Felmondanál a helyembe úgy, hogy nincs másik állásod?
Közgazdász, ker-marketing diplomám van. Eléggé elhúzódott a főiskola, családi okokból halasztottam is, gyárban is dolgoztam, illetve már úgy fejeztem be, hogy főállásban dolgoztam, és így eléggé akadozva ment. 26 évesen kaptam meg a diplomámat (24 évesen végeztem, csak nem írtam meg a szakdolgozatot), de azóta is ott dolgozom ahol előtte, egy nagyáruházban (nem tesco, nem élelmiszer). Információ pultos vagyok, garanciajegyek, reklamációk, és ha kevesen vagyunk kasszázok is. Havonta 2 szabad hétvége, a másik kettőt dolgozom, illetve olyankor hétköznap van szabadom.
Szeretnék budapestre költözni mindenképp, de vissza se hivnak a cégek, gondolom mert vidéki vagyok, és 1 hónap felmondási idöm van. Óránként 2 vonat megy bpre, és 50 perc alatt kelenföldön / délibe vagyok, és ugy érzem pont ez a baj, h nem az ország másik végéröl vagyok, ahonnan egyértelmü h aki megpályáz egy munkát, az oda költözik, mert innen sokan ingáznak, csak épp a havi bérlet 60 000 ft, amit a munkáltatónak sok, miközbe helybe is talál 10 másik embert.
Kb fél éve lett elég rossz a helyzet munkába, uj fönök, uj elvárások, szakadj meg, gyere be még egy hétvégén stb. Anno föiskola miatt költöztem ide, egyedül élek, családom nem itt van, tehát nem gond a költözés. Barátaim is már csak a kollégáim, de munkán kivül nem találkozunk, idönk sem sok lenne, más barátaim már nincsenek is itt, eltüntek, amit meg is értek, mert soha nem mentem velük sehová, mert ugye minden jó program hétvégén van, én meg munkában rohadok, és diplomával olyan munkát végzek, amihez szinte érettségi sem kell.
De havi 185 000ret keresek, ebböl 50et félre tudok tenni, csak egy kis szobát bérlek, és mivel hétvégén dolgozom, ezért semmi extrára nem költök.
Költözéshez van pénzem, 3 hónapig munkanélküli segélyt is kapnék, csak attól félek, h mivel 29 évesen nincs semmi rendes irodai munkás tapasztalatom, fel sem vesznek sehová, ha mégis, akkor meg nem fogok vele ennyit keresni.
Te bemernéd vállalni, h a bizonytalanba elmész, munkát és lakhatást is feladva? Elöször munkát akartam, de bizony rájöttem, h semmi extra végzettségem nincs, és még messze is lakom, igy szinrüte semmi esélyem.
Nehéz kérdés...
Én nem mondanék fel, amíg legalább egy kevesebbet fizető de biztos munkahelyem nincs Budapesten. Gyorsan megy a pénz. (Bár ha havi 50-et félretudsz rakni, és már 2-3 éve gyűjtögetsz, azért az nem kevés tőke, hogy parázni kelljen.
Csak akkor adnám fel a munkámat, ha pár hónapra elegendő megtakarításom lenne.
Azért abba is gondolkodj, hogy hiába kapnál álláskeresési járadékot, az kevesebb lenne, mint a fizetésed és Budapesten sokkal drágább az albérlet és a megélhetés, mint vidéken. Ha most keresel 185.000 Ft-ot, akkor ennek töredékét kapnád ha munkanélkülire mennél, Budapesten pedig 100.000 Ft alatt nem nagyon kapsz albérletet sem és akkor még nem ettél és nem fizettél be számlát sem.
Szóval én a helyedben még tűrnék egy darabig a munkahelyemen, közben takarékoskodnék és ezerrel keresnék másik munkahelyet. De amúgy ahol most élsz, ott nincs más munkalehetőség? Ott is érdemes lenne keresgélni.
A vágyam, hogy Budapesten egy saját kis lakásban éljek. Bár nem adom fel, de ilyen árak mellett nem sok esélyem nincs saját bp-i lakásra. Spórolok, hogy ha egyszer keresnék nettó 300 000-at, abból már be merjek ruházni egy lakáshitelre, ugyhogy ezért is spórolok, h legyen öneröm, vagy legalább ne a 0-ról kezdjem. Jelenleg 3,5 év alatt sikerült ebböl a kicsiböl félretennem 1,1 milliót, ami valakinek nem sok, és tudom h sokmindenre nem elég, de mikor havi 20 000.ret raktam félre elérhetetlennek tünt ez is. Mert 3 éve 95öt kerestem, most ugyanazon a helyen majdnem a dupláját, szerencsére. és igy már tudtam magamra és extrább dolgokra is költeni (tv, telefon, kerékpár...)
Nem akarom felélni a semmire, de be tudok ruházni arra, h felköltözzek, mindenképp csak szobát bérelnék, az remélhetöleg 70böl megvan.
Tudom, h drágább az élet, de imádom azt a várost, sokat járok fel, és mindenképp ott akarok lakni. Csak épp nem olyan vagyok, aki meggondolatlanul beleugrik a bizonytalanba. És ugye egyedül minden nehezebb.
persze turjon megamig teljesen kieg, amig nem kap egy infarktust, amig nem kap egy idegosszdomlast, amig elmulnak a fiatal evek, amig elszal mellette az elet stb
ez a baj a birka magyarral csak tur tur mint a birka
"persze turjon megamig teljesen kieg,"
Nem gondolnám, hogy pár hónap alatt bárki is kiégne annyira, hogy fiatal létére feldobja a talpát.
A kérdező írta, hogy van, hogy 50.000 Ft-ot is félre tud tenni egy hónapban. Csak bírja ki még fél évig a munkahelyén, akkor már 300.000 Ft-ot félre tud tenni és ha az álláskeresési járadékot kipótolja ezzel, akkor már bátran feladhatja úgy a jelenlegi munkahelyét és felköltözhet Pestre úgy, hogy nincs még állása, de 3 hónapig elvan és az idő alatt meg találhat magának.
Azt írod, nincs rendes munkatapasztalatod, miből gondolod, hogy ha Budapesten laknál, előbb felvennének? Ahogy valaki javasolta, ne írd bele az önéletrajzodba a lakhelyedet, vagy hazudj, és probléma megoldva. Felmondási időd nem csak neked van, ezzel a munkáltatók kalkulálnak.
Van 1,1 millió forintot, kaucióval együtt kapásból elmegy úgy 300, 2 hónap múlva félmillió, és még csak a lakást fizetted ki. A kb százezer álláskeresési is hamar elmenne.
Pont annyi idős voltam, mikor Budapestre költöztem, de volt rendes állásajánlatom. Először felvettek volna egy helyre, ahol kb 80 ezerrel kerestem volna többet a vidéki fizumnál, de nem vállaltam, mert az el is ment volna a lakásra. Szóval én munka nélkül nem koltoznék a semmire Budapestre.
Én nem mondanék fel. Keresgélnék így tovább.
Egyébként pl. Tatabányáról sokan ingáznak Budapestre. Ha a bérleten ennyi múlna, akkor nem kapna ennyi tatabányai ember budapesti állást. Szóval szerintem nem ezen múlik, hogy nem találtál eddig állást.
És itt jön a kritikus pont, hogy ha nem ezen múlik, akkor simán megeshet, hogy Budapesten lakva se hívnának vissza a megpályázott cégek. És akkor mi lesz? Föléled a nehezen összeszedett megtakarításodat, régi munkahelyeden betöltötték a helyedet, itt meg csak a létezés havi sok tízezer forint lenne.
A döntés felelőssége a tiéd, de én nem mernék felmondani, amíg nincs meg a másik munkahely.
Köszönöm a válaszokat. Lakhely nélkül fogok pályázni állásokra, majd meglátjuk mi lesz. Ott lakva sem biztos hogy találnák munkát, de pl könnyebben elvállalnék valami egyszerübbet, ami lehet nem fizet sokat, de jobban mutat az önéletrajzomban, és nem dobják ki egyböl, hogy ez mit akarna itt, ha egy áruházba dolgozik. És lehet fél-egy év mulva már jobbat találnék. Mivel teljesen másban dolgozom, nem igazán várhatom, hogy majd egyböl egy jól fizetö irodai állást kapok. Ugy érzem be kell áldoznom a fizetést, h tapasztalatot szerezzek, és tudjak lépdelni felfelé.
Utolsó! Hogy más miért van oda Budapestért, azt nem tudom. Kis faluból származom, szeretem, de gyerekkorom óta nagyvárosba vágyom. Ami számomra BP. Azon kívül hogy gyönyörű, zajlik az élet. Ismeröseim, régi osztálytársaim akik ott vannak, mindegyiknek bejött ott az élet. Az egyik hobbim is odahúz, mivel ott van, havonta ráköltök kb 10 000 ft-ot hogy felutazzak, és városon belül utazgassak. Emellett én reggel 5:20kor indulok, és hazaérek pl 4re (változó), addig ha ott élnék csak a délelöttöm menne el, igy szinte az egész napom elmegy, és egy felutazás min. 3000 ft. Arra én sem vágyok hogy az M3-on fulldokoljak a 40 fokban, vagy csúcsidöben nyomorogjak a 4-6-oson.
De volt már nyáron, hogy fogtam a bringám, feltettem a vonatra, és tekeregtem a városban 50 km-t. És nekem megérte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!