olyan érzést kelt bennem, hogy "jó leszel rabszolgának, ne kérdezz semmit". :)
Bizonyos állásokra akkor több ezer szemét önéletrajz jönne be.
Pl. ha meghirdetünk egy senior java developer állást és kiírjuk, hogy br 900 és 1,2 millió között lehet keresni, akkor jönne több ezer pistike, aki elvégzett egy tanfolyamot és azt hiszi, hogy majd itt menet közben úgyis megtanulja.
Egy szó: Spórolás.
Spórolás, mert lehet elvállalja kevesebbért egy tehetséges, odaillő ember.
Spórolás, nehogy már bérfeszültség legyen a meglévő emberekkel és nekik emelni kelljen.
Egyébként már így is van árverseny, mert ugye a BKK, Meki, Aldi stb elkezdte kiírogatni a béreket. Erre meg persze egy exceluszár azt mondja hogy "ha egy trolisofőr kap annyit, akkor már én is kapjak ezt-meg-ezt" (tök jogosan).
Emellé megy még az elvándorlás, meg a munka beáramlása.
Szóval most is egy felfelé tartó bérspirálban vagyunk ám.
Lehet ha elterjedne hogy kiírják a béreket, még nagyobb verseny lenne, még feljebb kúsznának a bérek, de pl. a külföldi tőkének már nem lennénk annyira megtérülő befektetés... Nyakamat rá hogy 5-10 év múlva ez lesz a nagy probléma itthon.
Még 2013-ban amikor titkárnőt kerestem, olyan nettó 80-100 között fizettem volna - nem írtam ki az álláshirdetésbe, viszont kértem önéletrajzot "bér igény megjelöléssel" (valamiért a fele kihagyta).
Végül 150-ért vettem fel valakit, akinek volt esze, képes volt egyedül dolgozni, átlátta a helyzetet (volt ami megcsinált pedig még nem is kértem), lendületes volt, és tényleg 3 emberrel felért...
Mellesleg volt aki 72-ért vállalta volna, és nem volt rosszabb mint aki "170 alatt fel sem kelek" stílusban közölte a bérigényét.
27/F vállalkozó
Nem teljesen mindegy?
Én tudom magamról, mennyiért megyek el dolgozni, és szó szerint az első dolog, amit leírok/megkérdezek, az az, hogy megmondom, hogy ennyiért érdekel az állás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!