Mekkora bérigényt érdemes megadni?
Tegyük fel, hogy adott szakmai tapasztalattal átlagban br. 450ezret szoktak ajánlani a munkahelyek, és ennyi a legalja, amennyit én elfogadnék. De ennél én szeretnék többet keresni, és annak reményében, hogy ez egy átlagosnál jobban fizető munkahely, bepróbálkoznék bruttó 500-550-es, vagy bruttó 550-600-as igénnyel. Úgy hallottam, hogy inkább intervallumot érdemes mondani, nem egy konkrét összeget.
Ebből a HR-es azt fogja levonni, hogy csak ezen az intervallumon belül szándékozom elfogadni az ajánlatot, vagy csak irányként tekint rá, és sejti, hogy ha ennél egy kicsit kevesebbet ajánlanak, még mindig el fogom fogadni, max nem fogok örülni annak, hogy kevesebb, mint amennyit én gondoltam.
Szóval annyit adjak meg, amennyit szeretnék kapni, vagy az intervallum alsó határa legyen az, amennyi alatt már nem fogadnám el?
Ha mondok egy intervallumot, akkor logikusan nem mindig az alját fogják megadni? Hiszen nekik az az érdek, hogy minél kevesebbért alkalmazzák az embert.
Ez a körülményektől függ. Ha rajtad kívül van 5 ember aki 50 ezerrel kevesebbet kért és az interjú alapján nem nyújtottál hozzájuk képest kiemelkedőt már ki is ejtenek emiatt. Nem fognak akkor alkudozni. Viszont, ha kb. egyedüli vagy aki szóba jöhet a pozícióra akkor lehet behívnak egy bértárgyalásra, hogy te mennyit lennél hajlandó engedni.
Én is most pályázgatok és eddig egyetlen cég jelentkezési felületén láttam ahol, így volt megadva a bérigény:
Bruttó
Tól:
Ig:
Tárgyalható?
Igen
Nem
Szerintem ez nagyon korrekt megoldás és nem igazán értem, hogy a többi cég miért nem így csinálja ...
Van olyan, hogy megadok egy igényt, és annál többet adnak?
Szinte soha. Esetleg pár olyan cégnél, ahol szigorú bársáv rendszer van a bérfeszültség elkerülése végett és te alámondtál a bérsávnak.
Szerintem semmi értelme intervallumot megadni. Ők is valószínűsítik azt, ami egyébként is igaz: bizonyos százalékban mozoghat az a bér, alkuképes.
Ha mondasz egy bruttó 500-at és nekik maximum 350-jük van erre a pozícióra, akkor nem fognak behívni, de ha 480-at tudnak rászánni, akkor nem fognak egyből kikosarazni, csak azért mert 4%-kal alacsonyabb bért tudnak adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!