Mennyit keres egy környezetmérnök?

Nem sokat sajnos.
Érdemes amúgy hozzátanulni a munkavédelmet, lehetőleg munkavédelmi szakmérnök, de minimum munkavédelmi technikus és ha szükségét látod, tűzvédelem (tűzvédelmi előadó).

egy környezetmérnök attól függően keres, hogy milyen munkakörben helyezkedik el. A munka/tűzvédelmi dolgok, amiket az első hozzászóló írt, csak egy irányvonal az ezerből, nyilván ha ezzel akarsz foglalkozni akkor érdemes ilyenre specializálódni, a 99%-ot azonban ez halálra untatja. Van aki szakreferens lesz minisztériumokban, van aki környezetvédelmi szervezetnél helyezkedik el, van aki városfejlesztéssel foglalkozik, van aki társadalmi és van aki mérnöki irányba specializálódik, van aki környezeti térinformatikával keresi a kenyerét, van aki innovatív céget hoz létre környezeti technológiákra fókuszálva. Nyilván mind-mind más ambíció, és kereset. A környezetmérnöki végzettség egy korrekt alap, amire aztán te húzod fel a tornyokat...
Nettót kérdeztél, nekem huszonévesen, Mo-n dolgozva 400 körüli nettóm van, plusz idén pl. majd 4 millió forintért utazom kiküldetésekre a világ minden pontjára (ez is egy olyan dolog, aminek nehéz belőni az eszmei értékét...). Van akinek másfélszer ennyi, és van akinek fele ennyi a nettója környezetmérnöki végzettséggel itthon dolgozva.

Nekem a munka-és tűzvédelem nem hangzik monotonnak, bár még próbálok csak vele elhelyezkedni, de szerintem sikerülni fog.
Én szakreferens nem szívesen lennék egy minisztériumban.
Amit 3. ír, azokhoz szerintem még egy BSc kell vagy egy másik MSc.
Kemény mindegyik és sz.v.sz megfelelő körülmények kellenek hozzá, én például családi okok miatt nem tanulhattam rögtön egyetem után (a tragédia előtt épphogy befejeztem), most pedig egy másik BSc sehogy se jöhet szóba. Lehetne azt mondani, munka mellett csináljam meg a BCs-t levelezőin és ne aludjak 4 évig, de pl sok esetben ezeket a reál szakokat alig-alig hirdetik meg levelezőin.
Levelezős MSc-n még gondolkozom.
Szóval én környezetmérnök végzettséggel csak-csak azt javaslom, más szakot keress, bár kellően izgalmasnak hangzik a munka- és tűzvédelem is, bár nyilván nem olyan izgalmas, mint egy szoftverfejlesztés, de azért nem rossz.
Környezetmérnökként igen kevés évfolyamtársam helyekedett el, bár még mindig több, mint előre tippeltem.

#4 Rendben, nem azért mondtam mert nem tartanám sokra/fontosnak, egyszerűen a többségnek a compliance és hasonló munkakörök unalmasak. Ismerem a legtöbb nagy magyar gyár EHS vezetőjét, és tudom hogy ez nekem nem menne, mert nem lenne kedvem felkelni reggelente. A minisztériumi szakmai állásokról pedig ne legyél olyan negatív véleménnyel, elég fiatalos, normális csapatok dolgoznak ott, és viszonylag ritka a kézi vezérlés fentről. Persze most hogy megint ide-oda söprik a környezetis szakterületeket, és a jó részét Palkovics kapja majd, lehet hogy ez változni fog.
A környezetmérnök egy elég divergens szak, aminek a végére, vagy közvetlen utána specializálódnod kell. Erre sok mód van, az egyik legkézenfekvőbb az MSc. Egy BSc diplomával ma már nem túl sokra menni, ha nem hiányszakmáról van szó. Egy második BSc-nek kb. nulla értelmét látom. Ha ennyire nyom az idő, akkor csinálj egy egy éves Msc-t angliában vagy a CEU-n.
Én azt javasolnám a kérdezőnek, hogy ha tényleg érdekli a környezettel, környezeti rendszerekkel való munka, akkor vágjon bele, legyen proaktív, keresse a szakmai lehetőségeket és projekteket, és garantálom hogy ott fog elhelyezkedni ahol csak akar.

Szerintem ma a fejlett világban létezik az orvos, a kutató, az emberekkel foglalkozó szakmák és a szoftverfejlesztő. Bizonyos mérnöki diplomákkal is el lehet menni szoftverfejlesztőnek.
A kétkezieket és az adminisztrációt fokozatosan váltják fel a robotok. Az én munkám is voltaképp az, hogy teszteljem, amit a szoftver csinál, jó-e. Eleinte egy-egy dolgot manuálisan csinálunk, majd lesz rá szoftver és teszteljük, jó-e amit csinál. Majd jön az újabb, még manuális munka - de már kevesebben kellünk, mint akár másfél éve.
Engem amúgy ezer dolog érdekel, de semmi se annyira, hogy heti 40 (42,5...45....50) órában, egy munkahelyen élvezzem. Azt hiszem, ez nőként nem is olyan nagy baj.
Szóval ennyi.
Mint környezetmérnök, kevés ember helyezkedik el.
De mint energetikai mérnök, villamosmérnök, gépészmérnök, vegyészmérnök már van ráció, pl kutatás-fejlesztésben.
Én önkénteskedtem, bár szakmai, nem túlzó, hozzáértő civil szervezetek, hááát........hát....
TDK egy vicc volt, kutatni lehetett kb 2 tanárnál, azok persze ronggyá terhelve.
Úgyhogy kinyílik a bicska a zsebemben, ha minősítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!