A munkáltató kotelezhet arra, hogy munkaidő kezdete előtt negyed órával legyunk benn mindig?
Nem. Munkakezdetkor köteles vagy munkavégzésre alkalmas állapotban (szükség esetén munkához beöltözve, védőeszközöket felhelyezve, stb.) megjelenni - de arra nem vagy kötelezhető, hogy előtte bármilyen, a munkavégzéshez tartozó tevékenységet végezz.
Jelen esetben kötelezhető vagy arra, hogy munkakezdéskor bekapcsold a számítógépet.
Ha pl. bolt nyitásához már működő rendszernek kell lennie, akkor a munkaidődet úgy kell megszabni, hogy nyitás előtt beleférjen a számítógépek bekapcsolása, és a programok elindítása.
Vagyis ha korábban KELL beérned, akkor attól számít a munkaidőd.
Igen, tudom, a gyakorlat más. Sajnos a munkáltatók ma azt tesznek, amit akarnak, itt nincs erős szakszervezet. Ugyanezt nem tudnák megcsinálni pl. Franciaországban, mert az ottani jóval erősebb szakszervezetek azonnal tiltakoznának.
Igen, kötelezhetnek arra, hogy korábban érj be, pont azért, hogy a munkaidő kezdetén, X óra 00 perckor már munkára készen állj előírt munkaruházatban, bekapcsolt, működőképes számítógéppel, rendezett környezetben, feltöltött polcokkal, előkészített munkadarabokkal, a munkavégzés konkrét helyén állva/ülve stb. Ehhez nyilván előbb kell beérned, mint a munkakezdés ideje, de ez neked is jó, mert az előkészületek után van időd meginni egy kávét, megenni egy szendvicset stb., mielőtt elkezdődne a munka.
Dolgoztam olyan helyen, ahol emiatt előrébb hozták a munkakezdést negyedórával és bár a tulajdonképpeni munka csak 9:00-kor kezdődött, 8:45-kor már bent kellett lenned, fel kellett készülnöd. Ez működött. Igaz, ki is fizették. Az egy másik probléma, hogy a munkaadók hajlamosak trükközni a munkaidővel, a fizetéssel, a túlórákkal vagy mindhárommal egyszerre.
4-es nem tudom mi az hogy mindig es kiknek mondod, de képzeld azert irtam ki a kerdest mert nincs benne a szerzodembe... WOW!
Egyebkent mindenkinek(majdnemxd) koszonom az epitojellegu hozzászólást:(
Ez nem pénzügyi vagy karrier kérdés, hanem JOGI.
A munkáltató ara kötelezhet, hogy a munkaidő KEZDETÉRE pontosan és munkára készen (pl. beöltözve) legyél ott.
Ha a számítógép bekapcsolása 15 perc, arra már nem kötelezhet, hogy ennyivel korábban kapcsold be.
Ugyanígy a polcok feltöltésére sem kötelezhet, mivel az is a munka része.
Valaki itt keveri a munkaidő kezdetét a nyitási idővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!