Biológusok! Ti milyen munkakörben dolgoztok? Egyáltalán, a szakmában sikerült elhelyezkednetek? Egyetem alatt is dolgoztatok? Ha igen, mit?
Én csak egy évig tanultam, aztán átjelentkeztem (orvosira), de másokról tudok nyilatkozni. :) Relatíve rengeteg embert vesznek fel, ebből sok olyan, hogy csak "kényszerből" csinálja végig, mert nem vettél fel orvosira/gyógytornásznak/pszichológusnak stb. De hamar a nagyobbik része szakot vált (vagy tanár lesz), vagy 3+ év alatt végzi el az egyetemet, aztán elmegy dolgozni valahova, még ha nem is bioszos munkakörbe. Nagyon kevesen mennem mesterre az összből, még kevesebben phd-zni, de akik ezeket megcsinálják azok általában kutatnak, van hogy az egyetemen maradnak tanárként és közben, vagy különböző cégeknél, pl. az MTA biosz kutatóintézete is ott van Szegeden, nem messze az egyetemtől. De lehet külföldre is menni, egyik ismerősöm most fotóz meg táborokat szervez kint.
Furcsán hangozhat, de nem sok embert ismertem, aki dolgozik/dolgozott biosz szak mellett. Végtére is elég sok gyak van, azokról nem igen lehet hiányozni, laborról is pl. 2-3 alkalommal, de aztán pótolni is kell.. Meg persze tanulni is kell, vannak olyan tárgyak, ahol folyamatos a számonkérés.
Szerintem többet kellene hangoztatniuk a végzett bioszosoknak, hogy senki ne menjen biosz szakra, csak ha tényleg nagyon elvetemült, és ez az irány érdekli, mert ebben a szakmában tényleg neked kell kitúrnod magadnak a helyet, de még akkor is potom fizetésed lesz, bár már az is csoda, ha van ugye..
Na, örülök, hogy vki válaszolt. Nem is csodálom a pesszimizmusod, mely érthető is. A kontraszt, mely az egyetemi szòlamok -biológia, mint prosperáló és feltörekvő tudományág-s a munkaerőpiaci helyzet között húzódik, eléggé meredek. Jómagam ugye elvégeztem egy vidéki fősuliban a biosz bsc-t, közvetlenül utána pedig egy vidéki nagyvárosban a msc-t, nappali tagozaton, ennek már több, mint két éve, azóta külföldön lapátolgatom a GDP-t, nem a saját szakmámban.
Meggyőződésem, ha valaki nem penge bioszból, nem szerez gyakorlati tapasztalatokat hallgatóként, nem épít ki cégekkel kapcsolatokat, esélye sem lesz az iskolapadból kikerülve állást találnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!